Multe filme celebre sunt adaptări ale unor romane populare, dar un număr mare de cititori nu este de ajuns, pentru o ecranizare. Află care sunt cele zece cărţi interesante pe care nu le-a putut transpune nimeni pe marele ecran.

1. “Conjuratia imbecililor”, de John Kennedy Toole

Din 1980 şi până azi, mulţi au încercat să transforme romanul lui Toole într-un film şi să îl aducă pe “genialul neîndemânatic” Ignatius J. Reilly pe marele ecran. “Cred că este vorba despre un blestem. Nu sunt supertiţios, dar acest proiect are un vibe negativ”, a spus regizorul Steven Soderber, unul dintre cei interesaţi de opera lui John Kennedy Toole.

Ecranizarea cărţii pare imposibilă, dar există, totuşi, o veste bună: Cary Elwes, Susan Sarandon şi Nick Offerman vor face parte din distribuţia filmului “Fluture în maşina de scris”, o adaptare a romanului scris de Cory MacLauchlin despre încercarea lui Toole de a publica “Conjuraţia imbecililor”. Mama scriitorului a fost cea care a găsit manuscrisul după sinuciderea acestuia, dar publicarea lui nu a fost posibilă decât după 11 ani, aşa că aşteaptă-te la un film pe care îl vei ţine minte multă vreme.

2. “De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger

Romanul lui Salinger este un alt tilu faimos care nu a putut apărea pe marele ecran. Autorul nu a vrut să îşi vândă drepturile de publicare, iar mulţi cred că refuzul său se datorează dezastrului din 1949l, când Mark Robson a adaptat una dintre poveştirile sale, “”Uncle Wiggily in Connecticut”. Filmul a fost un eşec, astfel că, în ciuda faptului că mulţi regizori s-au arătat interesaţi de cartea “De veghe în lanul de secară”, autorul nu s-a lăsat convins. Salinger nu a vrut să vadă nicio adaptare a operelor sale, însă a scris, în 1957, că: “mai întâi, este posibil ca, la un moment dat, drepturile să fie vândute. Din moment ce s-ar putea să nu mor bogat, mă încântă ideea de a-i lăsa drepturile de vânzare soţiei şi fiicei mele, ca un fel de asigurare. Îmi face, însă, mare plăcere să ştiu că nu voi vedea rezultatele acestei tranzacţii”.

3. “Infinite Jest”, de David Foster Wallace

Plasată într-un viitor îndepărtat din America, cartea lui David Foster Wallace tratează o mulţe de teme dificile, precum depresie, abuz asupra copiilor şi dependenţă. Are 1000 de pagini şi este considerată una dintre cele mai bune scrieri post-moderne. Povestea devine cu adevărat interesantă atunci când afli că actorul Curtis Armstrong a scris un scenariu după roman pentru HBO, dar nu a fost produs niciodată. La scurt timp după sinuciderea lui Wallace, în 2008, au apărtu zvonuri potrivit cărora scriitorul lucra la o ecranizare cu regizorul Sam Jones. Ironic este faptul că “Infinite Jest” este despre un film pe care toţi oamenii care îl văd vor să îl revadă până la moarte.

4. “Ce îl face pe Sammy să fugă”, de Budd Schulberg

Cartea lui Budd Schulberg îl are în centru pe Sammy Glick, un copil lipsit de scrupule care reuşeşte să avanseze de la copist la scenarist. Vei afla multe despre industria de divertisment şi deşi Hollywood-ul iubeşte astfel de poveşti, romanul nu a ajuns mai departe de Broadway. Dreamworks a plătit 2,6 milioane de dolari pentru ecranizarea cărţii, în regia lui Ben Stiller, însă nu a fost anunţată nicio dată de lansare până acum. În 2007, cu doi ani înainte de moartea sa, Schilberg declara într-un interviu: “Încă mi se pare că este prea anti-industrie. Ben încă discută despre ce şi-ar dori el să facă, aşa că nu sunt nerăbdător.”

5. “Ubik”, de Philip K. Dick

Îţi vine sau nu să crezi, dar există un roman de Philip K. Dick care nu a fost transformat în film. În 1974, regizorul Jean-Pierre Gorin a vrut să ecranizeze cartea “Ubik”, Dick a scris scenariul în mai puţin de o lună, dar lucrurile nu au avansat. Cu toate acestea, în 1985 a apărut “Ubik: Scenariul”.

6. “Paradisul pierdut”, de John Milton

Deşi cărţile cu temă creştină au avut mult succes la Hollywood, poemul lui Milton reprezintă o provocare pentru cineaşti. În primul rând, nu ar fi uşor să găseşti actorii potriviţi care să îi interpreteze pe Dumnezeu şi Satana şi Adam şi Eva. Apoi, este problema goliciunii, care nu poate fi transpusă pe marele ecran. Regizorul Alex Proyas a încercat să ecranizeze romanul, cu Bradley Cooper în rolul lui Lucifer, dar lucrurile nu au continuat.