Cariera de scriitor nu se clădește doar cu ajutorul talentului, ci și cu multă muncă. Nu te gândi că dacă nu ți-a ieșit o poveste din prima, nu ai nicio șansă să devii mai bun. Descoperă șase sfaturi de scris de la câștigători ai Premiului Nobel pentru literatură.

1. Nu folosi un “limbaj mort”

Toni Morisson a castigat Premiul Nobel în 1993. În discursul său de mulțumire, a pus accentul pe contrastul dintre “limba moartă”, care “îngreunează intelectul, oprește conștiința, suprimă potențialul uman”, cu limbajul folosit conștient și cu claritate. Clasifică limbajul sexist și rasist ca învechit, spunând că acestea “nu permit cunoaștere și nu încurajează schimburi de idei”.

Mai departe, Morisson dă sfaturi despre cum să te ferești de “limbajul mort”.

“Limba nu se poate ridica niciodată la nivelul vieții și nici nu ar trebui. Limba nu poate doborî sclavia, genocidul, războiului. Nici nu ar trebui să tânjească să facă asta. Este o forță, binecuvântarea sa este că poate atinge inexprimabilul.”

Morrison încearcă să spună aici că cel mai bine este să abordezi subiectele grele fară să fie evident că faci asta.

2. Descrie imagini concrete atunci când scrii despre teme abstracte

Poeta poloneză Wislawa Szymborska, care a câștigat Premiul Nobel în 1996, a avut o rubrică în ziarul “Viața literară” în care dădea sfaturi de scris. Într-una dintre textele sale, autoarea a scris:

“Ai reușit să strecori mai multe cuvinte prețioase în trei poeme scurte decât cei mai mulți poeți reușesc să o facă într-o viață. ‘Patrie’, ‘adevăr’, ‘libertate’, ‘dreptate’: astfel de cuvinte nu vin ușor. Sânge real curge prin ele, care poate fi confundat cu cerneala.”

Acest sfat se leagă de cel dat de Morisson. Temele importante au un impact mai mare când folosești acțiuni și imagini concrete. De exemplu, când vrei să vorbești despre dragostea de libertate, descrie acțiunile unui personaj care transmit dragoste de libertate. Oferă-i cititorului o experiență vizuală și astfel îl vei ajuta să empatizeze mai mult.

3. Inventează povesti în capul tău când nu poți scrie

Scriitoarea canadiană Alice Munro, câștigătoare a Premiului Nobel în 2013, și-a dedicat aproape toată viața poveștilor. Întrebată dacă mereu planifica desfășurarea acțiunii, înainte să se apuce de scris, Munro a răspuns:

“De obicei am multe cunoscute, înainte să încep să scriu povestea. Când nu aveam timp să scriu, poveștile se desfășurau pur și simplu în capul meu, dura atât de mult uneori, încât atunci când începeam să scriu, deja eram mult în poveste.”

Poți să-ți iei notițe sau să te înregistrezi, de cate ori ai o idee bună. Astfel, îți va fi mai ușor să aduni toate ideile într-un loc.

4. Citește și învață de la alții, dar nu îți umple opera cu ideile altora

Dramaturgul nigerian Wole Soyinka, care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1986, a descris, într-un interviu, obiceiurile pe care le are când citește și cum i-au influențat munca:

“Am citit multă literatură universală: europeană, asiatică, americană…Cu alte cuvinte, nu pot ignora și nici nu vreau să ignor experiența mea și experiența lumii. Asta este o comunicare intensă între lumi. Mulți oameni par să uite asta. Atâta timp cât găsesc mijloace de exprimare, o formă de comunicare ce nu mă alienează și nici nu îmi umple opera cu alte idei – acestea sunt greșeli care nu ar trebui permise niciodată de un scriitor adevărat.”

5. Fă-i pe ceilalți să creadă în povestea ta

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a câștigat Premiul Nobel pentru Literatura în 1982, dar autorul a fost și jurnalist. Întrebat care este diferența dintre a scrie ficțiune și jurnalism, Marquez a răspuns:

“În jurnalism, o singură informație falsă prejudiciază o lume întreagă. În ficțiune, însă, un singur fapt adevărat da legitimitate întregii opere. Există o singură diferență și stă în dedicarea scriitorului. Un scriitor poate face ce vrea, cât timp îi face pe oameni să creadă.”

În concluzie, nu contează dacă scrii o operă realistă, ce se desfășoară în Londra, sau un roman sci-fi ce își are acțiunea pe Marte. Conturează personaje credibile, care au scopuri și defecte, și totul va fi credibil.

6. Nu te concentra exagerat pe scopul tău

John Steinbeck a dat unul dintre cele mai importante sfaturi de scris, în 1975, într-un număr al revistei “The Paris Review”:

“Renunță la ideea că nu vei termina niciodată. Uită de cele 400 de pagini și scrie o pagina zilnic, te va ajuta. Apoi, când ajungi la final, ești mereu surprins.”

Dacă te vei concentra numai pe final, îți va fi greu să fii atent la ce scrii. Nu te forța, scrie o singură pagină pe zi și îți va fi ușor să ajungi la final.