Scriitorii lasă impresia că iubesc singurătatea, însă nici măcar ei nu pot scăpa de farmecele dragostei. Află care sunt cele mai puternice cupluri literare şi lasă-te inspirat de povestea lor de dragoste.

1. Martha Gellhorn şi Ernest Hemingway

În 1936, Gellhorn îşi petrecea Crăciunul în Key West, Florida, împreună cu familia ei, când a dat peste Hemingway, într-un bar. Pe atunci, scriitorul era căsătorit cu cea de-a doua soţie a sa, Pauline, şi era, deja, cunoscut în toată lumea. Gellhorn era o jurnalistă fermecătoare, care tocmai publicare “The trouble I’ve Seen”, o relatare tulburătoare despre americani în timpul Marii Crize Economice.

După şase luni, Hemingway şi Gellhorn s-au reîntâlnit în Spania, unde erau corespondenţi în timpul Războiului Civil, şi au început o aventură. Hemingway a încurajat-o pe Gellhorn să scrie, iar ea a devenit unul dintre reporterii principali ai revistei Colliere. În 1940, Hemingway a divorţat de Pauline şi s-a căsătorit cu Gellhorn, dar Al Doilea Război Mondial a adus probleme în Paradis. Martha Gellhorn a fost trimisă peste tot în Europa şi Asia, iar Hemingway a devenit tot mai nemulţumit de faptul că soţia sa petrecea atât de mult timp plecată. “Eşti corespondent de război sau soţie în patul meu?” a întrebat-o scriitorul, dar în ciuda nemulţumirilor sale, lucrurile nu s-au schimbat. În 1945, cei doi s-au despărţit şi deşi Gellhorn nu a discutat niciodată public viaţa ei cu marele scriitor, a spus că nu s-ar fi putut mulţumi să fie doar “o notă de subsol în viaţa altcuiva”.

2. Mary Ann Evans ( George Eliot) şi George Henry Lewes

În 1851, Evans l-a cunoscut pe filosoful George Henry Lewes într-o librărie. Lewes era scund, comun şi căsătorit, dar avea o căsnicie deschisă. Au început să discute, iar când şi-au dat seama că se plac, au riscat blamare socială şi critici şi s-au mutat împreună. În 1854, cuplul s-a mutat din Londra, pentru a locui câţiva ani în Europa. Lewes nu a putut divorţa de soţia sa, dar cei doi se considerau căsătoriţi şi au trăit astfel până la moartea lui Lewes, în 1878.

3. F. Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre

Fitzgerald şi Sayre s-au cunoscut în anii 1920, pe când umblau cu Heimgway şi provocau scandaluri peste tot pe unde se duceau. Deşi el era scriitorul faimos, Fitzgerald fura pasaje din jurnalul Zeldei, pe care le folosea apoi în romanele sale. Sayre a scris un roman semi-autobiografic despre relaţia ei cu autorul, „Acordă-mi acest vals”. Această carte a stârnit tensiuni în cuplu, el fiind furios că ea a dezvăluit detalii din viața lor personală. Peste doi ani a făcut, însă, același lucru, în cartea „Blândețea nopții”.

4. Anaïs Nin și Henry Miller

Nin era căsătorită, atunci când l-a cunoscut pe Henry Miller, dar asta nu a împiedicat-o să se îndrăgostească de scriitor. Cei doi au început o aventură pasională în Paris, ce a durat 20 de ani. „Este un bărbat ce îmbată viața”, scria Nin în jurnalul său, iar scrisorile lor de dragoste sunt de-a dreptul spectaculoase.

5. Allen Ginsberg și Peter Orlovsky

Allen Ginsberg l-a cunoscut pe Peter Orlovsky în 1954, când s-au îndrăgostit și au rămas parteneri pânâ la moartea lui Ginsberg, în 1997. În timp ce Allen Ginsberg era un poet cunoscut și apreciat, Orlovsky abia începea să scrie, încurajat de iubitul său. Deși nu a devenit atât de cunoscut ca jumătatea sa, a fost publicat și recompensat pentru munca sa. Deși au avut o relație deschisă, în care erau permise aventurile cu alți bărbați și femei, au avut o relație solidă de 40 de ani, pe care amândoi au considerat-o căsnicie.

6. George Sand și Alfred de Musset

În 1933, George Sand și Alfred de Musset s-au întâlnit la o cină organizată de editorul lor. Deși inițial îi spusese unui prieten că nu vrea să îl cunoască pe acest „dandy”, i-a spus ulterior să o sune. După câteva luni, de Musset îi trimitea lui Sand scrisori de dragoste, iar în 1834, cei doi au mers în Veneția. Sand s-a îmbolnăvit, dar de Musset a ales să se bucure de cabaret și curtezane, în loc să îi fie alături. Când a venit rândul lui de Musset să zacă, Sand l-a chemat în ajutor pe tânărul Dr. Pagello, care i-a devenit amand. Relația celor doi autori s-a încheiat în 1835, dar amândoi au scris apoi o carte despre asta. „„Confesiunea unui copil al secolului” a fost romanul lui de Musset, iar Sand a publicat „Ea și el”. Niciunul dintre volume nu îi face cinste celuilalt.