Memoriile sunt o lectură cu multe beneficii: în primul rând, ajungi să te simți aproape de cineva, în al doilea rând, iei parte la numeroase aventuri. O astfel de carte te ajută să afli adevărul din spatele unei povesti pe care ai auzit-o, dar poate fi și inspiratională. Alteori, însă, volumele de memorii sunt de-a dreptul înfricoșătoare. Descoperă poveștile care îți vor demonstra că realitatea poate fi chiar mai înfricoșătoare decât ficțiunea.

1. “Prietenul mei Dahmer”, de Derf Backderf

Înainte ca Jeffrey Dahmer să devină un criminal în serie și un canibal, era doar Jeff, un adolescent ciudat. Derf Backderf spune o poveste destul de grafică despre prietenia lui cu Jeff din acele zile. Desi cartea este înfricoșătoare, dezvăluie, într-un limbaj destul de simpatic, portretul unui tânăr cu probleme, așa că merită atenția ta. Ai grija, însă, să nu o citești seara.

2. “Straniul caz al dr. H. H. Holmes

Acest volum nu este o memorie în sensul strict al cuvântului, dar conține confesiunea lui H. H. Holmes, publicată în autobiografia sa. Numit “cel mai inventiv criminal în serie din lume”, H. H. Holmes a recunoscut 27 de crime, desi unele surse susțin că a comis mai mult de 200. Așteaptă-te să simți fiori, când vei citi mărturia să terifiantă.

3. “Întâi l-au omorât pe tata”, de Loung Ung

Loung Ung și-a trăit copilăria în timpul genocidului din Cambodgia. La 5 ani, a fost forțată să fugă de invazia Khmerilor Roșii, iar următorii săi patru ani au fost marcați de moarte, boală, foamete și cruzimi inimaginabile. “Întâi l-au omorât pe tata” este o poveste de viață în timpul unuia dintre cele mai îngrozitoare genociduri din istoria umanității, astfel că această carte te va pune în fața unei lecturi devastatoare.

4. “A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier”, de Ishmael Beah

Ishmael Beah avea 12 ani când satul său a fost atacat, lăsându-l în mijlocul unei zone de război. Până la 13 ani, a fost recrutat ca soldat pentru guvern. Memoriile lui Bah sunt fermecătoare și sfâșietoare în același timp, acesta amintindu-și faptele îngrozitoare pe care a fost nevoit să le comită. Este o poveste reală de supraviețuire, o călătorie în Iad și înapoi.

5. “The World în Flames: A Black Boyhood în a White Supremacist Doomsday Cult”, de Jerald Walker

Această carte de memorii îți va arăta ce înseamnă să crești orb, într-o familie de afro-americani și parte dintr-un cult ce anunță sfârșitul lumii. Un volum interesant și ușor confuz, care te va tine cu sufletul la gură până la ultima pagina.

6. “Un copil pe nume El”, de Dave Pelzer

Cartea lui Pelzer este, probabil, una dintre cele mai faimoase memorii despre abuzul asupra copilului scrisă vreodată. Volumul său publicat ulterior, “Povestea mea”, include și această poveste a primilor ani plini de violență și cruzime din copilăria lui Pelzer.

7. “Inocența furată: Povestea mea despre cum am crescut într-o sectă poligamă, am devenit o mireasă adolescentă și m-am dezlipit de Warren Jeffs”, de Elissa Wall and Lisa Pulitzer

Biserica Fundamentalistă a lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă este una dintre cele mai mari organizații din Biserica Mormonă. Elisa Wall a făcut parte din această adunare religioasă, iar mărturia ei a dus la condamnarea liderului sectei, Warren Jeff, pentru multiple infracțiuni. “Inocență furată” este povestea ei: cum a fost abuzată de la o vârstă fragedă, cum a fost obligată să se căsătorească și cum a reușit, în cele din urmă, să scape.

8. “Un lup la masă”, de Augusten Burroughs

Augusten Burroughs a reușit să combine umorul cu scenele îngrozitoare în acest roman psihologic. Autorul povestește copilăria sa, personaj principal fiind tatăl sau și abuzurile pe care le comitea asupra fiecărui membru al familiei sale.

9. “Sickened: The Memoir of a Münchausen de Proxy Childhood”, de Julie Gregory

Sindromul Münchausen este o forma bizară de abuz, în care un tutore pretinde că persoana de care are grijă este bolnavă, inducându-i acesteia simptomele, pentru a simula o boală gravă. Aceasta a fost copilăria lui Julie Gregory: mama sa o îmbolnăvea constant. A primit tratamente puternice, a trecut prin multe analize dureroase și operații, până când a devenit adult și a înțeles că bolile ei erau invenții.