Lumea literară pare nesfârșită, mai ales în secolul al XXI-lea, când laptopul și conexiunea la Internet le-au ușurat scriitorilor sarcina de a se face cunoscuți. Cu toate acestea, există câțiva autori care rămân în atenție, indiferent de ce alte titluri noi apar. Descoperă cinci genii care au schimbat literatura, iar dacă nu le-ai citit opera, acum este momentul să o faci.

1. Franz Kafka

Franz Kafka este considerat unua dintre cele mai importante figuri literare ale secolului al XX-lea. Romanele sale sunt complexe și greu de descris: amestecă realismul cu absurdul, anxietatea cu absurditatea, iar stilul în care sunt scrise este unic. „Kafkaeque” este un termen intrat în limbajul literar pentru a descrie situații absurde sau similare cu cele din cărțile acestui geniu literar.

Născut în 1883 în Praga, a avut o relație distantă cu tatăl său, iar acest lucru reiese și din scrierile sale. În timpul vieții a lucrat ca birocrat, dar nu i-a plăcut niciodată, descriind cu dispreț funcțiile sale în romanele pe care le-a scris. Este greu să alegi un singur titlu ca fiind capodopera lui Kafka, printre cele mai valoroase cărți fiind „Metamorfoze”, „Procesul” sau „Castelul”.

Cea mai cunoscută operă rămâne „Metamorfoze”, o povestire care a inspirat numeroși artiști suprarealiști. Personajul principal, Gregor Samsa, se trezește, într-o dimineață, transformat într-o insectă, iar când încearcă să vorbească, sunetele scoase seamănă cu niște zgârieturi. Familia sa este șocată când îl găsește și este convinsă că Gregor a fost mâncat de această insectă. Sora personajului este singura care îi rămâne aproape și încearcă să îl consoleze. Cartea este extraordinară și explorează lupta existențială a lui Kafka, într-o societate care încet, dar sigur, îl distruge.

În ciuda faptului că numele lui Franz Kafka este cunoscut astăzi în toată lumea, în timpul vieții, foarte puține dintre operele sale au fost publicate și apreciate. De altfel, Kafka a fost atât de dezamăgit de situație, încât l-a instruit, pe cel mai bun prieten al său, să îi distrugă manuscrisele. Max Brod a inspirat a ignorat, însă recomandarea, așa că nimic din opera geniului nu s-a pierdut.

2. Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche a fost unul dintre cei mai influență filosofi care au existat vreodată și a influențat profund lumea contemporană. Cea mai cunoscută opera a sa este „Dincolo de bine și de rău”, în care autorul explorează mortalitatea creștinismului, criza nihilistă și prejudecățile celorlalți filosofi.

Din păcate, însă, după moartea sa, opera lui Nietzsche a intrat sub influența surorii sale, Elizabeta. Aceasta i-a schimbat lucrările, pentru a se potrivi doctrinei sale naționaliste, iar criticii au declarat, ulterior, ca filosoful i-a favorizat pe naziști. Opera sa este asociată cu fascismul și nazismul, în ciuda faptului că toată viața lui s-a opus antisemitismului și naționalismului.

Cartea „Dincolo de bine și de rău” este esențială pentru oricine își dorește să învețe mai mult despre el. Nietzsche argumenta faptul că ceilalți filosofi au greșit, crezând că oamenii buni erau opuși celor răi, susținând că omul modern este capabil atât de bun, cât și de rău.

3. Mihail Bulgakov

Când ne gândim la literatura rusă, Tolstoi și Dostoievski au fost, cu siguranță, geniile secolului al XIX-lea. În secolul al XX-lea, însă, un alt nume s-a evidențiat. Mihail Bulgakov și romanul său, „Maestrul și Margareta”, au reușit să atragă rapid atenția publicului, dar și al criticilor.

Bulgakov a fost atras de teatru din copilărie, scriind piese scurte de comedie pe care le interpretau fratele și surorile sale. În ciuda pasiunii pentru artă, Bulgakov a studiat să devină medic, iar în al Doilea Război Mondial, s-a oferit voluntar în cadrul Crucii Roșii. A luptat în linia I, iar când s-a întors de pe front, avea numeroase răni. Era forțat să folosească morfină, pentru a scăpa de dureri, astfel că a devenit dependent de ea. Ulterior a publicat o carte intitulată „Morfina”, care dezvăluie suferința sa din acea perioadă. În cele din urmă, a reușit să scape de dependență și a renunțat singur la drog.

După boala sa, Bulgakov a renunțat la cariera medicală și s-a îndreptat spre scris. „Maestrul și Margareta” este o satiră la adresa regimului sovietic stalinist. Opera a fost publicată după moartea scriitorului, dar a devenit rapid o capodoperă literară.

4. Ivan Turgeniev

Turgeniev a fost un alt mare scriitor al secolului al XIX-lea. Cartea sa, „Părinți și copii”, este considerată una dintre cele mai importante lucruri ale perioadei sale, iar competiția sa a fost una extrem de valoroasă, din punct de vedere literar.

Comparativ cu Tolstoi și Dostoievski, Turgheniev nu a fost mânat de motive religioase în misiunea sa literară, dar a reușit să influențeze generații întregi.

5. Feodor Dostoievski

Feodor Dostoievski este considerat unul dintre cei mai mari scriitori care au existat vreodată. În opera sa, autorul a explorat psihologia umană cum niciun alt scriitor nu a făcut-o, iar romanul „Crimă și Pedeapsă” este catalogat drept una dintre cele mai fine opere existențialiste din literatură, alături de „Însemnări din subterană”.

Aproape de 30 de ani, Dostoievski a fost închis în Siberia, după ce a fost arestat pentru că făcea parte dintr-un club literar care discuta cărți interzise în Rusia țaristă. A fost, inițial, condamnat la moarte, dar pedeapsa sa a fost schimbată în ultima secundă. După ce a ieșit din închisoare, Dostoievski a lucrat ca jurnalist, iar ulterior a călătorit în jurul Europei. A început să devină dependent de jocurile de noroc, ajungând deseori să ceară bani de la prieteni și cunoscuți. Feodor Dostoievski a devenit, în cele din urmă, unul dintre cei mai citiți scriitori ruși, iar cariera sa a înflorit.

„Crimă și pedeapsă” este cel mai cunoscut roman al său și îl prezintă pe Raskolnikov, un tânăr care are toate motivele să comită o crimă și o face până la urmă. După faptă, însă, protagosnitul este măcinat de vină și se transformă total ajungând să trăiască într-un Univers marcat de haos. Cartea a fost tradusă în 170 de limbi, iar influența sa în literatură a depășit granițele din Rusia.