Trecem prin momente grele, dar în loc să ne lăsăm copleșiți de griji, putem să încercam să găsim un sens în călătoria noastră. Iar aceste cărți te vor ajuta să iți schimbi perspectiva și să vezi în orice obstacol o oportunitate să crești.

1. “Demonii”, de Feodor Dostoievski

Acest roman publicat în 1871 este unul dintre cele mai deranjate scrise de Feodor Dostoievski. “Demonii” spune povestea unei lovituri de stat eșuate, într-un mic orășel din Rusia, într-o perioadă în care studenții își schimbau principiile socialiste cu unele nihiliste. Ca toate cărțile semnate de Dostoievski, și aceasta poate fi considerată un studiu al caracterului uman. Volumul este atât despre nihilism, cât și despre idealism, așa că va fi o lectură ideală pentru perioadele de criză politică și morală.

2. “The Stammering Century”, de Gilbert Seldes

Cartea lui Seldes este, de fapt, un studiu al proibiționiștilor și penticostalilor, fundamentaliștilor, eugeniștilor și probabil sfinților din America secolului al XIX-lea. Nu este un roman, dar se citește ca și cum ar fi. O biografie a ocultiștilor, spiritualilor și utopiștilor care îți va îmbogăți cultura generală cu multe informații utile.

3. “Liturghia neagră”, de Joris-Karl Huysmans

Acest roman scris în 1891 îl urmărește pe intelectual parizian Durtal, care încearcă să scape de lumea modernă cu ajutorul biografiei criminalului medieval Gilles de Rais. În același timp, intră într-o relație psiho-sexuală cu Madame Chantelouve, o satanistă misterioasă. În parte studiu filosofic, în parte thriller, “Liturghia neagră” surprinde atmosfera ocultă în mijlocul modernității și se concentrează pe ce înseamnă să încerci să cauți mai mult, chiar și atunci când “mai mult” se dovedește a fi Diavolul însuși.

4. “Big Machine”, de Victor LaValle

Comedie neagră și thriller fantasmagoric, acest roman suprarealist din 2011 este despre îndoială, credință și monștri pe care îi purtăm după noi. Ricky Rice este un tânăr care a trecut prin multe: a supraviețuit dependenței de droguri, a supravietuir unui cult sinucigaș, iar acum lucrează la un depozit de autobuze în New York. Viața lui este dată peste cap în momtentul în care primește o scrisoare ce îl duce către pădurile înghețate din Vermont. Acolo, Ricky ajunge într-un grup de detectivi paranormali, ce au auzit, la un moment dat în viața lor, Vocea. O meditație amuzantă despre ideologii și grupuri pe care trebuie să o citești.

5. “Nada”, de Jean-Patrick Manchette

Daca Dostoievski încearcă să găsească profunzimea în nihilismul personajelor sale din “Demonii”, Jean-Patrick Manchette vrea, în thriller-ul său din 1972, să dezvăluie goliciunea din idealurile personajelor sale. Romanul său spune povestea unui grup de francezi anarhiști ce îl răpește pe Ambasadorul American, iar acțiunea acestuia are rezultate haotice și previzibile. Concluzia este una idealistă: “Terorismul de stânga și terorismul de stat, deși motivațiile lor nu pot fi comparate, sunt două margini ale aceleași căni”.

6. “Fetele”, de Emma Cline

Romanul prezintă varianta fictivă a crimelor comise de Clanul Manson în 1969 și surprinde idealismul și demonii unui cult la început de drum. Cline reușește să prezinte și ideologia anilor 60, dar și incertitudinea pe care o are orice individ, chiar și în zilele noastre.

7. “Micuțe lucruri frumoase: sfaturi despre dragoste și viață din Dear Sugar “, de Cheryl Strayed

Cartea scrisă de Cheryl Strayed este inspiratională și perfectă pentru momentele dificile, deoarece îți dezvăluie adevăruri importante despre ce înseamnă să fii om. Desi suntem diferiți, avem multe în comun, când vine vorba despre lucrurile care chiar contează. Ne pasă de familiile noastre, ne facem griji pentru viitor și ne întrebam dacă vom găsi dragostea sau dacă facem lucruri de care chiar suntem pasionați.