Scrisul are, fără îndoială, rol terapeutic, dar uneori nu este de ajuns nici pentru cei care trăiesc din asta. 7 scriitori contemporani au dezvăluit, la un festival literar internațional, cartea care i-a ajutat să treacă peste momentele grele din viață.

1. Eva Baltasar

Poeta și scriitoarea catalană a dezvăluit că romanul „Light Years”, semnat de James Salter, a ajutat-o să treacă peste dezamăgiri, pentru că a făcut-o să creadă în literatură. „Te poate ucide de plăcere, pe măsură ce citești, și poate rămâne cu tine, se prinde în interiorul tău, te atinge constant, ca o sea distantă pe podul Raiului, o flacără care îți șoptește mult după ce ai terminat de citit și care cu strălucirea sa, îți dă exact asta: speranță.

2. Ben Rhodes

Fostul consilier pe probleme de securitate națională din administrația Obama a dezvăluit și el cartea preferată. „Draw your weapons”, de Sarah Sentilles, este o carte frumoasă, care oglindește foarte bine vremurile noastre violente și confuze. În opinia lui Rhodes, Sentilles îl ajută pe cititor să facă multe descoperiri importante și să afle lucruri și desore el însuși. Printre subiectele sale de interes se numără pacea și războiul, amintirile și fotografia. Perspectiva sa este empatică și te va ajuta, în cele din urmă, să vezi umanitatea printr-o lumină nouă și captivantă. „Mă regăsesc gândindu în moduri diferite de fiecare dată. Las cartea jos și o citesc rar, ca experiența să dureze cât mai mult. Sentilles nu a stat departe de unele dintre cele mai dure subiecte ale lumii și cu toate acestea, m-a lăsat plină de speranță.”

3. Leni Zumas

Leni Zumas susține că una dintre cărțile pe care o recomandă de fiecare dată este „Women Talking”, de scriitoarea canadiană Miriam Toews. Este o carte emoțională, complexă, despre ce înseamnă să supraviețuiești violenței patriarhale. Romanul are la bază o poveste reală îngrozitoare: violarea femeilor din colonia boliviană Mennonite, dintre anii 2005 și 2009, dar chiar și așa, este un volum plin de speranță. „Toews nu se concentrează pe atacuri, ci pe felul în care femeile răspund la ele. Suntem martorii unor conversații dificil, inspiraționale, nesigure, amuzante și revelatoare dintre femeile Mennonite și un bărbat, ce are loc într-o magazie. Durerea uriașă nu exclude râsul și bucuria.”

4. Yuri Herrera

În opinia scriitorului mexican, cărțile nu trebuie să dea doar speranță și să distreze, ca și cum ar fi majorete printate. Cărțile ar trebui și să deranjeze, să complice și să facă lucrurile incomode, pentru a-l face pe cititor să înțeleagă realitatea prin ochii săi și să aibă propriul sens pentru speranță. O astfel de carte este și „ La ruidosa marcha de los mudos”, de Juan Alvarez: „Cartea ne pune față în față cu modul în care noi ne imaginăm eroii și ne convinge că oamenii obișnuiți, tu sau vecinii tăi, sunt adevărații protagoniști ai istoriei.”

5. Alys Conran

O altă scriitoare care caută cărți profunde și intense este și Alys Conran. „Decât să caut un final fericit, stilul exuberant al unui scriitor, umor său sau personajele plăcute, voi fi sinceră și voi spune că literatura mare, pentru mine, presupune o muncă ce ne face să creștem, uneori dureroasă, în locul unei munci ce glorifică speranța de perfecțiune și fericirea.” „The heart is a lonely hunter”, de Carson McCullers, este cartea recomandată de Conran, descriind-o ca fiind înțeleaptă, profundă și plină de compasiune. „Mi-a deschis orizonurile și mi-a extins imaginația. Pe scurt, m-a schimbat complet.”