O lume întreagă privește cum talibanii preiau controlul în Afghanistan, iar civilii încearcă cu disperare să fugă de acolo. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară, iar marile puteri ale lumii dezbat dacă ar trebui să recunoască acest regim dictatorial, așa că cetățenii care rămân în urmă nu au altă variantă, decât să se adapteze unei noi realități.
Talibanii sunt recunoscuți pentru faptul că, pe lângă multe abuzuri pe care le fac, nu respectă drepturile femeilor. În opinia lor, femeile nu au aceleași drepturi cu bărbații, nu au voie să meargă la școală, să aibă un contact direct cu un bărbat care nu le este rudă de sânge, soț sau socru – iar această regulă este valabilă și când vine vorba de doctori, sau să aibă un loc de muncă. Cele care nu respectă aceste reguli sunt aspru pedepsite, iar talibanii nu țin cont de nimic, când vine vorba de codul lor. Au dovedit asta când au împușcat-o în cap pe Malala Yousafzai, pentru că a îndrăznit să meargă la școală și să aibă opinii politice.

Talibanii promit acum să respecte drepturile femeilor, însă oamenii sunt sceptici. Zarifa Ghafari, cea mai tânără femeie primar din istoria Afghanistan-ului, a declarat pentru presă: „Stau aici și aștept ca ei să vină. Nimeni nu ne va ajuta pe mine sau familia mea. Stau cu ei si soțul meu. Vor veni pentru oamenii ca mine și mă vor ucide.”

În astfel de momente, este esențial să afli mai multe despre ce se întâmplă acolo, ce urmează să se întâmple și să vezi dacă nu cumva ai avea cum să ajuți. Descoperă 9 cărți care explică totul despre viața și drepturile femeilor afgane.

1. „My forbidden face”, de Latifa

Această carte conține o descriere personală și emoționantă a vieții unei femei în timpul regimului taliban. Cu o claritate dureroasă, Latifa descrie cum lumea ei s-a destrămat, din cauza unui fanatism pe care nu a reușit să îl înțeleagă, pentru a fi înlocuită de o lume marcată de teroare. „Vocea ei surprinde o inocență pierdută, dar și determinarea de a trăi în libertate și speranță”, scrie în prefața cărții, așa că pregătește-te de o lectură tulburătoare.

2. „Open Skies: My Life as Afghanistan’s First Female Pilot, Hardcover”, de Niloofar Rahmani

Această carte de memorii vorbește despre experiența incredibilă a autoarei, care s-a alăturat armatei din Afghanistan în 2010, când femeile încă aveau voie să se înroleze.
Niloofar a fost nevoită să depășească multe obstacole pentru a demonstra încredere și hotărâre, calități esențiale pentru un pilot de luptă. Rahmani și familia ei sunt o dovadă a rezilienței refugiaților și a realizărilor pe care le pot atinge, dacă li se dă oportunitatea.

3. „Dancing in the Mosque: An Afghan Mother’s Letter to Her Son”, de Homeira Qaderi

Prefața acestei cărți o descrie ca: „o scrisoare înflăcărată a unei mame forțată să își lase fiul în urmă”. După ce a mers la spital pentru a naște, într-o perioadă în care femeile însărcinate erau suspectate că sunt soldați kamikaze, Qaderi i-a sfidat pe talibani, alegând să îi învețe pe copii să scrie și să citească și să lupte pentru drepturile femeilor.

4. „A Woman Among Warlords: The Extraordinary Story of an Afghan Who Dared to Raise Her Voice”, de Malalai Joya

Joya a crescut în tabere de refugiați din Iran și Pakistan și a devenit extrem de controversată, după ce a denunțat războaiele susținute de NATO, pe când avea doar 25 de ani. Doi ani mai târziu a fost aleasă în Parlamentul din Afghanistan. În 2007, însă, a fost suspendată din Parlament, din cauza criticii constante la adresa marilor puteri și a traficanților de droguri. A supraviețuit după 4 tentative de asasinat, așa că memoriile ei te vor ține cu sufletul la gură.

5. „The Favored Daughter: One Woman’s Fight to Lead Afghanistan into the Future”, de Fawzia Koofi

În această carte de memorii vei descoperi povestea primei femei din Parlamentul din Afghanistan. Lăsată să moară în soare după naștere, a supraviețuit și a crescut frumos, în ciuda abuzurilor îndurate de familia ei și a mai multor tentative de asasinat.

6. „Opium Nation: Child Brides, Drug Lords and One Woman’s Journey Through Afghanistan”, de Fariba Nawa

Fariba Nawa este o jurnalistă afghano-americană, care explorează Afghanistanul și traficul de droguri de acolo, deconspirând oficiali corupți, fetițe forțate să devină mirese și multe altele.

7. „The Storyteller’s Daughter”, de Saira Shah

Saira Shah este o jurnalistă născută în Londra, care a călătorit în țara natală a părinților ei, pentru a descoperi realitatea afghană. Crescând cu poveștile tatălui său, a vrut să descopere singură poveștile și miturile oamenilor ei.

8. „Load Poems Like Guns: Women’s Poetry from Herat, Afghanistan, Paperback”, de Farzana Marie

În acest volum minunat, Marie traduce poemele scrise de opt poete afghane. Unele ediții scrise în engleză conțin și textele originale în persană, dacă îți dorești să le ai.

9. „Monster child”, de Rahela Nayebzadah

Romanul de debun scris de Rahela Nayebzadah ne prezintă trei copii: pe Beh, Shabnam și pe Alif. Percepția lor despre lume, de multe ori prea crudă cu imigranții ca ei, conturează povestea. La vârsta de 13 ani, Beth este abuzată sexual și apare întrebarea referitoare la cine este monstrul-copil care a abuzat-o. „Suntem toți o familie de monștri sau sunt monștri în jurul nostru?”