“Nu eşti special. Nu eşti frumos şi niciun fulg de zăpadă unic. Eşti aceeaşi materie degradantă ca toată lumea.” Asta spune Tyler Durden în “Fight Club”, vorbind despre originalitate, dar Adam Grant l-ar contrazice. Potrivit lui, mulţi oameni originali au lucruri în comun, cum ar fi: dorinţa de a nu se mulţumi cu puţin şi o natură radicală, ce îi face să iasă în evidenţă. Iar aceste cinci personaje te vor învăţa ce înseamnă să fii original şi cum poţi atrage toată atenţia.

1. Huckleberry Finn, din “Aventurile lui Huckleberry Finn”

Oamenii originali nu vor să accepte lucrurile doar pentru că aşa spun alţii că sunt normale, ci încearcă să găsească soluţii la problemele pe care le identifică. Huck spune celebrul citat: “Ok, voi merge în Iad”, atunci când decide să nu îi asculte pe ceilalţi, care spuneau că Jim este un criminal, pentru că a vrut să scape de sclavie, şi alege să îl ajute. Faptul că respinge ideea potrivit căreia a ajuta un sclav este ca şi cum ai fura de la stăpânul său şi face ce este corect, astfel că este cel mai original personaj din roman.

2. Violet Baudelaire, din “O serie de evenimente nefericite”

Gânditorii originali vor avea multe idei ciudate, fără rezultat, vor trece prin multe eşecuri, dar merită să îi asculţi şi să fii atent la ei, pentru tot la ei sunt şi ideile bune. Până la urmă, nu trebuie să ai mereu soluţii, ci să propui cât mai multe rezolvări, pentru că unele se vor dovedi măreţe.

Violet Baudelaire, cea mai mare dintre orfani, demonstrează din plin acest lucru. Ea petrece mult timp inventând tot felul de şmecherii care să îi scape pe fraţii săi de diabolicul Conte Olaf. Nu toate sunt perfecte şi niciuna nu reuşeşte să îi scape pentru totdeauna pe fraţii săi de duşman, dar toate o ajută să îi salveze de multe situaţii neplăcute.

3. Jack Duluoz, Ray Smith şi orice alt personaj din romanele lui Jack Kerouac

Oamenii care amână lucrurile de pe o zi pe alta vor fi fericiţi să afle că nu sunt leneşi, sunt doar originali. Atunci când iei o pauză, în mijlocul unui proiect, laşi timp ideilor să se dezvolte şi îţi abaţi gândurile, iar şansele de a veni cu ceva sclipitor sunt mult mai mari.

Personajele lui Jack Kerouac ştiu multe despre procrastinare, mai ales atunci când lasă baltă munca zile întregi, pentru a se distra cu alcool şi femei. Acelaşi stil de viaţă îl avea şi scriitorul, dar asta l-a ajutat să scrie capodopere.

4. Elizabeth Bennet, din “Mândrie şi prejudecată”

Când oamenii speciali nu sunt mulţumiţi cu felul în care se desfăşoară lucrurile, acţionează în două feluri: fie fac ceva, pentru a le schimba, fie pleacă, pentru a găsi ceva mai bun. Indiferent de ce fac, nu vor sta niciodată cu mâinile în sân şi cu gura închisă. Originalii cer ce vor şi preferă să înfrunte penibilul, decât să privească indiferenţi la o desfăşurare a evenimentelor care nu este pe placul lor.

Personajul lui Jane Austen intră în categoria oamenilor care vorbesc, când au ceva de spus. Elizabeth Bennet nu iartă niciun om care îi greşeşte, indiferent că vorbim despre Domnul Darcy sau Domnul Collins.

5. Peeta Mellark, din “Jocurile Foamei”

Oamenii originali sunt radicali, dar uneori ar trebui să facă un pas înapoi şi să se gândească de două ori, pentru a avea succes. Trebuie să îşi domolească pornirile şi să înveţe să vorbească cât mai pe înţelesul tuturor şi fără reacţii şocante.

Katniss Evererdeen nu ar fi reuşit nimic fără Peeta Mellark, care ştia cum să vorbească pe limba ascultătorilor şi să obţină ce îşi doreşte.