Cei mai mulţi cititori au un gen preferat şi propriile lor criterii, atunci când decid următoarea lectură. Există, însă, câţiva autori contemporani pe care nimeni nu ar trebui să îi evite.

1. Daniel Woodrell

În 2010, Jennifer Lawrence a avut o inerpretare fabuloasă în filmul “Mâinile tatălui meu”, dar puţini ştiu că scenariul este bazat pe cartea scrisă de Woodrel. Autorul este descris deseori ca un maestru al genului noir, dar naraţiunile sale transcend acest stil. Cele mai noi lucrări ale sale sunt “The Maid’s Version”, dar poţi începe cu “The Death of Sweet Mister”.

2. Frederic Tuten

Cunoscător al sufletului uman, Tuten poate trece cu măestrie de la realism magic la proză tradiţională. Romanul său, “The Adventures of Mao on the Long March”, a fost descris de New York Times ca fiind “prea bun ca să fie adevărat” în anii 70, când a fost publicat. Printre cei mai înfocaţi fani ai săi s-a numărat şi scriitorul Walter Mosley. În una dintre cărţile sale recente, “Self Portraits”, Tuten vorbeşte despre pierdere şi trecerea, dar pregăteşte de câteva pasaje sfâşietoare. Poţi începe cu romanul “The Green Hour”.

3. Isabel Allende

Scriitoarea chiliană Isabele Allende a devenit celebră în 1982, odată cu publicarea romanului său de debut, “Casa Spiritelor”. Cartea începe cu o scrisoare către bunicul său aflat pe moarte şi aparţine realismului magic. Allende a început să scrie prima dată în 8 ianuarie şi a păstrat această tradiţie şi pentru următoarele sale volume. Opera sa conţine, de obicei, elemente de realism magic şi personaje feminine pline de viaţă. “Oraşul fiarelor”, romanul publicat în 2002, este un alt succes al autoarei, aşa că trece-l pe lista de lectură.

4. Margaret Atwood

Scriitoarea de origine canadiană are numeroase cărţi de succes, iar “Povestea slujitoarei” este cea mai cunoscuă. S-a făcut remarcată pentru operele sale feministe şi distopiile politice, dar a scris şi poezii, poveşti scurte şi eseuri. Susţine că scrie “ficţiune speculativă”, nu SF-uri, pentru că “science-ficton-ul are monştri şi nave spaţiale; ficţiunea speculativă s-ar putea întâmpla oricând”.

5. Ian McEwan

Scriitorul britanic Ian McEwan a câştigat premii literare încă de la prima sa carte, colecţia de poveşti “Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi”, publicată în 1976. Punctul culminant al carierei sale l-a atins în 2001, cu “Remuşcarea”, o dramă de familie ce se concentrează pe regrete, ecranizată de regizorul Joe Wright. Aproape toate lucrările sale se axează pe descrierea unor vieţi personale într-o lume tensionată politic.

6. Haruki Murakami

Haruki Murakami a atras atenţia cu prima sa carte aparţinând realismului magic, “În căutarea oii fantastice”, în 1982. Lucrările sale sunt melancolice, uneori fantastice şi deseori sunt scrise la persoana I. Vorbind despre romanele sale, a spus că “primele provin din întunericul individual, iar ultimele, din întunericul găsit în societate şi istorie”. În vest, a devenit apreciat odată cu publicarea cărţilor “Pădurea norvegiană” şi “Kafka la malul mării”.

7. Philip Roth

Philip Roth a câştigat mai multe premii decât orice alt scriitor american al secolului al XX-lea. Opera sa se bazează pe explorarea relaţiilor tensionate şi a tradiţiei evreieşti. În cartea “Povestea lui Orișicine”, publicată în 2006, Roth a descris ce înseamnă să fii un evreu român în America.

8. Zadie Smith

Criticul literar James Wood a folosit termenul “realism isteric” în 2000, pentru a descrie romanul de debut al autoarei Zadie Smith. Smith a primit numeroase premii literare, iar lucrările sale se axează pe problemele rasiale şi ce înseamnă să fii un imigrant în Vest.