S-au dus zilele lungi și însorite de vară, iar cel mai bun remediu, că să uiți de ele, sunt cărțile. Le-am ales pe cele care te vor face să intri mai bine în atmosfera de toamnă, ca să scapi de nostalgie și să te bucuri de prezent.

1. “Istoria secretă”, de Donna Tartt

Dacă vrei o carte cu multe răsturnări de situație și suspans, atunci “Istoria secretă” este exact ce ai nevoie. Aflat sub influența unui carismatic profesor, un grup de elevi inteligenți și excentrici de la o Universitate din New England descoperă o metodă de a trăi mult diferită de a contemporanilor. Când trec, însă, granița moralității, ajung ușor în campania corupției, trădării și a răului.

2. “Fever dream”, de Samantă Schweblin

Nu doar Halloween-ul face toamna un anotimp care aduce o stare ciudată și ușor înfricoșătoare, iar “Fever dream” se potrivește perfect cu această stare. Amanda este o tânără care zace într-un spital, supravegheată de un băiețel pe nume David. Cei doi nu sunt rude, dar spun o poveste sfâșietoare, despre suflete rănite, toxicitate și puterea familiei. Romanul scris de Samanta Schweblin este un coșmar adus la viață, o poveste de dragoste, dar și una care te va face să fii mai precaut.

3. “The Year of the Witching”, Alexis Henderson

Dacă vrei să citești o carte înfricoșătoare, dar scrisă inteligent, care să te ajute să intri în atmosfera misterioasă a toamnei, atunci romanul de debut scris de Alexis Henderson este exact ce ai nevoie. Immanuelle Moore trăiește într-o comunitate religioasă restrictivă, unde îi este interzis să afle de unde provine. O poveste captivantă despre vrăjitorie, rune și sete de libertate.

4. “Brontë’s Mistress”, de Finola Austin

“Bronte Mistress” spune o poveste reală, pentru care Finola Austin a făcut mult research. În centrul volumului este Branwell Bronte, singurul fiu al familiei Bronte, despre care se spune că a avut o aventură cu o angajată căsătorită. Scandalul a afectat puternic reputația familiei Bronte, dar cartea se concentrează pe curajul unei femei inteligente, care încearcă să își restabilească reputația.

5. “Behold the dreamers”, de Imbolo Mbue

Această carte minunata spune povestea a doua familii care încearcă să depășească criza financiară din 2008. Când viețile lor se schimbă, cei patru recurg la gesturi disperate, pentru a-și păstra slujbele și a supravieti. În cele din urmă, sunt nevoiți să facă o alegere ce pare imposibilă, pentru a trece cu bine peste această perioadă.

6. “The mothers”, de Brit Bennett

Cartea scrisă de Brit Bennett te vă ajuta să simți toamna ca pe un nou început. Romanul spune povestea unei tinere care se întoarce în orașul natal și se reîntâlnește cu marea ei dragoste și cel mai bun prieten. Volumul te va ajuta să înțelegi cât de important este să accepți deciziile pe care le-ai făcut în tinerețe, pentru a putea evolua.

7. “Real life”, de Brandon Taylor

Toamna este anotimpul începuturilor: școlile și universitățile își deschid ușile, elevii încep un nou an scolar plin de posibilități. Acțiunea romanulului de debut scris de Brandon Taylor are loc într-un campus din Iowa și te va face să retrăiești emoțiile acelei perioade. Cartea este una profundă, care te va face să te întrebi daca ne putem vindeca rănile și care ar fi costul pentru asta.

8. “The Yonahlossee Riding Camp for Girls”, de Anton DiSclafani

Romanul lui Anton DiSclafani se concentrează atât pe începerea anului scolar, cât și pe schimbările care se petrec în natură. După ce o tragedie îi schimba complet familia, Thea Atwell, o adolescentă de 15 ani, este izgonită de acasă și trimisă la un internat din Sud. Pe măsură ce încearcă să se împace cu rolul pe care l-a avut în desfășurarea evenimentelor din familia sa, Thea găsește un nou sens ce o va schimba total. Pe de o parte, o poveste de dragoste scandaloasă, pe de alta, o dramă de familie, cartea te va tine cu sufletul la gură până la ultima pagină.

9. “Night film”, de Marisha Pessl

Romanul “Night film” începe într-o noapte de octombrie, când Ashley Cordova, o tânără ambițioasă și cu potențial, este găsită moarta într-un depozit. Polițiștii consideră moartea suicid, dar jurnalistul de investigație Scott McGrath nu este convins de aceasta ipoteză. Așteaptă-te la o lectură complicată, plină de răsturnări de situație și mister.