Cărțile pe care le citești și personajele pe care le descoperi în lectură transformă, cu siguranță, modul în care vezi lumea și ajung, în cele din urma, să te definească. Iar dacă vrei să ai o perspectivă interesantă asupra vieții, atunci trebuie să faci cunoștință cu aceste personaje.

1. Lordul Henry Wotton, din “Portretul lui Dorian Gray”

Despre Lordul Henry se spune că ar fi alter ego-ul lui Oscar Wilde: este fermecător, inteligent și întotdeauna pregătit să poarte o conversație. Cu atâtea calități, nu este de mirare că Dorian este cucerit complet de el. Teoriile lordului Henry sunt radicale: scopul lor este să șocheze și să dea peste cap convenționalul. Consideră că oamenii trebuie să aibă parte atât de experiențe morale, cât și de unele imorale, dar el duce o viață destul de liniștită. Participă la toate petrecerile din Londra, este nelipsit de la piesele de teatru, dar nu face nimic care l-ar face să se rușineze.

2. Forrest Gump, din “Forrest Gump”

Forrest Gump pare mai degrabă un personaj neajutorat și naiv și nu unul care ar putea schimba percepții despre lume. Vei învață, însă, multe lecții de viață de la el, așa că acordă-i toată atenția ta.

Personajul lui Winston Groom este onest, iubește oamenii și se poartă întotdeauna ca un gentleman. Rămâne fidel principiilor sale, spune ce gândește și știe să se bucure de lucrurile simple. “Poate nu sunt deștept, dar stiu ce este dragostea” rămâne unul dintre cele mai frumoase citate din literatură.

3. Tyler Durden, din “Fight Club”

Schizofrenic și narcisist, Tyler Durden este unul dintre cele mai populare personaje din literatura modernă, asta și datorită interpretării lui Brad Pitt în ecranizarea după roman. Durden pare interesat de întoarcerea la masculinitatea primitivă, insultând subtil generația de bărbați fragili, construită de epoca modernă, marcată de consumerism. După ce vei citi cartea lui Chuck Palahniuk vei vrea să renunți la cafeaua de dimineață cu spumă de lapte și să încerci să te descurci cu mai puțin. “Doar după ce ai pierdut tot vei fi liber să faci orice” este unul dintre cele mai populare citate ale lui Durden.

4. Holden Caulfield, din “De veghe în lanul de secară”

Holden Caulfield este, poate, cel mai simpatic sociopat din literatură, mai ales datorită modului inocent prin care privește lumea. Tânărul consideră audulții niste “ipocriți”, iar trăirile sale te vor face să îți amintești cât de important este să ai principii morale. “Oamenii nu observă niciodată nimic” este una dintre cele mai profunde remarci făcute de el.

5. Jay Gatsby, din “Marele Gatsby”

Jay Gatsby este, poate, cel mai omagiat personaj din literatură, mai ales datorită lecției de viață pe care o predă: dacă vrei ceva în viață, atunci nu îți rămâne decât să mergi să obții. Această idee îl duce pe culmile succesului, dar îi aduce și moartea. Naratorul Nick este extrem de dezamăgit când află că Gatsby și-a făcut averea dintr-o fabrică ilegală de băuturi, așa că dacă vrei să stai departe de probleme, dar îți place viața acestui personaj, trăiește ca el, însă caută o metodă legală prin care să ajungi acolo unde îți dorești. “Nu poți repeta trecutul? Ba sigur că poți” este unul dintre citatele care reprezintă cel mai bine viața sa.

6. Dean Moriarty, din “Pe drum”

Despre Dean Moriarty se spune că ar fi varianta fictivă a lui Neal Cassady, unele surse susținând că Neal era la fel de nebun cum apare portretizat în carte. Dacă îți faci griji că nu știi să trăiești în prezent, atunci lasă-l pe Dean să îți predea câteva lecții. “Trebuie să plecăm și să nu ne oprim până nu ajungem acolo” este citatul care ar caracteriza cel mai bine filosofia de viață a lui Moriarty.