Dacă eşti pasionat de lectură, sigur ţi s-a întâmplat să te umpli de frustrare, după ce ai citit o carte bună şi ai aflat că autorul nu a mai publicat alta. Din fericire, cei mai mulţi scriitori au lăsat mai multe romane drept moştenire, dar astăzi ne amintim de cei care au scris unul singur.

1. “La răscruce de vânturi”, de Emily Bronte

Emily Bronte a publicat acest roman celebru în 1847, sub pseudonimul Ellis Bell. Deşi la început a fost criticată din cauza personajelor pasionale şi a temei abordate, cartea a devenit una dintre cele mai apreciate. La un an după publicare, Emily a avut o răceală puternică, după ce a participat la înmormântarea fratelui ei, Bramwell, în 1848. Răceala s-a transformat în tuberculoză, iar la 30 de ani, scriitoarea a murit, în data de 19 decembrie.

O scrisoare de la editorul său confirmă faptul că Emily Bronte începuse să scrie a doua carte, dar nu a lăsat nicio notiţă sau schiţă care să ateste asta. Zvonurile spun că, dacă a existat, manuscrisul a fost distrus de familia ei.

2. “Frumuseţea neagră”, de Anna Sewell

Anna Sewell s-a născut în Great Yarmouth, în Anglia, în anul 1830. Un accident petrecut în 1832 a făcut ca Anna să nu mai poată sta în picioare fără cârje şi pentru că sănătatea ei a fost mereu şubredă, a ajuns să depindă de cai, pentru deplasare. Tânăra nu s-a lăsat, însă, descurajată de experienţa ei, ci a transformat-o într-un roman. “Frumuseţea Neagră” a fost publicat în 1877, după şase ani de muncă.

În timp ce lucra la carte, Sewell a început să se simtă tot mai rău, iar ultimele pagini i-au fost dictate mamei sale. La cinci luni după publicarea cărţii, Anna Sewell a murit de tuberculoză.

3. “Portrerul lui Dorian Grey”, de Oscar Wilde

Opera lui Oscar Wilde este vastă: cuprinde zece piese de teatru, numeroase poezii, câteva poveşti scurte şi eseuri, dar un singur roman, publicat în 1890. Cartea a început să prindă contur în Londra, în 1889, după o întâlnire între Wilde, Arthur Conan Doyle şi JM Stoddard, pentru a pune la punct revista literară Lippincott. În timpul cinei, Stoddard le-a cerut scriitorilor să pregătească o scurtă poveste pentru revistă. Doyle a trimis o parte din “Sherlock Holmes”, iar Wilde a trimis o poveste despre un tânăr care îşi vinde sufletul, pentru tinereţe veşnică. Stoddart a fost nevoit să scoată 500 de cuvinte din roman, înainte să îl publice, în 1890, dar chiar şi aşa, cartea a stârnit numeroase controverse. Wilde nu a mai scris niciodată un alt roman şi a murit în Paris, în 1900.

4. “Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell

Margaret Mitchell a scris “Pe aripile vântului” în trei ani. A început din cauza unei răni la genunchi, după ce soţul ei i-a spus că mai bine ar scrie, decât să îl pună să îi care atâtea cărţi de la bibliotecă. Chiar înainte să publice romanul, a decis să îi schimbe numele eroinei sale din Pansy în Scartell O’Hara. În ciuda începutului anevoios, cartea a apărut în 1936, iar un an mai târziu, Mitchell a obţinut Premiul Pulitzer.

În august 1949, Mitchell şi soţul ei au fost loviţi de o maşină, iar scriitoarea a murit cinci zile mai târziu.

5. “Doctor Zhivago”, de Boris Pasternak

Născut în Moscova, în 1890, Boris Pasternak şi-a dedicat viaţa literaturii, reuşind să obţină Premiul Nobel cu doi ani înainte de decesul său, în 1960. Deşi Pasternak este cunoscut doar pentru romanul “Doctor Zhivago”, în Rusia, este considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi şi translatori ai secoluli al XX-lea.

6. “Clopotul de sticlă”, de Sylvia Plath

Romanul semi-autobiografic a apărut în 1963 şi a fost publicat sub pseudonimul Victoria Lucas. Cartea spune povestea unei tinere din Boston, Esther Greenwood, care revine acasă, după un internship în New York. Ajunsă acasă, Esther începe să sufere de insomnie, anxietate, depresie şi chiar a încercat să se sinucidă.

Din păcate, Plath s-a sinucis pe când avea 30 de ani, în 11 februarie 1963. Deşi era despărţită de soţul ei, Ted Hughes, nu erau divorţaţi, asfel că el a obţinut drepturile asupra operei ei. Printre materialele moştenite se afla şi un manuscris pe care se pare că l-a distrus. “Clopotul de sticlă” rămâne, astfel, singurul roman publicat de Plath.