Jurnalul Annei Frank se numără printre cele mai răscolitoare jurnale din literatura universală. Deși aparține unei adolescente de numai 13 ani, conține una dintre cele mai dureroase mărturii din timpul Holocaustului, dar nu din cauza cruzimilor prezentate, cartea continand foarte puține informații despre război. Eşti copleşit de tristeţe doar când îţi dai seama că toate eforturile, sacrificiile si speranțele Annei si ale familiei sale nu au dus către un final fericit.
Povestea Annei Frank este cunoscută, în întreaga lume, de milioane de oameni, ea fiind considerată o figură emblematică a Holocaustului. În 1933, după ce Partidul Nazist a preluat puterea în Germania, Anne şi familia sa s-au mutat în Amsterdam, pentru a fi în siguranţă. Tatăl ei, Otto Frank, a înfiinţat o companie specializată în comerţul cu pectină, iar viaţa lor a decurs normal până în anul 1940, când Germania a ocupat Olanda şi a început persecuţia evreilor. În acel moment, familia Frank a decis să se ascundă, împreună cu familia Van Daan, intr-o anexă secretă, pentru a nu ajunge în lagărele de concentrare.

In cei doi ani petrecuți acolo, timp în care li s-au alăturat şi alţi cunoscuţi, Anne a notat în jurnal, cu o naturaleţe dezarmantă, trăirile sale, dar și situatia din casă și de afară. Nu există niciun filtru pentru personaje, nu se încearcă cosmetizarea lor, pentru a fi încadraţi într-o tipologie, pentru că ii descoperi pe cei din Anexă exact aşa cum îi percepe o adolescentă: umani, imperfecti, vulnerabili. Anne este sinceră şi cu ea însăşi, scrie tot ce gândește, conștientă fiind ca uneori este egoistă, răutăcioasă şi chiar nedreaptă. Îşi asumă fiecare trăire, iar toleranţa ei pentru natura umană iese la iveală de nenumărate ori în carte.

“Măreţia umană nu se află în bogăţie şi putere, ci în caracter şi bunătate. Oamenii sunt doar oameni, toţi avem defecte şi lipsuri, dar toţi suntem născuţi cu o bunătate fundamentală.”

“În ciuda tuturor celor întâmplate, încă mai cred că oamenii sunt cu adevărat buni la suflet. Pur şi simplu nu îmi pot clădi speranţele pe o fundaţie ce constă în confuzie, mizerie şi moarte.”

In cele peste 300 de pagini, autoarea evoluează de la adolescenta capricioasă la tânăra intelectuală, preocupată de rolul femeii în societate, dar şi de situaţia politică de la acea vreme.

“Dacă nu am talent să scriu cărţi sau articole în ziar, pot oricând să scriu pentru mine. Dar vreau să fac mai mult. Nu îmi pot imagina să trăiesc ca mama, ca dna. van Daan şi ca toate celelalte femei care merg la muncă, iar apoi sunt uitate.”

“Trebuie să lucrez ca să nu devin proastă, să fac progrese, să devin jurnalistă, căci asta îmi doresc.”

Chiar dacă situaţia celor din casă nu era deloc una fericita, Anne şi-a păstrat optimismul pe parcursul întregului jurnal. Are o seninătate in exprimare care te face şi pe tine să crezi că poate până la urmă totul va fi bine, în ciuda faptului că îi ştii soarta.

Finalul cărții este binecunoscut de toata lumea, dar nu îți face griji. Nu faptele îşi vor stârni curiozitatea, ci complexitatea trăirilor Annei şi capacitatea oamenilor de a se adapta în situaţii îngrozitoare. Este una dintre acele cărți care te va face să te simţi un norocos, chiar şi în cele mai grele momente ale tale.


Din 1947, anul publicării sale, şi până azi, “Jurnalul Annei Frank” a fost tradus în 67 de limbi, s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare şi a fost înscris în registrul “Memoria Lumii” al UNESCO, alături de alte 34 de bunuri ale patromoniului mondial. Visul Annei Frank, care scria, cu patru luni înainte ca Anexa să fie descoperită de germani: “Vreau să continui să trăiesc, chiar şi după ce am murit!” a devenit realitate.

Ştiai că…

…Locatarii Anexei au fost arestaţi în data de 4 august 1944, în urma unui telefon primit de Poliţia Secretă de Stat. Nimeni nu ştie cine i-a trădat pe cei 8 evrei. Jurnalul Annei Frank a fost salvat de secretarul lui Otto Frank, Miep Gies, care spera să i-l dea înapoi într-o zi.

…Prizonierii au fost transportaţi la Auschwitz, iar Otto Frank a fost singurul supravieţuitor din Anexă. După ce a fost eliberat, s-a întors în Amesterdam, unde a aflat că fiicele sale – Anne şi Margot – au murit.

…Anexa a fost restaurată în 1957, iar din 1960 a devenit Muzeu. Încă de la deschidere, mii de oameni au vrut să vadă unde au locuit Anne Frank şi familia ei, iar în zilele noastre, peste 1,2 milioane de turişti o vizitează anual.

3 motive să citeşti Jurnalul Annei Frank

1. Vei afla ce a însemnat Holocaustul

Anne Frank vorbeşte despre experienţele prin care au trecut evreii în timpul ocupaţiei Naziste. Deşi nu descrie atrocităţile comise de germani, îţi poţi face o idee despre măsurile antisemite din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

2. Vei învăţa să te bucuri mai mult de ce ai

Anne Frank prefera să trăiască în prezent şi să vadă partea bună a oricărei situaţii. “Am aflat că există mereu un pic de frumuseţe rămasă – în natura, în strălucirea soarelui, în libertate, în tine. Toate aceste lucruri te pot ajuta”, scria în jurnalul său.

3. Vei învăţa să iubeşti oamenii

La cei 13 ani, Anne Frank predă cea mai bună lecţie de compasiune şi de iubire faţă de oameni. “Toţi purtăm în noi o veste bună. Vestea bună este că nu ştii cât de măreţ poţi fi, cât de mult poţi iubi, câte poţi realiza şi care este adevăratul tău potenţial.”

Dacă vrei să o cunoşti mai bine pe Anne Frank, îi găseşti jurnalul pe rafturile The Book Club și o poți comanda de aici. Îţi promitem că va fi o întâlnire pe care nu o vei regreta!

Surse foto: Shutterstock, Pixabay