Viața s-a schimbat radical în ultimele săptămâni, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pendemie de coronavirus. Pe măsură ce virusul s-a extins pe tot globul, birourile s-au golit, clădirile publice s-au închis, iar oamenii au fost rugați să stea în case. Din 25 martie, românii nu mai au voie să iasă din case fără declarație pe propria răspundere, dar înainte să te întristezi, află că izolarea și carantina pot duce și la lucruri minunate. Acești scriitori demonstrează asta.

1. William Shakespeare

William Shakespeare a scris „Regele Lear” în carantină. La începutul secolului al XVII-lea, acesta lucra ca actor, când a apărut epidemia de ciumă bubonică, iar autoritățile au fost forțate să închidă teatrele. Potrivit legii, în momentul în care numărul deceselor depășea 30, toate clădirile publice trebuiau închise, iar situația a rămas neschimbată pe toată durata epidemiei. În momentul în care Shakespeare a rămas fără un loc de muncă, a început să scrie. Până la finalul anului 1606, a reușit să compună „Regele Lear”, „MacBeth” și „Antoniu și Cleopatra”.

2. Isaac Newton

La câteva decenii după ce Shakespeare a scris unele dintre cele mai faimoase piese în izolare, a venit rândul lui Isaac Newton să se protejeze de boală. În 1665, omul de știință avea 22 de ani, când a izbucnit o nouă epidemie de ciumă. Toate cursurile de la Universitatea Cambridge au fost anulate, așa că Newton s-a retras la țară, la proprietatea familiei sale, pentru a-și continua studiile. Neavând alte activități, a început să lucreze la teoriile sale, așa că perioada petrecută în carantină a fost una dintre cele mai productive. Specialiștii susțin că acesta a fost și momentul în care a început să se gândească pentru prima dată la teoria gravitației.

3. Edvard Munch

Pictorul Edvard Munch nu a fost un simplu martor al pandemiei de gripă spaniolă, ci chiar s-a luptat cu boala, la începutul anului 1919, pe când locuia în Norvegia. A refuzat, însă, să devină doar o victimă și a continuat să lucreze la arta sa. Când s-a pus pe picioare, a început să picteze un autoportet: Self-Portrait with the Spanish Flu, pentru a surprinde starea sa din acele momente.

4. Thomas Nashe

Thomas Nashe a fost un dramaturg devenit faimos în aceeași perioadă cu Shakespeare. În 1952, când a început epidemia de ciumă bubonică, Nashe a fugit la țară, pentru a scăpa de boală. În această perioadă, a început să scrie „Summers’ Last Will and Testament”, o piesă ce reflectă experiența sa din acea perioadă.

5. Giovanni Boccaccio

Poetul florentin Giovanni Boccaccio a fost afectat de ciuma bubonică. În 1348, când boala a ajuns în Florența, tatăl și mama sa vitregă au murit. Boccaccio a supraviețuit doar pentru că a fugit din oraș într-un sat din Toscana. În perioada de carantină, a scris Decameronul, o colecție de povestiri care a devenit una dintre capodoperele literaturii universale.