Mulți scriitori care au schimbat literatura pentru totdeauna au fost trecuți cu vederea de juriul care acordă premii în domeniu. Află care sunt autorii care meritau mai mult.

1. Anita Desai

Anita Desai a ajuns pe lista scurtă de nominalizați la premiul Booker de trei ori, dar nu a câștigat niciodată. Scriitoarea s-a născut în India, iar primul sau roman a fost despre opresiunea asupra femeilor din această țară. “Lumina clară a zilei” sau “Țipătul paunului” sunt doar câteva dintre romanele scrise de Desai pe care trebuie să le citești.

2. Fladimir Nabokov

Deși este considerat unul dintre cei mai mari scriitori care au exisat vreodată și are chiar un premiu ce îi poartă numele, Nabokov a fost nominalizat de șapte ori la Național Book Awards și nu a câștigat niciodată. A ajuns și pe lista pentru Premiul Nobel de mai multe ori, dar fără succes. În 1974, Nabokov a pierdut premiul Nobel în fața lui Eyvind Johnson și a lui Harry E. Martinson.

3. Kurt Vonnegut

Vonnegut a câștigat câteva premii mici, dar niciodată unul important, deși este unul dintre cei mai populari și mai apreciați scriitori contemporani. În 1970 a fost nominalizat atât pentru Nebula Award și Hugo Award, pentru romanul “Abator 5”, dar a pierdut în fața scriitoarei Ursula K. Le Guin. Romanul sau a ajuns și pe lista de finaliști ai premiului Național Book Award, dar fără succes.

4. Philip Roth

Philip Roth a câștigat multe premii, dar niciodată nu a obținut Premiul Nobel. Așa cum au scris jurnaliștii de la The Guardian: “Uită de LA Confidențial care a pierdut premiul Oscar în față filmului Titanic, de Englebert Humperdinck care l-a oprit pe Penny Lane din a ajunge numărul unul. Cea mai mare suferință culturală a noastră este că Philip Roth nu a obținut niciodată Premiul Nobel pentru literatură”. În fiecare an, toată lumea îl consideră câștigător, dar Academia Suedeză nu l-a ales niciodată.

5. Jorge Luis Borges

Asemenea lui Nabokov, scriitorul argetinian a fost nominalizat de multe ori la Premiul Nobel, dar nu l-a câștigat niciodată. Fanii și specialiștii în domeniu au criticat constant această omisiune, iar Borges a descris cel mai bine situația să: “Să nu primesc Premiul Novel a devenit o tradiție scandinavă. De când m-am născut, nu l-am primit niciodată”. Mulți au spus că principiile sale politice conservatoare l-au scos de pe lista câștigătorilor, deși nu este exclus nici faptul că a acceptat un premiu de la dictatorul chilian Augusto Pinochet.

6. Donald Barthelme

Unul dintre cei mai buni scriitori post-moderniști a câștigat neașteptat de puține premii. În 1982, a fost nominalizat la Național Book Critics Circle Award, Premiul Faulkner pentru Ficțiune și Los Angeles Times Book Prize, fără, însă, să câștige.

7. Martin Amis

În ciuda popularității sale, Amis nu a câștigat niciodată un premiu important. Martin Amis nu a fost, însă, deranjat de faptul că nu a obtinut niciun trofeu, spunând chiar că “numai romanele plictisitoare obțîn premii”, explicând că “ei bine, nu sunt deloc plăcute, nu sunt amuzante, deci aceste romane trebuie să fie serioase”.

8. David Mitchell

Dintre cele cinci romane ale lui Mitchell, două au fost nominalizate la Booker Prize, iar unul dintre ele, “Atlasul norilor”, a fost și ecranizat. Această carte a fost luată în considerare și pentru Nebula Award și Arthur C. Clarke Award, dar Mitchell a pierdut.