Uneori, scrisul este periculos. Există o listă lungă de romane care i-au înfuriat pe politicieni şi au atras pedepse mari asupra autorilor. Află care sunt scriitorii persecutaţi ai zilelor noastre.

1. Ahmed Naji

Scriitorul egiptean Ahmed Naji a fost condamnat la doi ani în închisoare, după ce a un cititor a făcut plângere că pasajele din romanul său, “The use of life”, i-au provocat palpitaţii şi anxieate. Cartea conţinea scene explicite, dar comunitatea literară a încercat, fără succes, să îl apere, susţinând libertatea de exprimare. După zece luni petrecute după gratii, Naji a fost eliberat. Odată scăpat de închisoare, scriitorul şi soţia sa s-au mutat în SUA.

2. Galal El-Behairy

Poetul şi compozitorul Galal El-Behairy a devenit vocea activismului non-violent în Egipt. Primele sale două cărţi, “Fabrica de scaune” şi “Închisoarea colorată”, au fost apreciate de comunitatea literară, dar în momentul în care a vrut să publice o colecţie de poezii, a eşuat, deşi obţinuse acordul comisiei de cenzură. “Cea mai rafinată femeie de pe Pământ”, un omagiu adus puterii şi perseverenţei femeilor egiptene, dar şi o critică adusă politicienilor, a fost interzisă din cauza cântecului “Balaha”, melodie pe care a scris-o pentru cântăreţul exilat Ramy Essam. La câteva zile de la apariţia cântecului, El-Behairy a fost arestat şi torturat.

3. Nurmuhemmet Yasin

Scriitorul chinez a fost arestat pentru că ar fi instigat la separatism cu povestea sa scurtă “Wild Pigeon”. Nuvela este despre fiul unui porumbel rege, care este prins şi închis de oameni, în timp ce căuta un cămin nou pentru poporul său. În loc să rămână prizonier, alege să se sinucidă, consumând un fruct otrăvit. În 2005, Yasin a fost condamnat la 10 ani de înshicoare, după un proces închis în care nu i s-a permis să aibă un avocat. Şi editorul care a ajutat la publicarea poveştii, Jorash Juseyin, a fost trimis trei ani după gratii.

4. Liu Xiaobo

Liu a fost un critic literar şi un activist pentru drepturile omului. În 2008, a ajutat la scrierea unui manifest al cetăţenilor chinezi, în care au fost înaintate 19 cerinţe pentru guvern, printre care şi libertatea de exprimare. A fost arestat şi condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare. După opt ani petrecuţi după gratii, a murit din cauza condiţiilor grele de acolo şi a cancerului de ficat.

5. Tal Al-Mallouhi

În 2009, Tal Al-Mallouhi era o studentă de 19 ani ce publicase un blog de poezie şi satiră socială. În decembrie, autorităţile au acuzat-o că, în postările sale, a scrus informaţii către state externe. Al-Mallouhi a fost îcnhisă timp de nouă luni, fără să ştie exact motivele. Lipsa de probelor nu a oprit instanţa să o condamne, iar în 2011, scriitoarea a primit o sentinţă de cinci ani de închisoare. În acest moment, nu se ştie unde se află.

6. Asli Erdoğan

Asli Erdoğan este una dintre jurnalistele arestate pentru contribuţia sa adusă unui ziar politic. Instanţa a acuzat cotidianul de “propagandă pentru Partidul Muncitorilor Kurzi”. A fost eliberată la scurt timp şi i s-a ridicat şi interdicţia de călătorie, dar Erdogan şi colegii săi încă sunt acuzaţi de terorism şi riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă.

7. Mohammed Al-Ajami

În 2011, autorităţile din Qatar l-a acuzat pe Mohammed Al-Ajami că “a incitat împotriva regimului” şi “a criticat Emirul”. A fost condamnat la închisoare pe viaţă în timpul unui proces secret. După 5 ani de închisoare, însă, scriitorul a fost eliberat.