Deseorii, autorii de romane transformă persoane reale în personaje de carte. Descoperă opt volume de ficțiune ce au ca personaje oameni reali.

1. “The Sir Robert Carey Mysteries”, de P.F. Chisholm

Seria de romane scrisă de P. F. Chisholm a debutat în 1994. Acțiunea se desfășoară în ultima decadă a secolului al XVI-le și îl urmărește pe carismaticul văr al Reginei Elisabeta I, Sir Robert Carey, în aventurile sale. Cărțile sunt pline de acțiune, întâmplări interesante, dar și conversații profunde, inspirate din fapte reale.

2. “Lincoln intre vieți”, de George Saunders

George Saunders a declarat că a fost inspirat să scrie acest roman, după ce a auzit că Președintele Lincoln a intrat în cavoul fiului său Willie, pentru a-i ține cadavrul acestuia în brațe. Romanul este emoționant, o poveste cu fantome, dar și o meditație frumoasaă asupra condiției umane. Saunders îi face un portret lui Abraham Lincoln, dar îți deschide și ochii asupra istoriei și asupra noastră.

3. “The Jane Austen Mysteries”, de Stephanie Barron

Această serie de romane a debutat în 1996 și o urmărește pe Jane Austen în perioada în care și-a scris celebrele romane. Autorul este editorul maniscriselor, iar pe lângă stilul specific cărților semnate de Austen, vei descoperi și lucruri interesante din viața ei.

4. “Sir John Fielding Series”, de Bruce Alexander

Romanul se desfășoară în secolul al XVIII-lea și este narat de un tânăr ce lucrează cu Sir John Fielding, un magistrat englez și reformator. O serie care te va ține cu sufletul la gură și te va duce în atmosfera acelei perioade.

5. “Leading Men”, de Christopher Castellani

Romanul scris de Christopher Castellani începe cu Tennessee Williams și iubitul său Frank Merlo mergând la o petrecere dată în 1953 de Truman Capote. Scena are loc în Italia și desi volumul are în centrul atenției o actriță fictiva, influența lui Tennessee Williams și prezența lui se simt și când acesta nu apare în pagină.

6. “A piece of the World”, de Christina Baker Kline

Christina Baker Kline reușește să realizeze un portret cât se poate de real al Christinei Olson, subiectul operei artistului Andrew Wyeth, “Lumea Cristinei”. Olson nu este neapărat o personalitate, însă apariția ei a reușit să lase urme profunde în cultura americană. Wyeth a spus, despre capodopera sa, că “provocarea pentru mine a fost să fac dreptate vieții sale extraordinare pe care cei mai mulți oameni ar considera-o fără speranță”. Baker Kline vine cu o perspectivă nouă, ce se alătură perfect portrerului făcut de Whety. Romanul poate fi, însă, citit independent de volumul scris de Andrew Wyeth.

7. “Ragtime”, de E. L. Doctrow

“Ragtime” este unul dintre cele mai bune romane americane, mai ales pentru felul în care reușește să aducă în atenție mai multe persoane importante din istorie. Harry Houdini se evidențiază clar față de celelalte personaje, reflectând asupra morții și Vieții de Apoi. JP Morgan și Henry Ford apar discutând efectele automatizării asupra muncitorului americat. Emma Goldman pare că provoacă ideile tuturor. Doctorow respinge absolutismul pentru o perspectivă mai complexă asupra istoriei. Alterează detalii despre personajele istorice, fabricând chiar unele circumstanțe, dar tot vei reuși să îți faci o idee despre unele dintre cele mai importante evenimente istorice.

8. “Orele”, de Michael Cunningham

Romanul care i-a adus premiul Plitzer lui Michael Cunningham are trei protagoniste, iar cea mai cunoscută dintre ele este Virginia Woolf. Deși Woolf se îneacă în prolog, portretul ei este mai mult unul dintre viață, decât unul despre moarte. Cunningham pătrunde în mintea scriitoarei, tulburată, dar minunată, și reușește să construiască o poveste sensibilă despre boli psihice. Dând viață altor doua personaje fictive, din generații ce i-au urmat lui Woolf, el ajunge la concluzia că adevărata tragedie a fost, de fapt, că scriitoarea era pur și simplu înaintea timpului ei.