Educația financiară este una extrem de importantă pentru liniștea ta și nu trebuie să plătești sume uriașe pe cursuri, pentru a o stăpâni. Descoperă șase cărți care te vor ajuta să îți administrezi banii inteligent.

1. “Why Didn’t They Teach Me This în School: 99 Personal Money Management Principles to Live By”, de Cary Siegel

Cary Siegel s-a gândit să scrie această carte în momentul în care și-a dat seama cât de puțin te învață școala despre administrareai banilor. Volumul îi învață pe tineri cum să fie mai atenți cu banii și să facă cheltuieli inteligente, dar o poți citi fără probleme și dacă nu mai ai chiar 20 de ani. Nu este niciodată prea târziu să afli cele 99 de principii financiare pe care le vei descoperi aici.

Nu te lăsa intimidat de faptul că 99 de principii sunt cam multe, pentru că Siegel le-a strâns în opt lecții pe înțelesul tuturor. Ideea este să înveți să îți controlezi banii, pentru ca ei să nu te controleze. În mai puțin de 200 de pagini, vei înțelege cum ar trebui să îți administrezi finanțele, pentru a nu avea griji. Autorul s-a pensionat la 45 de ani, așa că lecțiile sale par să funcționeze bine.

2. “Tată bogat, tată sărac. Educația financiară în familie”, de Robert T. Kiyosaki

Cartea lui Robert T. Kiyosaki este, de fapt, un volum de memorii, cu câteva lecții financiare atașate. Publicată cu mai bine de 20 de ani în urmă, această colecție de sfaturi despre bani rămâne una dintre cel mai bine vândute lucrări ale genului.

Kiyosaki îi poartă pe cititori prin amintirile copilăriei sale, unde îi pune în fața unui contrast greu de ignorat: tatăl său, care nu avea atât de mulți bani, și tatăl prietenului său, care era unul dintre cei mai bogați oameni din Hawaii. Comparația accentuează foarte bine cum poți să îți administrezi cel mai bine banii, mai ales dacă nu îi ai, și să îi ajuți și pe copiii tăi să facă la fel.

Potrivit lui Kiyosaki, nu toate datoriile sunt rele și poți să te îmbogățești, chiar și atunci când nu ai un venit mare. Este vorba doar despre cum îți folosești banii și cum scapi de povara salariului prea mic.

3. “The automatic millionaire”, de David Bach

Cartea lui David Bach îți oferă un plan pas cu pas către o viață mai bună. La început, volumul pare o carte de ficțiune, deoarece prezintă povestea de succes a unui cuplu care are un venit modest, dar deține două case și economii pentru pensie. De aici încolo, Bach explică un proces care te va ajuta să intri în pielea personajelor, fără să fie nevoie să faci calcule. Poți avea încredere în strategia lui David Bach, deoarece a publicat alte trei cărți de succes, înaintea acesteia, ce s-au vândut în peste 1,5 milioane de copii.

4. “Transformare financiară totală”, de Dave Ramsey

Atunci când Dave Ramsey vorbește despre bani, oamenii stau cuminți și ascultă. Alături de emisiunea sa de la radio, “Dave Ramsey Show”, acesta a scris cinci cărți ce au ajuns rapid pe lista de best-seller a New York Times, printre care se află și “Transformare financiară totală”. Volumul demontează multe mituri financiare, printre care se numără și dificultățile ce pot apărea într-o căsnicie, dar și câteva sfaturi despre cum poți strânge bani pentru facultățile copiilor.

Nu te aștepta să găsești aici o rețetă de succes, ci mai degrabă vei descoperi informații care te vor ajuta să îți faci un obicei din a strânge bani și a te pensiona confortabil. Ramsey este de părere că este important să îți plătești toate datoriile, pentru a ajunge la confort financiar, și îți explică și cum să faci asta.

5. “Your money or your life”, de Vicki Robin, Joe Dominguez

Ideea principală a acestui volum este că o viață simplă este, de fapt, una mai fericită. Gândește-te la următoarea situație: ai de ales între două job-uri, unul cu un salariu foarte bun, dar cu o atmosferă care face fiecare zi o povară, și una cu un salariu mai mic, dar cu un mediu plăcut de lucru. Ce alegi? Pentru Robin și Dominguez, răspunsul este cât se poate de simplu. Câștigarea banilor nu ar trebui să te deprime sau să te facă nefericit. Acest volum te învață să trăiești bine, cu doar câteva schimbări în obiceiuri și stil de viață.

6. “The millionaire next door”, de William D. Danko și Thomas J. Stanley

William D. Danko și Thomas J. Stanley dezvăluie, în această carte, șapte trăsături comune pe care le au milionarii. După câțiva ani de cercetare a milionarilor, autorii au constatat că cei mai mulți dintre ei nu conduc mașini scumpe și nu locuiesc în orașe exotice. În loc de asta, cei mai mulți oameni bogați au făcut avere prin muncă multă, o viață simplă și economisirea banilor pe care i-au câștigat. În opoziție cu ce sugerează presa despre milionari, această carte îți explică faptul că te poți îmbogăți fără să ai un loc de muncă important sau o diplomă.