Dacă ești un cititor pasionat, atunci sigur ți se întâmplă deseori să citești cartea, înainte să vezi filmul. Nu te gândi, însă, că asta te face un expert în literatură, pentru că deseori lucrurile decurg altfel pe ecran. Aceste ecranizari te vor convinge de asta.

1. “Jurassic Park”, de Michael Crichton

“Jurassic Park” este unul dintre cele mai urmărite filme realizate după o carte, dar scenariul nu urmează întocmai evenimentele descrise de Michael Crichton. La finalul volumului, soldatul din Costa Rica începe o operațiune de salvare, bombardând o zonă din Insula Nubar. Regizorul Steven Spielbeg a vrut să schimbe puțin șirul evenimentelor. T. Rex este cel care îl salvează pe protagonist de un atac al Velociraptor-ului.

“Cred că vedeta filmului este T. Rex. Publicul mă vă urî dacă T. Rex nu se întoarce pentru încă o apariție eroică”, a spus regizorul, în momentul apariției filmului.

Și numărul de victime diferă în film de cel din carte. În roman, John Hammond moare, iar autorul sugerează că aceeași soartă o are și Ian Malcolm. În film, însă, amândoi scapă.

2. “Portocala mecanică”, de Anthony Burgess

Filmul cu același nume făcut de Stanley Kubrick a omis ultimul capitol al cărții, care se concentra pe Alex, după reabilitarea sa. În carte, Alex scapă de tendințele criminale, însă în ecranizarea lui Kubrick rămâne la fel de psihopat ca înainte de tratament. Regizorul considera finalul romanului mult prea optimist, față de tema și tonul cărții.

“Cred că tot ce avea Burgess de spus despre poveste a fost spus în carte. Dar am creat câteva idei narative utile și am reconstruit unele scene”, a declarat Kubrick.

Burgess nu a fost mulțumit de produsul final: “Cea mai cunoscută carte a mea este un roman pe care sunt pregătit să îl resping: scris acum un sfert de secol. A devenit cunoscut ca material brut pentru un film ce părea să glorifice sexul și violența. Filmul le-a ușurat misiunea cititorilor de a înțelege greșit mesajul romanului, iar neînțelegerea mă vă urmări până la finalul vieții”, declara și Burgess.

3. “Planeta maimuțelor”, de Pierre Boulle

“Planeta maimuțelor” are cea mai mare schimbare de final din istoria cinematografică: astronautul George Taylor își dă seama că, în toată perioada, a fost prins pe Pământ după Apocalipsă. În carte, însă, personajul principal, jurnalistul Ulysse Merou, ajunge pe o planetă diferită în timpul călătoriei sale, una locuită de maimuțe inteligente. Când Ulysse se întoarce pe pământ, este șocat să afle că a revenit la 700 de ani după plecarea sa. Co-scenaristul Rod Sterling este cel care a decis ca Planeta Maimuțelor să fie, de fapt, pe Pământul în viitor.

4. “Litera stacojie”, de Nathaniel Hawthorne

Cartea scrisă de Nathaniel Hawthorne explorează vina, pedeapsa și mentalitatea de turmă din Noua Anglie, în secolul al XVII-lea. La finalul povestii, oamenii află că tatăl copilului lui Prynne este chiar Reverendul Dimmesdale, care moare, în cele din urma, din cauza remușcărilor.

În filmul din 1995, regizorul a optat pentru un final fericit: Revendul Dimmesdale și Hester Prynne pleacă împreună din orașul lor, pentru a-și construi o alta viață împreună.

5. “Fight Club”, de Chuck Palahniuk

Ecranizarea romanului “Fight Club” respectă finalul din volum, cu excepția ultimei scene. În flm, naratorul stă lângă Marla și urmărește o serie de explozii provocate de alter-ego-ul sau, Tyler Durden. În carte, însă, naratorul se trezește, după ce a fost împuscat. El crede că este în Rai, dar Palahniuk clarifică faptul că se afla într-o clinică de boli psihice. Multe persoane din spital continuă să îl întrebe când va mai incepe Proiectul Mayhem, dând de înțeles că Tyler Durden este, în continuare, o parte din el.

Regizorul David Fincher a explicat faptul că schimbat finalul, susținând că romanul era prea devotat alter-ego-ului naratorului.

“Am vrut ca oamenii să îl placă pe Tyler, dar am vrut și să fie de acord cu faptul că a dispărut”, a spus Fincher.

6. “Mic dejun la Tiffany”, de Truman Capote

Și ecranizarea romanului lui Truman Capote s-a încheiat cu happy-end. În carte, Holly Golightly își pierde pisica și pleacă din New York, pentru a trăi în Argentina – desi este neclar unde vă ajunge, în cele din urma, protagonista. În film, însă, Holly își găsește pisica și are parte de un sărut pasional cu vecinul sau, Paul.

Capote nu a fost un fan al filmului inspirat de romanul său și nu a fost nici de acord cu distribuirea lui Audrey Hepburn în rolul lui Holly:

“Am avut multe oferte pentru carte, de la toată lumea. Și am vândut-o studiourilor Paramount pentru că mi-au promis lucruri, au făcut o listă cu toate și nu au respectat niciuna”, a declarat Capote.

Acum, că știi că ecranizările nu respectă întotdeauna cartea, nu ai motive să spui că nu mergi la un film, pentru că ai citit romanul.