Un adult citește, în medie, 300 de cuvinte pe minut și 18.000 de cuvinte pe oră, așa că nu este de mirare că poate devora fără probleme o capodoperă literară în doar o zi. De acum încolo, nu vei mai putea spune că nu ai timp de lectură, deoarece următoarele romane nu au nevoie de un angajament pe termen lung.

1. “Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupery

Această minunăție nu are mai mult de 100 de pagini, dar crede-ne când îți spunem că după ce vei trece de primele paragrafe, nu vei putea să mai renunți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un pilot de avion se prăbușește în deșert și întâlnește un prinț dintr-un alt Univers. În timp ce încearcă să găsească o soluție pentru situația în care se află, Prințul descrie călătoria inter-planetară pe care o va face, pentru a se întoarce acasă, unde se află floarea pe care o iubește. Deși este un roman pentru copii, pregătește-te să iei parte la multe lecții de viață care te vor ajută de acum încolo.

2. “MacBeth”, de William Shakespeare

La nici 300 de pagini, această carte este una dintre cele mai cunoscute opere semnate de Shakespeare. Nu ne surprinde, pentru că subiectul este unul de-a dreptul savuros. Lucrurile iau o turnură neașteptată, atunci când un general scoțian primește sfaturi de carieră de la trei vrăjitoare. Situația se înrăutățește când acesta începe să își asculte soția. Nu vei avea nicio problema să citești această capodoperă, dar dacă nu îți plac poveștile despre război și vrăjitoare, poți încerca să citești “Hamlet”, piesă ce are doar 30,000 de cuvinte.

3. “Mic dejun la Tiffany”, de Truman Capote

O carte spumoasă, profundă și care se încheie mult prea repede. Holly Golightly este unul dintre cele mai interesante personaje feminine din literatură, așa că pregătește-te să fii cucerit. După fiecare pagină vei vrea să descoperi tot mai mult, așa că va trebui să îți ajustezi așteptările și să fii pregătit de despărțire.

4. “Între lume și mine”, de Ta-Nehisi Coates

Acest volum de eseuri nu are mai mult de 150 de pagini, dar valoarea să este inestimabilă. Lectură te pune în față unei mărturii extrem de vulnerabile și personale despre ce înseamnă să fii negru în America. Sub forma unei scrisori a naratorului către fiul său adolescent, cartea te invită în viață sa plină de pasiune. Considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului 2015, opera este, după cum a spus Toni Morisson, “profundă și revelatoare”, așa că sigur nu vei dori să o treci cu vederea.

5. “Bătrânul și marea”, de Ernest Hemingway

Nu ai crede că o carte de mai puțîn de 130 de pagini te poate trece prin prea multe emoții, dar puține povești sunt atât de impresionante ca cea a lui Hemingway. Acțiunea este una simplă: un bătrân ajunge pe mare și dovedește puterea amândurora. Romanul este un fel “Moby-Dick” pentru începători și nu te vei lăsa, până nu vei ajunge la ultima pagină.

6. “Tuck pentru totdeauna”, de Natalie Babbitt

Această carte transformată în film și în musical pe Broadway este o altă poveste captivantă. Familia Tuck locuiește la țară, dar dă peste cea mai prețioasă comoară și bea din izvorul tinereții veșnice. Lucrurile nu au, însă, o evoluție atât de lină, iar binele și răul merg mâna în mâna în viață acestor nemuritori.

7. “Straniul Caz Al Doctorului Jekyll Și Al Domului Hyde”, de Robert Louis Stevenson

În cele 50 de pagini, Stevenson te duce într-o lume din care nu vei mai ieși la fel. Un cercetător nebun descoperă o poțiune care îl ajută să își ascundă latura întunecată, însă lucrurile se întorc, în cele din urmă, împotriva lui. Este una dintre cele mai importante alegorii despre natură umană, așa că trebuie neapărat să o citești.

8. “Oameni și șoareci”, de John Steinbeck

Cartea lui Steinbeck are aproximativ 100 de pagini, dar este atât de frumoase, încât te vei întreba cum de nu ai citit-o până acum. Geroge, un bărbat inteligent, dar frustrat, și Lennie, prietenul sau uriaș, dar cu o inteligență limitată, încearcă să își facă un rost ca fermieri în California. Relația lor devine tulbure, când Lennie se dovedește a nu fi atât de cald precum îl credea. Bazat pe vremurile în care Steinbeck a fost un om al străzii, cartea merită din plin timpul tău.