Sunt multe cărți de dezvoltare personală care te pot ajuta să te auto-depășești, dar și volumele de ficțiune pot fi pline de înțelepciune. Trece pe lista de lectură aceste romane minunate, care te vor ajuta să găsești răspuns la multe întrebări existențiale.

1. “Castelul de sticla”, de Jeannette Walls

Această carte de memorii prezintă copilăria autoarei, petrecută în sărăcie și sub supravegherea unui tată alcoolic. Vei primi o lecție importanta de rezistență și vei învață să găsești ceva bun și în cea mai grea situație. Desi Walls a trăit într-o familie disfunctională, a găsit aici determinarea de care a avut nevoie, pentru a reuși. Nu a fost un roman ușor de scris, autoarea având nevoie de 20 de ani, pentru a avea curaj să își dezvăluie rădăcinile.

2. “Clopotul de sticla”, de Sylvia Plath

Acesta este unul dintre cele mai populare romane scrise vreodată și există un motiv pentru asta. Vei descoperi aici o poveste nemuritoare și o mărturie sinceră despre depresie. Esther Greenwood este o tânără inteligentă și foarte talentată, dar care nu poate găsi un sens în viața sa. Plath iți descrie căderea ei în abisul depresiei cu umor, printr-o lectură accesibilă, realistă și foarte emoțională.

3. “Persepolis”, de Marjane Satrapi

Această carte iți vă arăta cu exactitate cum a fost viața în Iran în perioada Revoluției Islamice, dar va fi și un reminder că o călătorie către sine nu este niciodată fară sens. Amuzantă și sfâșietoare în același timp, volumul scris de Satrapi te va tine cu sufletul la gură până la ultima pagină. O poveste despre ce înseamnă să crești și un memento despre costurile uriașe pe care le au războiul și represiunea politică. Vei învăța cum să mergi mai departe, indiferent de obstacolele pe care le întâlnești și de absurditatea situațiilor pe care le înfrunți.

4. “Podul către Terabithia”, de Katherine Paterson

O carte minunată, despre doi prieteni, o lume imaginară și o tragedie care încă îi bântuie ca adulți. Cea mai valoroasă lecție pe care o vei găsi aici: apreciază fiecare moment pe care îl petreci cu oamenii dragi. Cea mai mare realizare pentru Jess Aaron este să devină cel mai rapid alergător din clasa sa. S-a pregătit toață vara pentru asta, dar în prima zi de scoală, Leslie, o fată nouă, depășește pe toată lumea. În ciuda acestui lucru, Jess și Leslie devin cei mai buni prieteni și clădesc împreună cea mai frumoasa lume.

5. “Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee

Un roman clasic, dar încă actual. Lecția cea mai importantă pe care o vei descoperi aici: fă întotdeauna un efort pentru a-i înțelege pe ceilalți, luptă întotdeauna pentru lucrurile în care crezi. Dramatică și emoțională, această carte vă descrie foarte bine profunzimile comportamentului uman – bunătate și cruzime, dragoste și ură, umor și patos. Volumul a fost vândut în 18 milioane de copii și a fost tradus în 40 de limbi, așa că merită toată atenția ta.

6. “Nu-mi place cum arată gâtul meu”, de Nora Ephron

Acest roman extrem de amuzant te vă convinge că nu toate lecțiile de viață trebuie să fie triste. Nora Ephron iți explică foarte clar ce înseamnă să îmbătrânești, dar vei sta cu zâmbetul pe fata pe toată durata lecturii.

7. “Nume de cod: Verity”, de Elizabeth E. Wein

O carte fascinantă, despre o prietenie ce se leagă în perioade de spionaj și intrigă. Un adolescent englez și unul scoțian devin apropiați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Așteaptă-te la o lectura periculoasă, care arată cât de departe ar merge un prieten, pentru a-l salva pe celalalt.