În această perioadă de distanțare socială, ajungem cu toții să ne simțim mai singuri. Până când îți vei putea revedea prietenii, poți citi aceste cărți care te vor ajuta să ieși din starea neplăcută.

1. „Eleanor Oliphant se simte excelent”, de Gail Honeyman

Eleanor Oliphant este un personaj antipatic, aprima vedere. Este tipicară și preferă să stea singură, așa că s-ar putea să te enerveze. Pe parcursul lecturii, însă, ajungi să înțelegi de ce este așa și vei primi cea mai frumoasă lecție despre bunătate. Gail Honeyman vorbește, în primul rând, despre cât de simplu este să le faci celorlalți viața mai frumoasă.

2. „A Moveable Feast”, de Ernest Hemingway

Cartea de memorii scrisă de Hemingway este o lectură pe care o vei savura până la ultima pagină. Autorul reușește să surprindă esența singurătății și o transformă, cumva, în putere. În timpul perioadei petrecute la Paris, Ernest Hemingway notează câte pagini a scris, ce a mâncat, cât a băut și detaliile pe care le observă pe străzile aglomerate din oraș. Hemingway te va învăța cum să te bucuri de compania ta, indiferent de ce faci, chiar și în cea mai cruntă singurătate.

3. „Cele treisprezece motive”, de Jay Asher

Deși este un roman întunecat, te va învăța un lucru prețios: că fiecare zi pe care o trăiești este extrem de importantă. Clay Jensen este un adolescent obișnuit, care găsește, într-o zi, o cutie plină de casete lăsate de Hanna Baker, fata de care era îndrăgostit și care se sinucisese cu două săptămâni în urmă. Deși subiectul este unul extrem de trist, te va ajuta să îți privești viața cu alți ochi și să îți analizezi mai bine prietenii.

4. „Jurnalul unui adolescent timid”, de Stephen Chbosky

Aceasta este una dintre acele cărți pe care trebuie să le citești măcar o dată în viață, pentru că te vei regăsi cu siguranță. Fiecare dintre noi ajunge să simtă, la un moment dat, că nu aparține locului în care se află, iar romanul te va ajuta să depășești cu bine perioada. Charlie este un inadaptat introvertit, cu un trecut îngrozitor, dar care ajunge să facă parte dintr-o frumoasă relație de prietenie. Povestea explică foarte bine ce înseamnă să fii ciudat, confuz și complet singur, dar celebrează și prietenia adevărată. Charlie pare că îți scrie ție, prietenul său, așa că nu te vei simți nicio clipă singur, pe parcursul lecturii.

5. „Marțianul”, de Andy Weir

Umorul este cheia către o stare de spirit mai bună, așa că dacă te simți trist, trebuie să citești această carte. Mark Watney este un astronaut american, trimis într-o misiune pe Marte într-un viitor apropiat. Fără mijloace de comunicare și fără mâncare care să îi ajungă mai mult de câteva luni, devine creativ și găsește o cale de a supraviețui cu orice preț. Umorul lui Watney, chiar și în perioada grea de izolare, arată cât de departe te poate duce o perspectivă optimistă.

6. „Cum eram cândva”, de Amber Smith

Eden nu a fost întotdeauna o proscrisă, ba dimpotrivă. Viața ei părea sub control. Lucrurile se schimbă, însă, în momentul în care fratele celei mai bune prietene o violează, iar ea nu mai este adolescenta iubitoare pe care o știa toată lumea. Povestea lui Eden îți va arăta că teama, rușinea și singurătatea te pot doborî, dar tu ai puterea să schimbi asta.

7. „Aristotel şi Dante Descoperă Secretele Universului”, de Benjamin Alire Saenz

Aristotel și Dante, doi adolescenți singuratici, ajung să lege o prietenie neobișnuită. Cartea este construită în jurul întrebării existențiale „Cine sunt”, dar îmbrățișează și singurătatea care vine odată cu condiția umană. Este o lectură frumoasă, care te va duce într-o lume pe care nu vei dori să o lași în urmă.