Uneori ai nevoie de doar puțin ajutor la muncă, indiferent că vrei să știi cum să te porți cu un coleg dificil sau ce să faci mai departe, pentru a evolua. Cărțile îți pot oferi îndrumarea de care ai nevoie, iar partea cea mai bună este că nu întotdeauna trebuie să alegi volume dificile, de business. Descoperă șapte cărți minunate, care te vor duce mai aproape de visul tău.

1. “Arta războiului”, de Sun Tzu

“Arta războiului” este un tratat militar scris cu 2000 de ani în urmă, dar nu și-a pierdut deloc din actualitate. Este unul dintre cele mai citate volume, fiind amintit atât în sălile de judecată, cât și pe Facebook. Cartea este amintită constant și în filme sau seriale, iar protagonistul seriei “Clanul Soprano”, Tony Soprano, este poate cel mai celebru personaj care menționează titlul, în momentul în care îi spune terapeutului său că îl citește.

Nu te gândi că vei descoperi în acest tratat strategii militare, ci mai degrabă o introspecție în natura puterii și rivalității. Autorul îți dă multe sfaturi care te vor ajuta să rezolvi orice conflict și să devii un lider adevărat.

2. “Darurile imperfecțiunii”, de Brene Brown

Din momentul publicării, “Darurile imperfecțiunii” s-a vândut în peste două milioane de copii și a fost tradus în 35 de limbi. Brene Brown scrie despre cum să îți găsești curajul și cum să îți depășești teama, acceptându-ți imperfecțiunile. Cartea conține și 10 indicații pentru autenticitate, care te vor ajuta să trăiești sincer.

Toți simțim, deseori, presiunea de a fi perfecți la muncă, dar Brown te va ajuta să înțelegi că nu ai cum să fii astfel. În loc să te concentrezi pe asta, este important să înveți să nu te lași copleșit de gândurile negative și de performanța de la serviciu.

3. “How to Own the Room”, Viv Groskop

Vorbitul în public provoacă panică în rândul celor mai mulți oameni, chiar și a celor care au încredere în forțele proprii. Există, însă, metode care te pot ajuta să depășești această teamă. Viv Groskop încearcă, în cartea sa, să te ajute să treci peste anxietate și să devii sigur pe tine, pornind de la exemple concrete, precum Michelle Obama, Virginia Woolf sau Oprah Winfrey. Autoarea explică ce au aceste vorbitoare, de te fac să stai liniștit și să le asculți fiecare cuvânt.

Nu te aștepta, însă, să tii discursuri în fața a mii de oameni, imediat cum ajungi la ultima pagină, dar sigur vei găsi aici trucuri care să te ajute să te prezinți mai bine la următoarea întâlnire.

4. “Povestea mea”, de Michelle Obama

În cartea sa de memorii, fosta Prima Doamnă a Americii își spune povestea, de la viața sa într-un cartier din sudul orașului Chicago și până la Casa Albă. Pregătește-te să descoperi o carte intimă și inspirațională, spusă fără cuvinte mari. “Povestea mea” este un volum care te va ajuta să îți găsești vocea și drumul, deoarece îți vei raspunde la multe întrebări despre dezvoltare personală, scopuri și motivații.

5. “Sport genetic”, de David Epstein

Oricine și-a dat sufletul într-un maraton sau a eșuat, când a fost nevoie să lovească o minge de tenis, s-a întrebat daca talentul la sport este moștenit sau poate fi atins prin muncă și exercițiu. Aceasta este tema principală a volumului scris de David Epstein. “Sport genetic” oferă o perspectivă diferită asupra temei, susținând că mai degrabă motivația de a practica este genetică. Pregătește-te să iți schimbi părerea despre succes și cum îl poți atinge.

6. “Viața: un manual al utilizatorului”, de Julian Baggini

Viața, din păcate, nu vine cu un manual cu instrucțiuni, dar cartea scrisă de Julian Baggini s-ar putea să te ajute să te descurci. Baggini a strâns sfaturi de la cei mai mari gânditori ai lumii, de la grecii antici la filosofii japonezi, și trece prin multe subiecte interesante, de la curaj, noroc, liberul arbitru și relații.

Indiferent de problema pe care o ai la munca, “Viața: un manual al utilizatorului” îți va oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să te descurci.

7. “Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa”, de Marie Kondo

“Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa” a fost un fenomen, în momentul publicării și continuă să fie o carte foarte populară. Marie Kondo a scris un ghid care te învață, pas cu pas, cum să iți cureți casa și să păstrezi doar lucrurile de care chiar ai nevoie. Metoda lui Kondo nu este doar despre transformarea spațiului personal, ci și despre descoperirea energiei și motivației să îți faci viața pe care ți-o dorești.

O casă curată și îngrijită înseamnă o minte îngrijită, iar dacă nu iți petreci timpul facându-ți griji pentru câte lucruri ai de făcut, vei reuși chiar să le faci.