Dacă ai citit vreodată un roman scris de Feodor Dostoievski, atunci sigur ţi-ai dat seama că în spatele cărţilor se află un om complicat. Acest mare scriitor are un mod unic de a descrie şi analiza vieţile personajelor sale, asfel că la final, cititorul are impresia că ştie un pic mai multe despre viaţă. Romanele sale au fost traduse în peste 170 de limbi şi milioane de copii se vând încă în toată lumea. Toată lumea a auzit despre “Crimă şi pedeapsă”, “Idiotul” sau “Fraşii Karamazov”, dar puţine lucruri se ştiu despre viaţa sa.

1. A scris prima carte la 25 de ani

Dostoievski vine dintr-o familie bună, astfel că a primit o educaţie aleasă, însă nu s-a pregătit să fie scriitor. A mers la un institut de inginerie militară, chiar dacă nu era ceva ce îi plăcea. În cele din urmă, a renunţat la cariera tehnică şi s-a îndreptat spre literatură, începând cu traducerea unor opere franţuzeşti în rusă. În 1845 a renunţat şi la asta şi a început să scrie. Prima sa carte, “Oameni sărmani”, este descrisă ca primul roman social şi s-a bucurat de succes.

2. A scris prima operă existenţialistă în 1864

După ce Soren Kierkegaard a scris primele texte ce puneau baza filosofiei existenţialiste, Dostoievski a început să lucreze la prima sa lucrare specifică genului, “Însemnări din subterană”. Ideea principală a acestui curent este că oamenii reprezintă baza gândirii filosofice şi că fiecare persoană este responsabilă să dea vieţii sale un sens.

3. Părinţii i-au alimentat dragostea pentru literatură

Pentru părinţii săi, educaţia era foarte importantă. Dostoievski a avut o dădacă ce a început să îi citească de la vârsta de trei ani, iar apoi mama sa a folosit Biblia pentru a-l învăţa să scrie şi să citească de la patru ani. De mic a început să citească mari scriitori ruşi, precum Alexander Pushkin, dar şi autori internaţionali, precum Cervantes, Goethe sau Homer.

4. A fost condamnat la moarte

În 1840, Dovstoieski participa la un cerc literar ce avea ca scop reformarea socială. Citeau cărţi interzise şi discutau despre schimbare – să scape de cenzură, de exemplu, într-o perioadă în care astfel de idei atrăgeau pedepse crunte. În cele din urmă, au fost prinşi, trimişi într-o închisoare de maximă siguranţă şi condamnaţi la moarte. Chiar înainte de execuţie, un mesager al Ţarului a anunţat că scriitorul nu va fi ucis, ci va fi trimis în Siberia, unde va petrece opt ani de muncă silnică.

5. Suferea de epilepsie

Mintea lui Dostoievski funcţiona mai bine decât a multora, însă organismul lui nu. Primele semne de boală au apărut încă din tinereţe, pe când era la şcoala militară, iar din 1839, pe când avea 18 ani, a început să aibă crize ocazionale de epilepsie. În timpul exilului în Siberia, crizele s-au înrăutăţit, şi deşi trebuia să se întoarcă în armată după executarea pedepsei, a fost nevoit să renunţe la cariera militară, din cauza stării sale precare de sănătate. A reuşit să se bucure din plin de viaţă, dar boala l-a copleşit odată cu vârsta, iar la 59 de ani a murit din cauza unor complicaţii.

6. A fost dependent de jocuri de noroc

Dostoievski s-a confruntat cu multe greutăţi financiare de-a lungul vieţii, în mare parte datorită dependenţei sale de jocurile de noroc. La un moment dat a fost chiar nevoit să încheie un contract dificil, pentru a-şi plăti o parte din datorii. Astfel, autorul a fost de acord să scrie un roman în timp record, iar în caz contrar, editorul său ar fi avut drepturi depline asupra lucrărilor sale timp de nouă ani.

7. A scris un roman în 26 de zile

Contractul de mai sus l-a forţat să renunţe la scrierea romanului “Crimă şi pedeapsă” pentru a livra ce a promis. Astfel a apărut cartea “Jucătorul”, în 1967.

8. A avut numeroase aventuri

Feodor Dostoievski a fost căsătorit de două ori, dar a avut mult mai multe relaţii romantice. Înainte de prima căsnicie s-a îndrăgostit de o femeie pe care a a cerut-o de nevastă, dar ea l-a refuzat. Următoarele două aventuri au avut loc în timpul primei sale căsnicii, dar le-a încheiat în momentul în care şi-a cunoscut a doua soţie. Anna Grigoryevna avea 21 de ani când s-a căsătorit cu Dostoievski şi 35 de ani când a rămas văduvă. Nu s-a recăsătorit niciodată.