Dacă ești pasionat de lectură, atunci sigur ți se întâmplă să rămâi cu o senzație de tristețe, după ce ai citit un roman care îți place. Îți lipsesc personajele, atmosfera, subiectul, iar titlurile clasice sunt principala sursă de nostalgie. Află cum tratezi mahmureala literară în 2020, în funcție de cartea preferată.

1. „Asiatici bogați și țicniți”, de Kewin Kwan, dacă îți place „Mândrie și prejudecată”, de Jane Ausen

Rachel Chu habar nu are în ce se bagă, atunci când iubitul ei, Nick, o invită în Singapore, să îi cunoască familia. Pentru început, Nick nu i-a spus că este unul dintre cei mai bogați oameni din Asia. Mai departe, părinții lui nu sunt deloc încântați că fiul lor a adus acasă o americancă din clasa de mijloc. Rămâne de văzut dacă dragostea dintre Rachel și Nick rezită bârfelor, diferențelor sociale și rudelor pline de prejudecăți. Dacă ți-a plăcut romanul „Mândrie și prejudecată”, atunci sigur vei fi încântat să descoperi o poveste de dragoste marcată de dramă și influențată de puterea financiară. Nick nu este la fel de acru precum Domnul Darcy, dar Rachel aduce destul de mult cu Elizabeth Benneth, în momentul în care încearcă să intre într-o lume nouă.

2. „The Nickel Boys”, de Colson Whitehead, dacă ți-a plăcut „Omul invizibil”, de Ralph Ellison

Bazat pe fapte reale, romanul lui Colson Whitehead spune povestea lui Elwood și Turner, doi tineri trimiși într-o școală de corecție din Florida. The Nickel Academy se prezintă ca fiind o instituție respectabilă, dar lucrurile sunt departe de adevări. Elevii sunt bătuți, înfometați și chiar dispar. Whitehead, care a obținut Premiul Pulitzer, a reușit să spună o poveste devastatoare, care te va duce cu gândul la romanul lui Ellison, „Omul invizibil”.

3. „Sticletele”, de Donna Tartt, dacă ți-a plăcut „Oliver Twist”, de Charles Dickens

Dacă „Oliver Twist” este capodopera secolului al XIX-lea, „Sticletele” este romanul genial al secolului al XXI-lea. Cartea care a obținut Premiul Pulitzer în 2014 îl prezintă pe Theodore Decker, a cărei viață se schimbă total în momentul în care mama sa moare. Începe o perioadă de durere, resemnare și auto-descoperire. Asemenea lui Oliver, și Theodore este singur și are multe de învățat, iar lectura te va ține, cu siguranță, cu sufletul la gură.

4. „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, dacă ți-a plăcut „Moby Dick”, de Herman Melville

Cora Searborne încă suferă după decesul soțului său, deși nu îl iubire. În misiunea sa de refacere, ajunge în Essex, o zonă de coastă în care o poveste despre un șarpe îi atrage atenția. Localnicii îl consideră o creatură mistică, dar Cora suspectează că este pe punctul de a descoperi o specie nouă. Începe, astfel, o misiune de strângere de informații despre „bestie”. „Șarpele din Essex” te va duce cu gândul la „Moby Dick”, stilul lui Perry fiind comparat cu cel al lui Melville.

5. „Cealaltă Alcott”, de Elise Hooper, dacă ți-a plăcut „Micuțele doamne”, de Louisa May Alcott

Dacă „Micuțele doamne” se numără printre cărțile tale preferate, atunci sigur vei dori să citești viața lui May Alcott în tinerețe, când căuta să devină o pictoriță celebră în saloanele din Franța. În același timp, Hooper încearcă să spună și povestea din spatele cărții „Micuțele doamne”. Probabil fanii romanului știu că Amy a fost inspirată de sora Louisei, May, dar știai că May chiar a fost o pictoriță de succes? Ori că relația cu Louisa era una complicată, marcată de incertitudini și competiție?