„Pe aripile vântului” este un roman care te împarte în două, sufletește vorbind. Pe de o parte, este o poveste despre războiul civil, foamete, viol, crimă, răpire și sclavie. Pe de alta, în centrul acțiunii se află Scarlet O’Hara, unul dintre cele mai optimiste și încrezătoare personaje din literatură.

Scarlet O’Hara își permite să verse lacrimi doar pentru o seară: atunci când se întoarce înapoi la Tara, casa familiei, după prăbușirea Atlantei. După aceea, își ridică sus capul și își poartă optimismul și încrederea în forțele proprii ca pe un scut, în timp ce societatea din jurul ei se prăbușește.

„Scarlet O’Hara nu a fost niciodată menită să se uite înapoi”, spunea Margaret Mitchell despre personajul său iconic.

„Pe aripile vântului” este un roman de dăruit din generație în generație, de la mamă la fiică, pentru ă protagonista poveștii este o eroină care predă adevărate lecții de viață și de dragoste. În continuare, îți vom prezenta 8 lecții despre dragoste pe care le poți învăța de la Scarlett O’Hara:

1. Încrederea în sine schimbă jocul.

Margaret Mitchell spunea: „Scarlet O’Hara nu era frumoasă, dar bărbații rareori realizau asta…”. Asta deoarece obiectul atenției masculine în privința ei era centrat pe farmecul și pe încrederea protagonistei. Ea și-a dat seama ce anume mergea pentru ea și a stăpânit-o. Stima de sine ridicată pe care Scarlett o avea era probabil la granița dintre încredere și vanitate, dar acest personaj este dovada perfectă că dacă te simți confortabil în pielea ta, ești mult mai atractivă pentru ceilalți.

2. Este în regulă să mergi după ceea ce-ți dorești.

Dacă Scarlett s-ar fi născut în zilele noastre, fără îndoială că ar fi fost CEO la o companie aflată în topul celor mai de succes din lume. Spre deosebire de majoritatea contemporanilor ei, Scarlett nu a așteptat ca lucrurile să se întâmple. Le-a planificat și a tras sforile astfel încât să obțină ceea ce-și dorea. În multe cazuri, își dorea un anumit bărbat, așa că lua măsuri pentru a pune mâna pe el.

3. Uneltirile se pot întoarce împotriva ta.

Charles s-a întâmplat să fie în locul nepotrivit la momentul nepotrivit atunci când Scarlett a planificat să-l facă gelos pe Ashley smulgând o propunere de la Charles. Dar misiunea a fost sortită eșecului de la bun început, din moment ce el era deja logodit cu Melanie, sora lui Charles. Cu doar câteva clipiri inocente, Scarlett l-a determinat pe Charles să o ceară în căsătorie.

4. Separă fantezia de realitate.

Sute de pagini mai târziu, Scarlett își dă seama că l-a construit pe Ashley după propria sa imaginație. Bărbatul pe care credea că și-l dorește în tot acel timp nu exista, iar prin acțiunile sale, l-a îndepărtat pe cel pe care-l iubea cu adevărat.

5. Găsește pe cineva care te acceptă cu tot cu defecte.

Când Charles a cerut-o în căsătorie pe Scarlett, i-a spus că este cea mai dulce fată pe care a întâlnit-o vreodată. În mod cert aceste cuvinte nu ar fi putut veni din partea cuiva care ar cunoaște-o mai bine pe Scarlett. El, ca majoritatea pețitorilor ei, vedeau în Scarlett doar ceea ce voiau să vadă: o sudistă frumoasă și fermecătoare. Nu a văzut-o lovind pe cineva sau purtându-se aspru, spre deosebire de momentul în care Rhett a cunoscut-o. Doar Rhett vedea tot ce este mai rău la ea, și cu toate acestea, o iubea la fel de intens. Păcat însă că Scarlett s-a prins mult prea târziu de asta.

6. Trebuie să și oferi, nu doar să ceri.

După ce a așteptat ca Scarlett să treacă de cele 2 căsnicii ale sale, Rhett a profitat de șansă și a decis să-i pună inelul pe deget înainte ca perioada de doliu pentru Frank să se termine. Din păcate, nu a fost o decizie foarte inspirată. I-a oferit lui Scarlett confortul și siguranța de care avea nevoie, precum și dragostea lui, sperând să primească același lucru din partea ei. Dar Scarlett rămăsese mult prea agățată de Ashley pentru a-i oferi lui Rhett atenția cuvenită. În cele din urmă, Rhett s-a săturat de locul doi și de așteptare, și a decis că era vremea să meargă mai departe. Scarlett a aflat, împreună cu cititorii, că dragostea este mai frumoasă atunci când este reciprocă.

7. Nu subestima aprecierea prietenelor tale.

Chiar dacă Melanie a fost de multe ori de partea lui Scarlett, tot ceea ce protagonista a simțit vreodată pentru ea era gelozie, iritare și resentiment. Doar atunci când Melanie era pe punctul de a muri a primit la schimb puțină dragoste și compasiune din partea lui Scarlett, care a realizat că și-a petrecut mulți ani luând pe gratis singura prietenă pe care a avut-o.

8. Ridică-te din propria cenușă.

Pe tot parcursul romanului, Scarlett a găsit o nouă modalitate de a o lua de la capăt, de fiecare dată când a avut un regres. Bărbatul pe care l-a iubit s-a logodit? S-a căsătorit cu fratele logodnicei în schimb. Banii erau prea puțini? A făcut un împrumut și a cumpărat o fabrică de cherestea. Poate că Scarlett părea a fi nemiloasă, dar era și foarte flexibilă. Probabil dacă ar fi luptat să-l recâștige pe Rhett, ar fi reușit. Lecția importantă pe care o poți desprinde de aici este că Scarlett nu renunța. Avea optimismul și încrederea în forțele proprii pe post de armură și era dispusă să o ia mereu de la capăt, de oricâte ori ar fi fost nevoie. Pentru că, la urma urmei, „Mâine e o nouă zi”.

Pe tine ce te-a fascinat cel mai mult la personajul Scarlett O’Hara?