Multe titluri publicate de-a lungul vremii au stârnit revolta publicului și chiar au atras măsuri drastice din partea autorităților. Descoperă șase romane considerate periculoase după publicare și interzise.

1. „Versetele satanice”, de Salman Rushdie

Acest roman i-a adus lui Salman Rushdie multe amenințări cu moartea, dar nu este singurul care a avut de suferit de pe urma publicării volumului. Peste 50 de oameni au murit, în urma reacției extreme pe care a avut-o comunitatea musulmană după apariția cărții.

„Versetele satanice” a apărut, prima dată, în Marea Britanie, în 1988, și a atras revolta musulmanilor, care l-au acuzat pe Rushdie de blasfemie. În 1989, Ayatollah Ruhollah Khomeini al Iranului a emis o fatwa împotriva lui Rushdie, cerându-le musulmanilor să îl ucidă. Acest demers a fost valabil până în 1998, iar Rushdie a fost bombardat cu multe email-uri agresive și amenințări cu moartea. A fost nevoit, astfel, să ceară protecție de la Guvernul britanic.
În ciuda faptului că Rushdie și-a cerut scuze și a susținut deseori că este o persoană religioasă, au existat multe revolte împotriva lui și mai mulți oameni au fost uciși în timpul acestor proteste.

2. „Rage”, de Stephen King

Primul roman scris de King sub pseudonimul Richard Bachman prezintă un adolescent care o ia razna și pornește într-o misiune distructivă: omoară mai mulți profesori ai liceului său și ia mai mulți elevi ostatici. De la publicarea sa, cartea a fost asociată cu mai multe cazuri reale, inclusiv cu cel al lui Michael Carneal, care a mers la școală înarmat și a deschis focul asupra unui grup de tineri care se rugau, spunând: „te rog, omoară-mă! Nu pot să cred că am făcut asta”. Polițiștii au găsit ulterior un exemplar din „Rage” în dulapul său. „Incidentul Carneal a fost de ajuns pentru mine. Le-am cerut editorilor mei să scoată cartea de pe piață și au fost de acord”, a declarat King, la o conferință din Vermont în 1999.

3. „De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger

Ucigașul lui John Lennon, Mark David Chapman, avea asupra lui un exemplar din „De veghe în lanul de secară” în momentul în care a fost arestat. În carte, acesta scrisese: „Aceasta este mărturisirea mea”, semându-se cu numele Holden Caulfield. Le-a spus autorităților că înainte de crimă și-a derulat în minte scene din roman. Întrebat despre Lennon, a spus: „voiam să mă întorc în hotelul meu, dar nu am putut. Am așteptat să se întoarcă. Știa unde mergeau rațele iarna, iar eu trebuia să aflu asta”. După ce l-a împușcat pe Lennon, Chapman s-a așezat pe o bordură și a început să citească „De veghe în lanul de secară”. Nouă ani mai târziu, un alt bărbat, Robert John Bardo, condamnat pentru uciderea actriței Rebecca Shaeffer, a comis crima cu romanul în buzunar, dar acesta a declarat că a fost doar o coincidență și Salinger nu l-a inspirat în niciun fel.

4. „Agentul secret”, de Joseph Conrad

Romanul lui Conrad, un studiu al terorismului popular de spioni și anarhiști, l-ar fi influențat pe Ted Kaczynski, cunoscut ca Unabomber. Aparent, el a citit cartea de zeci de ori, înainte de atac, și păstra o copie lângă patul său, identificându-se și inspirându-se din personajul Profesorul. În carte, acesta are mereu cu el o bombă, fiind gata să îi omoare pe toți din jurul său în fiecare moment. Pe când Unabomber își dorea să rămână anonim, folosea numele Conrad pentru a se caza în hoteluri. Înainte de a fi arestat, Kaczynski a plasat 16 bombe în diferite locații din SUA, ucigând trei oameni și rănind alți 23.

5. „Caietele lui Turner”, de William Luther Pierce

Acest roman a fost scris sub pseudonimul Andrew Macdonald și a fost considerat „biblia rasismului”. Pierce expune aici o revoltă violentă a grupurilor de extremă dreapta în SUA, cu scopul de a răsturna guvernul. Este inițiat, ulterior, un război nuclear, dar și unul rasial, cu scopul de a elimina persoanele de o altă origine decât cea europeană. Sunt foarte multe infracțiuni asociate cu acest roman, dar cel mai cunoscut caz este cel al bombardamentelor din Oklahoma.

6. „Coliba unchiului Tom”, de Harrier Beecher Stowe

Această carte este, fără doar și poate, o forță pentru schimbarea socială pozitivă, dar a declanșat și multă violență. Cel puțin asta a spus Abraham Lincoln. Potrivit acestuia, atunci când a întâlnit-o pe Harried Beecher Stowe la începutul Războiului Civil, a spus: „Deci aceasta este micuța doamnă care a declanșat acest mare război”.