Poate că nu ți-ai dat încă seama, dar ai un stil unic de lectură. Ești un cititor care are nevoie de câteva săptămâni pentru a termina o carte sau îți place să jonglezi cu mai multe volume deodată? Poate că ești un speed-reader, care termină o carte într-o zi și apoi trece la următoarea.

S-ar putea să fii un cititor foarte bine organizat, genul „un capitol pe noapte”, sau ai putea fi cititorul care își pune un roman în brațe și nu îl lasă până când nu a ajuns la ultima pagină, deshidratat și plâns tot. Indiferent din ce categorie faci parte, ai un mod unic în care preferi să începi și să termini o carte.

Adevărul este că nu există o modalitate corectă sau greșită de a fi un book-lover. Cu toate acestea, stilul tău de a citi poate dezvălui multe lucruri interesante despre personalitatea ta.

Ești pregătit să afli ce spune despre tine stilul tău de a citi?

 1. Cititorul comod

Nici măcar nu te gândești să deschizi cartea până când nu ți-ai tras pe tine un pulover pufos, ți-ai pus papuceii de casă în picioare și ți-ai adus aproape o băutură caldă care să-ți țină companie. Preferi ca timpul tău de lectură să fie liniștit și solitar.

Sunt șanse mari ca atunci când ajungi acasă, să-ți dai jos hainele de lucru, să te îmbraci în haine de casă și să te retragi în pat, cel mai confortabil loc din lume pentru tine. Preferi pisicile în detrimentul câinilor, și dai „Interested” în loc de „Going” invitațiilor pe care le primești pe Facebook, doar în cazul în care e mai bine să rămâi acasă, cu o carte în brațe.

 1. Cititorul navetist

Oricum ești obligat să iei metroul sau autobuzul în fiecare zi, de ce să nu folosești acest timp pentru o lectură plăcută? Ești un profesionist desăvârșit în a bloca toate mirosurile și vederea periferică atunci când citești și îți poți ține perfect echilibrul în înghesuială, ținând în mână o carte, o cafea to-go și un covrig, în ciuda faptului că nu te ții de nicio bară și ești flancat de doi oameni de afaceri la costum. Nu te temi să fii judecat după cărțile pe care le citești în public și ești foarte bun la a-ți folosi eficient timpul.

 1. Cititorul vitezoman

Devorezi cărțile. În întregime! Speed-reader e nickname-ul tău. Mereu dădeai de necazuri atunci când erai copil, fiindcă citeai pe sub bancă în timpul orelor, dar toate acele ore de lectură din tinerețe ți-au cultivat abilitatea de a sorbi paragrafele în timp record.

Simți că ai irosit o săptămână dacă nu ai reușit să termini măcar o carte. Uneori, viața ta pare a fi un paradox: oricât de repede ai citi, lista ta de „în curs de citit” devine tot mai lungă. Ți s-a întâmplat cel puțin o dată să începi o carte „nouă” și să-ți dai seama că ai mai citit-o o dată.

 1. Cititorul din clubul de carte

Când ai terminat de citit o carte, vrei să vorbești despre ea. Preferabil la un pahar vin, cu oameni care-ți plac. Nu contează dacă ai adorat acea carte sau ai detestat-o de la început și până la sfârșit, tu ai opiniile tale și vrei să ți le faci cunoscute. Dacă citești o carte în afara clubului din care faci parte, mergi atât de departe încât intri online doar ca să o discuți cu cineva. Îți place să savurezi mâncarea cu degetele, să pornești dezbateri și să dai petreceri tematice în cinstea prietenilor tăi sau a animalelor de companie pe care le ai.

 1. Cititorul digital

Pentru tine, totul se rezumă la Kindle și E-readere. Îți place să ai toate cărțile într-un singur loc, mai ales atunci când călătorești. Preferi să vorbești la telefon, nu să scrii mesaje, ai căști mari, nu earbuds, și o opinie fermă în privința pronunțării cuvântului „GIF”.

 1. Cititorul dependent de trilogii/serii

Sigur, citești și cărți ocazionale, dar în adâncul sufletului, știi că ești mai degrabă dependent de trilogii și serii. Nimic nu-ți face inima să galopeze mai tare decât atunci când vezi scris pe copertă „Volumul 1”. Ești foarte entuziasmat și protectiv cu oamenii și cărțile pe care le iubești. Îți aranjezi întotdeauna cărțile în ordine pe rafturi, ai citit multe science-fiction pânî acum și deții căni sau obiecte personalizate cu trilogiile/seriile preferate.

 1. Cititorul care recitește

Cărțile tale preferate sunt legate cu fundiță și mult sentiment. Probabil poți recita paragrafe întregi din Harry Potter pe de rost. În adâncul sufletului, știi că recititul nu este o treabă pentru oricine, dar crezi cu tărie că nu ai citit cu adevărat o carte până ce nu ai recitit-o de cel puțin 2 ori. Ești puțin nostalgic referitor la lecturile trecute și postezi adesea pagini cu citate din romanele preferate.

 1. Cititorul „încet dar sigur”  

În cazul tău, cititul nu este despre viteză. Nu alergi până la ultima pagină, dar știi cum să te bucuri de o carte. S-ar putea să-ți ia aproape un an să termini un roman de 800 de pagini, iar asta ar fi o mare realizare pentru tine. Îți alegi cuvintele cu grijă, iar atunci când vorbești, oamenii chiar te ascultă.     

 1. Cititorul scrib

Unii oameni ar putea considera acest gest un act de cruzime, dar tu îl numești „a lua notițe”. Și chiar îți place să o faci. Când citești, subliniezi și evidențiezi propozițiile care ți se par mai interesante, iar uneori chiar adaugi pe marginea paginii propriile tale comentarii și argumente la argumentele autorului. De asemenea, colecționezi multe citate și observi fiecare greșeală de typo dintr-o carte. Îți miști întotdeauna piciorul foarte repede atunci când stai pe loc, ridicai întotdeauna primul mâna să răspunzi la ore și ai multiple idei cu privire la motivul pentru care HBO a scos o scenă esențială din cartea preferată transformată în film.

 1. Cititorul dependent de audio books

Nu ai timp de explicații pentru oamenii care consideră că audio books nu se numără printre „cărțile adevărate”. Dacă mergi sau conduci sau faci curățenie în casă, sigur o faci ascultând o carte audio. În acest fel, poți citi extrem de multe cărți fără a renunța la îndatoririle zilnice. Ai o imaginație activă și amuzantă, iar uneori încerci să imiți vocea naratorului prin casă. E distractiv!

 1. Cititorul jongler

De ce să citești o singură carte odată când ai putea citi cinci? Începi mereu să citești câte o carte nouă și te descurci de minune în a reține mai multe intrigi din mai multe volume. De obicei, ești un multi-tasker, jonglezi între job și viața socială, activități și responsabilități, iar uneori ești un pic poate prea ambițios pentru cât timp liber ai la dispoziție.

 1. Cititorul „bufniță”

Nu plănuiești neapărat să stai treaz și să citești toată noaptea… dar hei, iată că s-a făcut 04:00 dimineața iar tu încă mai dai pagina. Poți sta chiar și zile întregi fără să citești vreo carte, iar apoi citești două într-o noapte. Încerci să citești doar un singur capitol pe noapte, dar ajungi până la zece. Ești spontan când vine vorba de călătorii și întâlniri romantice nocturne. De asemenea, nu ai nicio problemă în a înfuleca prăjituri și a face binge watching la serialele tale preferate, mai ales în timpul nopții.

Tu în care dintre aceste categorii de cititori te-ai regăsit?