Dumnezeu nu apare prea des în literatură, dar atunci când se întâmplă asta, este memorabil. Află ce scriitori s-au încumetat să Îl includă în operele lor şi pregăteşte-te să îţi îmbogăţeşti lista de lectură.

1. “Scrisori de la un sceptic. Un fiu înfruntă întrebările tatălui său despre creştinism”, de Dr. Gregory A. Boyd şi Edward K. Boyd

“Dragostea trebuie să fie aleasă. Trebuie să fie liberă şi trebuie să vină din inimă, fără motivaţii externe. Credinţa este mai mult decât o ipoteză istorică. Este, de asemenea, o decizie, o decizie morală. Dumnezeu vrea credinţă, pentru că El caută dragostea oamenilor responsabili, nu o iubire forţată de la roboţi.”

O carte minunată, care te va pune pe gânduri, “Scrisori de la un sceptic” este o compilaţie de scrisori redactate de pastorul Gred Boyd şi tatăl său, scepticul Ed, înainte să moară. Ed are câteva întrebări extrem de interesante, la care Greg răspunde clar şi inteligent şi cu multă dragoste şi bunătate.

Acest volum nu conţine doar argumente logice şi puternice, ci demonstrează şi faptul că ar trebui să fii bun cu oamenii care nu sunt de acord cu tine şi să le răspunzi cu multă dragoste.

2. “Cold Case Christianity”, de Warner Wallace

“Nimeni nu vrea să fie considerat părtinitor sau încăpăţânat. Dar fii sigur de asta: toţi avem idei şi păreri care colorează felul în care vedem lumea.”

Scrisă din perspectiva unui detectiv specializat în omucideri şi ateu transformat în credincios, cartea lui Wallace examinează credinţele creştinilor cu un ochi foarte rece.

Autorul face o paralelă între anchetele de crimă şi cele istorice. Folosind un “instrument logic” şi poveşti de la locul său de muncă, Wallace explică de ce este raţional şi logic şi ai încredere în Biblie şi să accepţi mărturia lui Dumnezeu despre El.

3. “The Story of Reality”, de Greg Koukl

“Povestea nu este atât de mult despre planul lui Dumnezeu pentru viaţa ta, cât despre viaţa ta pentru planul lui Dumnezeu.”

Greg Koukl este un speaker foarte direct, care îşi dedică o bună parte din timp dezbaterilor şi întrebărilor scepticilor şi a celor care nu cred în Dumnezeu. În cartea sa, el încearcă să Îl prezinte într-un mod foarte clar şi concis, ca şi cum ţi-ar vorbi dintr-un ghid pas cu pas.

Ideea sa principală este că adevărul este adevăr, indiferent de cum încearcă unii să îl evite sau să îl interpreteze. În loc să te ascunzi de realitate, Koukl îţi recomandă să o accepţi aşa cum este.

4. “Vremea îngerilor”, de Iris Murdoch

În cartea lui Murdoch, şapte personaje duc lupte grele pentru a găsi un sens în această lume. Iar mediul în care trăiesc dă un aer greu vieţii lor, pentru că totul este înconjurat de ceaţă. Scriitoarea pare că vrea să transmită că dacă lumea se leapădă de Dumnezeu, golul rămas va fi umplut de îngeri răi.

5. “Pledoarie pentru Cristos”, de Lee Strobel

“Numai într-o lume în care credinţa este dificilă poate exista credinţă.”

Lumea lui Lee Strobel, un ateu convins, este dată peste cap de momentul în care soţia sa devine creştină. Pentru a-i demonstra că greşeşte, Strobel se foloseşte de talentul său jurnalistic pentru a investiga creştinismul, numai pentru a ajunge la concluzia că soţia sa are dreptate.

“Pledoarie pentru Cristos” a fost scrisă după doi ani de cercetare, interviuri şi informaţii pe care le-a colectat despre viaţa lui Iisus şi învierea sa. Povestea lui Lee şi Leslie Strobel a fost şi ecranizată recent.

6. “Laur”, de Eugene Vodolazkin

La sfârşitul secolului al XV-lea, un vindecător rus este neputincios, în momentul în care soţia sa moare la naştere. Devastat şi disperat, Laur pleacă într-o călătorie de căutare şi căinţă, ce se întinde pe câteva secole. După fiecare etapă, devine mai venerat şi mai iubit de oameni, până când decide să se întoarcă acasă, neştiind că acolo îl aşteaptă cel mai greu proces. “Laur” este o poveste spectaculoasă despre dragoste, pierdere, sacrificiu şi credinţă.