George Orwell este pseudonimul folosit de Eric Arthur Blair, născut în 25 iunie 1903 în Motihari, India. Orwell nu a renunțat complet la numele său, dar primul roman publicat, “Fără un sfanț prin Paris și prin Londra”, a apărut în 1933 sub pseudonim. Autorul și-a luat numele literar de la Râul Orwell din Estul Angliei.

Din momentul în care Blair a început să semneze sub pseudonim, s-a produs o schimbare și în stilul său de viață, devenind un rebel politic și literar. Opera sa este considerată inteligentă și profundă, evidențiind foarte bine nedreptățile sociale și credința în socialismul democratic.

Înainte să devină scriitor, Orwell a fost ofițer de politie în India, intre 1922 – 1927, iar în perioada 1936 – 1937 a luptat în Războiul Civil din Spania. Aici a fost împuscat în gât și a trecut pe lângă moarte. Ulterior, s-a alăturat unei organizații republicane, Partidul Muncitorilor Unificării Marxiste, considerată de comuniștii pro-sovietici o organizație trotskistă și dizolvată. Scriitorul și soția sa au fost acuzați de trotskism și judecați in absentia în Barcelona, alături de alți lideri ai organizației. Din fericire, însă, au reușit să fugă din Spania și să se întoarcă în Anglia.

Chiar și după această întâmplare, Orwell a continuat să facă politică. Între 1941 și 1943 a făcut propagandă pentru BBC. În 1943 a devenit editor literar pentru Tribune, o revistă săptămânală de stânga. A avut o carieră înfloritoare ca jurnalist, scriitor de articole, critic literar, autor de recenzii, poet și scriitor de ficțiune. Este considerat unul dintre cei mai buni cronicari englezi ai secolului al XX-lea.

Cele mai cunoscute romane ale sale sunt “1984”, distopie publicată în 1949, și “Ferma animalelor”, o satiră ce a apărut în 1945. Niciun alt autor al secolului al XX-lea nu a mai vândut două cărți ale sale în atât de multe exemplare.

În 1938, Orwell a publicat “Omagiu pentru Catalunya”, o carte personală, ce descrie experiența sa ca voluntar al republicanilor în timpul Războiului Civil din Spania, dar și multe alte eseuri politice, literare, lingvistice și culturale.

George Orwell a murit în 21 ianuarie 1950 în Londra, Anglia. Influența sa asupra culturii contemporare continuă, însă, și astăzi. Multe dintre cuvintele apărute pentru prima dată în cărțile sale sunt folosite și în zilele noatre. “Orwellian” este, poate, cel mai cunscut și descrie un fenomen social opresiv și manipulativ, în contradicție cu o societate liberă.

Șase reguli de scris de la George Orwell

În 1946, George Orwell a scris unul dintre cele mai cunoscute eseuri ale sale, “Politici și limba engleză”, în care se revolta asupra prozei neglijente și confuze. “Civilizația noastră este decadentă și limba noastră…este inevitabil trasă în colapsul general.” Exemplele pe care le dă scriitorul sunt toate dovezi de “lipsă de precizie” și “imaginație învechită”.

În opinia lui Orwell, scriitura slabă este rezultatul unei gândiri corupte. Acesta a analizat câteva elemente care pot distruge un text, oferind câteva sfaturi, atunci când scriitura este stângace, obtuză și greoaie.

1. Nu folosi niciodată o metaforă, o comparație sau o altă figură de stil pe care ești obișnuit să o vezi în scris.
2. Nu folosi niciodată un cuvânt lung, dacă ai un cuvânt scurt pentru a descrie ce vrei.
3. Dacă este posibil să renunți la un cuvânt, fă-o întotdeauna.
4. Nu folosi niciodată diateza pasivă, daca o poți folosi pe cea activă.
5. Nu folosi niciodată o fraza străină, un cuvânt științific sau un jargon, dacă ai un echivalent în limbajul de zi cu zi.
6. Încalcă oricare dintre aceste reguli decât să spui ceva barbar.

Pe lângă aceste sfaturi, Orwell susține că “un scriitor scrupulos, în fiecare frază pe care o va scrie, își va adresa cel puțin patru întrebări, printre care:

1. Ce încerc să spun?
2. Ce cuvinte vor exprima asta?
3. Ce imagine sau dialect îl va face mai clar?
4. Imaginea este destul de fresh să aibă efect?”

Scopul lui George Orwell este ca scriitorii să fie clari în comunicare, să aibă un limbaj puternic, dar de impact.

“Cel mai mare dușman al unui limbaj clar este lipsa de sinceritate. Când există o diferență între scopul real și cel declarat, scriitorul folosește cuvinte lungi și limbaj greoi, ca o caracatiță care stropește cerneala”, scrie Orwell.