Oricât de pasionat ai fi de lectură, să găsești timp pentru ea poate fi o adevărată provocare. Pentru a nu renunța, însă, la plăcere, poți apela la audio-books: poți să le asculți în timp ce faci curat, ești la volan sau călătorești. Nu te gândi că nu vei înțelege la fel de bine: un studiu din 2016 a scos la iveală faptul că oamenii care ascultă cărțile le înțeleg mai bine decât cei care aleg varianta tradițională. În plus, sunt și alte beneficii care vin odată cu aceasta formă de lectură.

1. Audio-books îmbunătățesc fluența și pronunția în vorbire

Audio-books îmbunătățesc fluența și acuratețea în lectură și vorbire, deoarece ascultând pe altcineva, ești atent și la pronunția cuvintelor. În plus, observi mai ușor și viteza de citire, pauzele, accentele pe care le pune și intonația, aspecte importante pentru o exprimare corectă.

2. Te ajuta să te organizezi mai bine

Audio-books permit mulți-tasking-ul, astfel că poți economisi mult timp, dacă alegi această formă de a consuma cărțile. Activitățile care nu necesită multă atenție din partea ta pot fi făcute cu ușurință, în timp ce călătorești alături de personajele tale preferate. Multe persoane ascultă cărțile la sală, în trafic, în timp ce fac naveta, așa că ai toate motivele să dai o șansă acestei metode de lectură.

3. Îmbunătățesc concentrarea și atenția

În timp ce asculți o carte, trebuie să fii atent la ce încearcă naratorul să transmită și să nu îți pierzi concentrarea. Este foarte ușor să fii distras, când alegi un audio-books, dar dacă devii conștient de asta, înveți să te controlezi și să nu te lași atras în alte activități.

4. Îmbunătățesc capacitatea de a asculta

Aceasta formă de lectură audio îmbunătățește analiza, gândirea critică și capacitatea de a înțelege lucrurile. Ascultând diferite scenarii și complicații care apar în poveste te ajută să iei decizii mai bune și în viață, spun experții.

5. Îmbunătățesc memoria

Când asculți un audio-books, faci un efort pentru a-ți aminti ce auzi: numele personajelor și trăsăturile lor, locurile, intriga, desfășurarea evenimentelor, informații esențiale pentru a consuma ficțiune. Abilitatea de a retine aceste informații îmbunătățesc memoria și îți lucrează creierul, prevenind îmbătrânirea prematură a acestuia.

6. Ai parte de experiențe interesante

Personalitatea și vocea naratorului te fac să trăiești altfel povestea, te ajută să îți imaginezi situațiile și personajele și să le înțelegi mai bine emoțiile. În plus, inflexiunile din vocea acestuia te pot ajuta să intri mai ușor în poveste.

7. Îți dezvolți empatia

Un alt beneficiu pe care îl aduc audio-books este că te ajută să îți dezvolți empatia și să înțelegi mai bine sentimentele oamenilor. Devii o parte importantă din carte și simți mai bine emoțiile prin care trec personajele, iar asta te va ajuta și în relațiile tale.

Pe lângă toate aceste avantaje, audio-books sunt o experiență ce poate fi împărtășită cu familia. Alege o carte interesantă și ascult-o cu partenerul sau copiii tăi, apoi discutați împreună subiectul. În plus, daca nu reușești să te relaxezi, un audio-book înainte de culcare te poate ajuta să te deconectezi și să te pregătești pentru a doua zi.

Cum să folosești un audio-book

În 1877, Thomas Edison a inventat fonograful și a prezis atunci că tehnologia le va permite oamenilor să asculte cărțile, aducând “un mare profit și amuzament doamnelor și domnilor ai căror ochi și mâini ar fi angajate în alte activități”. Mai târziu, în 1932, Fundația Americană pentru Nevăzători a început să scoață cărți pe discuri de vinyl, iar în 1952, Caedomn Records a devenit prima companie care s-a angajat să vândă audio-books. O colecție de poeme scrise de Dylan Thomas și narate de acesta a fost prima lor lansare.

Acum ai la dispoziție multe surse de unde poți cumpăra audio-books și le poți descărca în telefon, pe tabletă, smartwatch, desktop sau laptop. Atât dispozitivele Apple, cât și cele Android îți permit accesul la o astfel de lectură.

3 audio-books cu care să începi

1. “Devenirea”, de Michelle Obama

Dacă îți plac memoriile, atunci cartea scrisă de Michelle Obama este alegerea potrivită. 19 ore va dura să o asculți, dar vocea lui Michelle Obama te va ajuta să rămâi atentă. Acest audiobook s-a vândut cel mai repede, potrivit Penguin Random House, așa că ai un motiv în plus să îi dai o șansă.

2. “Sticletele”, de Donna Tartt

Cartea narată de David Pittu te va face să simți că ești în mijlocul povestii și să stai cu sufletul la gură până la final. Inflexiunile din vocea lui Pittu te vor ajuta să identifici și să înțelegi foarte bine fiecare personaj, iar lectura este atât de bună, încât acest audiobook a primit premiul Audio Awards în 2014.

3. “Arsura la stomac”, de Nora Ephron

Dialogurile specifice anilor 80, umorul și faptul că volumul este semi-autobiografic fac din acest audiobook un must-read. Caută volumul narat de Meryl Streep, dacă vrei o experiență de neuitat.