Uneori, un plâns bun este tot ce ai nevoie, pentru a te elibera. Pentru asta nu ai nevoie decât de cartea potrivită. Alege-o pe oricare din cele de mai jos şi pregăteşte-te de cel mai bun plâns din viaţa ta.

1. “Vânătorul de zmeie”, de Khaled Hosseini

Povestea sfâşietoare despre prietenia dintre un băiat bogat şi fiul unui servitor al tatălui său te va seca de lacrimi. Acţiunea romanului are loc într-o ţară care este pe punctul de a fi distrusă, dar lecţiile pe care le vei învăţa sunt altele: cât de puternice sunt efectele lecturii, care este preţul trădării şi cât de reală este izbăvirea. În plus, “Vânătorii de zmeie” este şi despre relaţia dintre taţi şi fii – dragostea şi sacrificiul lor, dar şi minciunile lor.

O carte emoţionantă despre familie, dragoste şi prietenie, spusă pe fundalul unui Afghanistan marcat de conflicte.

2. “O viaţă măruntă”, de Hanya Yanagihara

Pregăteşte-te să citeşti cea mai emoţionantă şi interesantă carte scrisă în ultimii ani: o poveste fabuloasă despre dragoste şi prietenie, care te va trece prin cele mai întunecate locuri, pentru a te scoate, în cele din urmă, la lumină.

Patru prieteni se mută în New York, după terminarea facultăţii, pentru a-şi găsi drumul în viaţă. Sunt săraci, dar ambiţioşi: fermecătorul Willem, un actor aspirant, JB, un pictor uşor crud, care încearcă să intre în lumea artistică, Malcolm, un arhitect frustrat la o firmă importantă, şi genialul, dar singuraticul Jude, aflat în centrul poveştii. De-a lungul anilor, relaţia lor se adânceşte, fiind marcată de dependenţe, succes şi mândrie. O lecţie de umanitate care te va ajuta să vezi viaţa cu alţi ochi.

3. “Camera”, de Emma Donoghue

Pentru Jack, un băieţel de cinci ani, camera este întreaga sa lume. Aici s-a născut, aici trăieşte şi doarme împreună cu mama sa, aici se joacă şi descoperă lumea. În timp ce camera este acasă pentru el, pentru mama sa, este o închisoare în care a fost ţinută în ultimii şapte ani. Din dragoste pentru fiul său, a creat o altă lume, însă curiozitatea lui şi disperarea ei o fac să conştientizeze că nu mai poate sta mult acolo. “Camera” este o poveste despre dragoste necondiţionată şi despre legătura puternică dintre mamă şi copilul său.

4. “Castelul de sticlă”, de Jeannette Walls

Acest roman fascinant este, de fapt, povestea de viaţă a scriitoarei, o mărturie despre o familie disfuncţională, dar interesantă. Când este treaz, tatăl lui Jeannette, un bărbat genial şi fermecător, îşi învaţă copiii fizică, geologie şi cum să ia viaţa în piept. Când bea, însă, devine mincinos şi distructiv. Mama ei era un spirit liber, aşa că nu a vrut să îşi asume responsabilitatea unei familii.

Copiii Wells învaţă să aibă singuri grijă de ei. Se hrănesc, se îmbracă şi se protejeată unii pe alţii, până când reuşesc să îşi facă o viaţă în New York. Părinţii lor îi urmează, dar aleg să rămână fără adăpost, chiar dacă ei au o viaţă de succes.

5. “Clubul Mincinoşilor”, de Mary Karr

Când a apărut prima dată, în 1995, cartea lui Karr a surprins pe toată lumea şi a ridicat memoriile la un alt nivel. “Clubul mincinoşilor” spune povestea copilăriei lui Karr în Texas, iar personajele pe care le vei descoperi sunt la fel de întunecate şi de amuzante ca cele din romanele lui Salinger: un tată beţiv, o soră care poate manipula un şerif la 12 ani şi o mamă ale cărei secrete îi pot distruge pe toţi. Aşteaptă-te la o lectură “amuzantă, vie şi imposibil de pus jos”, după cum a scris USA Today.

6. “Podurile din Madison County”, de Robert James Waller

Această carte s-a aflat multă vreme lângă patul multor femei, în 1992. Dincolo de faptul că îşi face cititorii să plângă incontrolabil pentru dragostea dintre o soţie de fermier şi un fotograf, romanul descrie nişte peisaje minunate. Vei găsi dealuri, spaţii deschise, păduri, roci interesante, râuri şi poduri minunate.