Plagiatul este o problemă tot mai prezentă în societatea modernă, unde accesul la informațiile altor oameni este din ce în ce mai ușor. Nu te gândi, însă, că doar elevii sau studenții sunt acuzați că îl practică. Unii dintre cei mai faimoși scriitori au lumii au fost suspectați că nu au lucrări originale.

1. Helen Keller

Helen Keller era surdă și oarbă, așa că este greu să te gândeşti că a folosit surse exterioare în operele sale. Cu toate acestea, la 11 ani a scris o poveste scurtă, intitulată “The Frost King”, despre care s-a aflat, ulterior, că apăruse într-o altă carte, “Frost Fairies”, de Margaret Canby. Se pare că mentorul lui Keller îi citise din acest volum într-o vacanță, pe când avea opt ani. Au fost multe controverse legate de intenția lui Helen Keller de a plagia lucrarea altcuiva, iar întâmplarea a supărat-o atât de tare, încât nu a mai scris niciodată povești.

2. Jane Goodall

Jane Goofall a fost acuzată că volumul “Seeds of Hope” a fost realizat din texte luate de pe mai multe site-uri, inclusiv Wikipedia. Un jurnalist al ziarului Washington Post a observat asemănări în conținut și a scris despre asta. Ulterior, Goodall a republicat cartea, susținând că a fost vorba de o greșeală neintenționată și de faptul că nu este foarte pricepută în luat notițe.

3. J. K. Rowling

Nicio serie de succes nu este completă, fără o acuzație de plagiat, iar volumele Harry Potter nu sunt o excepție. În 2010, J. K. Rowling a fost acuzată că, pentru cartea “Harry Potter and the Goblet of Fire”, s-a inspirat dintr-un roman publicat în 1987 de Adrian Jacobs, “The Adventures of Willy the Wizard”. Jacobs a fost cel care a semnalat faptul că subiectul noului volum Harry Potter seamănă foarte mult cu tema aleasă de el și a dat-o în judecată pe Rowling. Autoarea a câștigat procesul, dar Adrian Jacobs a deschis spețe similare și în alte țări, obțînând, însă, același rezultat.

4. Stephenie Meyer

Nici Meyer nu a scăpat de astfel de acuzații rușinoase. Un student a fost cel care a susținut primul că volumul “Breaking Dawn” din seria “Twilight” conține părți foarte asemănătoare cu mai puțin cunoscutul roman “The Nocturne”. Editura lui Meyer a trimis o cerere către autoarea cărții în care i-a cerut o copie a manuscrisului, însă nu a primit-o niciodată. “Seria Twilight este în totalitate creată de doamna Meyer. Acuzațiile sunt frivole și vor fi viguros apărate”, au declarat reprezentanții editurii.

5. Dan Brown

“Codul lui Da Vinci” a fost o carte extrem de populară, dar și controversată. Nu doar subiectul a atras atenția, ci și acuzațiile de plagiat. Michael Baigent și Richard Lee sunt doi autori care au declarat că Dan Brown le-a copiat cartea “The Holy Blood and the Holy Grail”. Cei doi l-au dat în judecată pe scriitor, însă curtea a decis că lucrarea lui Brown este originală. Și Lewis Perdue a susținut că Brown i-a copiat romanul “Daughter of God”, publicat în 2000. Deși Curtea Supremă a respins cazul în care Perdue cerea 150 de milioane de dolari, acesta nu și-a retras niciodată acuzațiile.

6. E. L. James

“Fifty Shades of Grey” este prima carte din trilogia scrisă de E. L. James, care a ajuns pe lista de best-sellers la scurt timp după publicare. Popularitatea i-a atras multe critici și numeroase acuzații de plagiat.

Romanul a fost gândit, ințial, ca o poveste inspirată de Twilight, cele două personaje fiind Edward și Bella. Numele și asemănările cu volumul lui Meyer au fost scoase înainte de publicare, dar chiar și așa, cartea a ridicat numeroase semne de intrebare. Cu toate acestea, Stephanie Meyer nu a fost deranjată de aceste acuzați și nu a luat nicio măsură împotriva lui Meyer.