Viaţa nu este niciodată la fel de interesantă ca atunci când crezi în magie, nu-i aşa? Aminteşte-ţi doar cum te simţeai în Ajunul Crăciunului. Dacă ai ajuns la maturitate şi eşti prins cu sarcinile zilnice, sunt şanse mari să fi uitat că lumea poate fi şi extraordinară. Pentru asta, există romanele ce aparţin genului realism-magic şi combină elementele fantastice cu întâmplările din viaţa noastră zilnică. Alege una dintre cărţile de mai jos şi pregăteşte-te să fii uimită.

1. “Maestrul şi Margareta”, de Mihail Bulgakov

Societatea moscovită a fost prezentată într-un mod unic în romanul lui Bulgakov. Atacurile vampirilor, prezenţa Satanică şi furtunile misterioase sunt ceva normal în această lume. “Maestrul şi Margareta” este una dintre primele opere ale realismului magic şi deşi a fost încheiată în anul 1940, nu a ajuns în faţa cititorilor decât în 1966. Urmărind două planuri separate, unul în 1930, în Moscova, şi altul în Ierusalim, în timpul lui Iisus, această poveste este ideală pentru cei care iubesc pisicile uriaşe şi care vor să îl întâlnească pe Diavol în haine de gentelman magician.

2. “Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez

Romanul lui Marquez este un clasic al realismului magic. Scriitorul de SF Gene Wolfe a spus că “realismul magic este fantezie pentru oamenii care vorbesc spaniolă”, iar asta datorită lui Gabriel Garcia Marquez. Această carte celebră urmăreşte ascensiunea şi decăderea unei familii în oraşul Macondo. Elementele fantastice sunt destul de subtile aici: o femeie nu mănâncă decât noroc, o fată este purtată pe cer de coşul de rufe, dar senzaţia că eşti într-o altă lume se regeseşte în toată cartea.

3. “Tristețea particulară a tortului de lămâie”, de Aimee Bender

Titlul acestei cărţi pare metaforic, dar nu trage concluziile de la copertă. Personajul principal este o fetiţă care mănâncă sentimente care nu sunt ale ei. Cu fiecare gură de mâncare pe care o ia, absoarbe şi sentimentele celor care au pregătit-o. Nu doar le observă, ci le înghite la propriu: durerea, plictiseala, teama, orice emoţii ar putea-o simţi cineva vreodată. Cum era de aşteptat, toate aceste trăiri vin şi cu unele probleme. În momentul în care gustă dintr-un tort de lămâie pregătit de mama sa, află că în spatele măştii vesele se află o durere profundă. Aimee Bender reuşeşte să descrie o lume interioară fascinantă, care te va face, cu siguranţă, să plângi.

4. “Copiii din miez de noapte”, de Salman Rushdie

Romanul lui Rushdie este o altă operă importantă a realismului magic, ce spune povestea celor 1001 de copii născuţi la miezul nopţii dintre 14 şi 15 august 1947, când India şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie. Dacă vrei să afli mai multe despre acest eveniment istoric, dar dintr-o perspectivă literară, atunci această carte este exact ce ai nevoie.

5. “Poveste de iarnă”, de Mark Helprin

Probabil ai văzut filmul cu acelaşi nume, dar cartea nu are nimic în comun cu acesta. Povestea începe la începutul anilor 1900, când hoţul Peter Lake se îndrăgosteşte de tânăra Beverly Penn. Restul este extrem de complicat. Romanul are aproape 800 de pagini, iar acţiunea se desfăşoară timp de aproape un secol, dar este fascinantă şi te va pune în faţa unei lumi pe care o vei lăsa cu greu în urmă.

6. “Dumnezeul lucrurilor mărunte”, de Arundhati Roy

Sclipitoare, frumoasă şi tragică, cam aşa ar putea fi descrisă această poveste. În romanul lui Roy vei descoperi o tragedie familială, iubire interzisă, nelinişti politice, cam tot ce trebuie, pentru a rămâne interesat până la ultima pagină. După cum spune şi titlul, vei descoperi o legătură între lucruri mărunte şi evenimente extrem de importante, atât bune, cât şi rele. Deşi nu este un roman al realismului magic în totalitate, are câteva elemente care te vor ajuta să uiţi de realitate. De exemplu, fiecare obiect are personalitate, indiferent că este vorva despre o casă, un sentiment sau o ţară.