Indiferent că ești la începutul unei povești de dragoste sau ați pornit, deja, către fericirea până la adânci bătrâneți, lectura vă poate ajuta să înțelegeți multe lucruri despre o relație. Află ce carte ar trebui să citești, în funcție de etapa în care te afli în relație.

1. Dacă sunteți la primele întâlniri…

„Sub aceeași stea”, de John Green, este cartea pe care ar trebui să o citești, dacă tocmai începi o relație. Dacă dragostea în adolescență este dificilă, lucrurile sunt și mai complicate pentru Gus și Hazel, pentru că Hazel suferă de cancer în faza terminală. Cei doi nu vor, însă, să se lase influențați de acest diagnostic și decid să meargă în Amsterdam. Gus organizează aici o cină romantică și îi spune lui Hazel că o iubește. Romanul este perfect pentru începutul unei relații, pentru că te va face să apreciezi mai mult prezentul. Și ce poate fi mai frumos decât să începi o poveste de iubire fără planuri?

2. Dacă trăiești o dragoste neîmpărtășită

„Emma”, romanul lui Jane Austen, te va ajuta să treci mai repede peste o astfel de decepție. Deși Emma este cea care a dat titlul cărții, Harriet Smith s-ar putea să te cucerească mai repede. Convinsă de Emma să refuze o cerere în căsătorie din partea domnului Martin, tânăra este încurajată să își îndrepte atenția către dl. Elton, de care se îndrăgostește iremediabil. Când își dă seama că acesta nu are ochi pentru ea, Harriet are parte de o decepție dureroasă, iar Jane Ausen descrie foarte frumos revenirea ei. Vei ajunge să te simți mai bine, când vei vedea că un astfel de moment nu este un capăt de țară.

3. Dacă trăiești prima dragoste…

Pentru această etapă, nu există carte mai potrivită decât „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare. Iubirea celor doi a fost o sursă de inspirație pentru multe alte cupluri din literatură, dar și din filme, așa că merită toată atenția ta.

4. Dacă ești căsătorit…

…Atunci trebuie să citești „Autobiografia lui Alice B. Toklas”, de Gertrude Stein. În acest moment, te poți confrunta cu multă incertitudine, dar cartea lui Stein te va ajuta să înțelegi mai bine căsnicia. Gertrude Stein și Alice B Toklas erau legate una de alta, însă aveau personalități independente, iar asta le făcea să fie un cuplu extrem de puternic. Sufrageria lor era locul în care orice artist voia să fie invitat în Parisul anilor 30. Această perioadă a relației lor te va face să vrei să îți condimentezi căsnicia, pentru a nu lăsa rutina să vă îndepărteze.

5. Dacă ai o relație de durată…

Atunci cartea lui Diane Evans, „Ordinary People”, este exact ce ai nevoie. În povestea scrisă de Evans, doi adulți aflați în jurul vârstei de 30 de ani se văd nevoiți să renunțe la visurile lor pentru obligațiile vieții de familie. Fiecare personaj din acest roman se luptă cu proprii demoni, în încercarea de a găsi fericirea. Romanul îți va aminti că s-ar putea să fii indiferent cu oamenii care merită cel mai puțin asta.

6. Dacă ai oferit a doua șansă…

„The trick to time”, de Kit de Waal, este romanul potrivit pentru cei care au oferit a doua șansă în relație. Când Mona era mică, tatăl său a învățat-o să păcălească timpul. „Poți să îl faci să de extindă, poți să îl faci să se contracte. Să fie mai scurt sau să fie mai lung.” A păstrat această idee de-a lungul vieții, pe măsură ce a trecut prin momente de fericire extremă sau de suferință. În cele din urmă, Mona se îndepărtează de soțul ei și se izolează în apropierea vârstei de 60 de ani. Hotărâtă să profite la maximum de timpul său, își amintește din nou cuvintele tatălui său și pornește în căutarea fericirii. Cartea este una emoționantă, care te va face să simți că orice este posibil.