Dacă ai un cititor în viaţa ta, atunci nu trebuie să te chinui prea mult, când îi alegi cadoul. Fă doar puţină documentare, pentru a afla ce fel de cărţi îi plac şi surprinde-l fără alte artificii, pentru că îl vei face extrem de fericit. Iar dacă nu ştii de unde să începi, îţi propunem lista de mai jos.

1. “Sanditon”, de Jane Austen

Scris în ultimele luni ale vieţii sale, acest roman va fi pe placul oricărui iubitor de lectură. În centrul poveştii se află Charlotte Heywood, care îşi petrece vara ca musafir în casa familiei Parker, dar vei da şi peste ipohondri, escroci şi, bineînţeles, un domn fermecător. O carte care va completa colecţia de clasici pe care orice cititor trebuie să o aibă.

2. “Găseşte-mă”, de André Aciman

În 2007, Aciman cucerea pe toată lumea cu romanul său, “Strigă-mă pe numele tău”, în care oferea o perspectivă complexă asupra primei iubiri. Povestea a fost transformată într-un film cu Timothee Chalamet şi Armie Hammer în rolurile principale, iar în 2019, Aciman a scris continuarea. Dacă ai pe cineva curios de ce s-a întâmplat cu Elios şi Oliver. atunci acest volum este cadoul ideal. Îi va descoperi pe cei doi la zeci de ani diferenţă de prima lor vară împreună.

3. “Face it”, de Debbie Harry

Orice iubitor de muzică ştie cine este Debbie Harry, dar cartea sa de memorii descrie în amănunt viaţa sa fascinantă. Conştientă de puterea imaginii sale încă de la o vârstă fragedă, Harry face un portret viu al rock ‘n’ roll-ului, dar şi al unei femei care a depăşit limitele în muzică şi stil. O lectură perfectă pentru vacanţa de iarnă.

4. “Testamentele”, de Margaret Atwood

Una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestui an, continuarea poveştii “Slujitoarei” a fost apreciată atât de fani, cât şi de critici. Acţiunea romanului se petrece la 15 ani după dispariţia ambiguă a lui Offred, iar în prim plan sunt trei femei care se întâlnesc în momentul în care Republica Gilead începe să se clatine. O carte fascinantă şi interesantă, care va ţine ope oricine cu sufletul la gură.

5. “Anul maimuţei”, de Patti Smith

A treia carte a semnată de Patti Smith va face orice cititor fericit. De această dată, scriitoarea povesteşte al 70-lea an din viaţa sa, petrecut în 2016, când a petrecut un an cutreierând lumea. Cine va primi această carte de Crăciun poate călători din Sudul Californiei şi până în camera de spital a mentorului cântăreţei.

6. “Over The Top”, de Jonathan Van Ness

Jonathan Van Ness este un actor fermecător, cunoscut pentru rolul său din serialul “Queer Eye”. Cartea sa de memorii descrie cum a reuşit să se iubească şi să se accepte şi cum a transformat judecăţile celorlalţi şi trauma într-o poveste cu final fericit. El dezvăluie că ascunde mai mult decât ce se vede la TV şi vorbeşte deschis despre lupta cu HIV, presiunea pe care o exercită celebritatea, dependenţa de droguri şi suferinţa.