Filosofia este o știință extrem de puternică: te face să pui totul sub semnul întrebării și să nu încetezi niciodată să cauți un înțeles mai profund al conceptelor și situațiilor. Daca nu ai îndrăznit, încă, să o accesezi, fă cunoștință cu acești 8 filosofi care te vor convinge că lucrurile merită analizate din mai multe perspective.

1. Hannah Arendt

Hannah Arendt este unul dintre cei mai importanți gânditori politici ai secolului al XX-lea. Exilată din Germania în 1933, Arendt a aprofundat teme politice, precum modernizarea, simțul civic, răul și iertarea, încercând să înțeleagă momentele crunte ale acelei perioade. Deși ideile sale sunt greu de etichetat, unul dintre cele mai puternice puncte de vedere este acela că politica, în forma să autentică, este rezultatul cetățenilor care își exersează abilitatea de a acționa și de a dezbate probleme comune. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără “Originile totalitarismului”, “Condiția umană” și “Eichman la Ierusalim: raport asupra banalității răului”.

2. Noam Chomsky

Profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și critic al politicii americane, Noam Chomsky este un filosof activ, ce are mereu comentarii ascuțite la adresa politicului și pune întotdeauna întrebări ce scot în evidență concluziile publicului larg. Chomsky este, de asemenea, un critic al mass-mediei și al controlului în societățile democratice.

3. Alain de Botton

Mai mult un teoretician cultural și intelectual decât un filosof academic, Alain de Botton are ceva de spus despre aproape orice aspect al vieții. În opinia să, filosofia ar trebui să aibă o utilizare practică în societate. Scrierile și documentările sale abordează teme comune, precum munca, succesul, anxietatea, dragostea și fericirea. Documentarul său în șase părți: “Filosofia, un ghid spre fericire” vorbește despre cum filosofia și filosofii au avut păreri importante de-a lungul istoriei și au venit cu direcții în subiecte sensibile, precum stima de sine, iubirea și furia.

4. Epicur

Epicur a fost un filosof antic grec, fondator al doctrinei Epicureism. Acest gânditor a avut multe lucruri de spus despre fericire, dar ideea principală este că drumul spre fericire presupune căutarea plăcerii și evitarea suferinței. Epicur recomandă să îți fii auto-suficient și să ai în jur doar prieteni. Deși cuvântul epicur a devenit sinonim cu lăcomia, ideea inițială a acestui curent presupunea să trăiești o viață modestă și să îți tii dorințele în frâu.

5. Arne Naess

Activist și filosof, Arne Naess a jucat un rol extrem de important în mișcarea pentru protecția mediului, oferind o perspectivă unică asupra distrugerii planetei. Naess a promovat ideea că a lupta de dragul mediului înconjurător este diferit de a încerca să salvezi planeta pentru sănătatea oamenilor și supraviețuirea speciei umane.

6. Martha Nussbaum

Martha Nussbaum are o voce puternică pentru dreptatea socială, bazată pe filosofia antică a lui Aristotel. Pornind de la ideea că toți oamenii au moștenit demnitatea, Nussbaum susține că toată lumea, indiferent de capacitatea mintală, vârstă sau gen, ar trebui tratată cu respect și ar trebui să aibă acces la sănătate, dezvoltarea gândurilor și a rațiunii, abilitatea de a se juca și dezvoltarea capacităților emoționale. Nussabaum are o perspectivă pozitivă asupra naturii umane, menționând că societățile nu se formează de dragul avantajelor comune, ci din dragostea indivizilor unul pentru altul.

7. Jean Paul Sartre

Numele lui Jean Paul Sartre este sinonim cu existențialismul. Acest filosof francez a scris și piese de teatru și romane, cele mai multe opere ale sale apărând în perioada 1930 – 1940. Ideea principala a lui Sartre este că fiecare dintre noi este liber și stăpân pe soarta sa. Când nu recunoaștem libertatea absolută, credem că trebuie să acționăm într-un anumit fel sau că nu avem alta varianta și trăim o viață împlinită.

8. Baruch Spinoza

Desi Spinoza a trăit în secolul al XVII-lea, filosofia sa este încă relevantă. Spre deosebire de gânditorii săi contemporani, Spinoza a avut și o meserie pe timpul zilei: lucra ca șlefuitor de lentile. În opinia sa, fericirea adevărată nu putea fi găsită în plăceri trecătoare ori în religie, ci în rațiune. În lucrarea sa cea mai importantă, “Etica”, Spinoza critică libertatea absolută, susținând că până și mintea umană acționează sub principiile legilor fizicii ale naturii.

Acum că ai făcut cunoștință cu acești filosofi, nu îti rămâne decât să le aprofundezi opera.