Cele Două Războaie Mondiale au schimbat viața a milioane de oameni, care fie au pierdut pe cineva drag, fie au fost nevoiți să fugă din comunitatea lor, pentru a scăpa cu viața. Deși pe front au fost mai mult bărbați, în spatele lor s-au aflat femei puternice, care fie au fost nevoite să se descurce singure, fie chiar au ajuns față în față cu inamicul. Vezi care sunt personajele feminine din acea perioadă pe care trebuie să le cunoști.

1. „Spy Princess, the Life of Noor Inayat Khan”, de Shrabani Nas

Noor Inayat Khan a fost moștenitoarea prințului indian Tipu Suldan. A locuit în Londra și în Franța, unde a studiat muzica și a început să scrie poezii. Când a izbucnit Al Doilea Război Mondial, s-a întors în Anglia, împreună cu familia sa, și s-a alăturat Forțelor Aeriene Auxiliare Feminine. În timp ce acționa ca spion în Franța, a fost capturată de germani și torturată. A fost închisă timp de 10 luni, fără să trădeze Anglia, iar ulterior a fost dusă în lagărul de concentrare Dachau, unde a fost împușcată în 13 septembrie 1944. Noor a devenit una dintre singurele trei femei decorate cu distincția Crucea lui George, în 1949. În acest roman, Bas spune povesea lui Noor și curajul extraordinar de care a dat dovadă.

2. „The face of war”, de Martha Gellhorn

Scriitoarea americană Martha Gellorn a relatat aproape fiecare mare conflict care a avut loc în cei 60 de ani de carieră. A scris despre evoluția lui Adolf Hitler în Germania, iar în 1938 se afla în Cehoslovacia. În al Doilea Război Mondial transmitea știri din Finlanda, Hong Kong, Burma, Singapore și Anglia. Gellhorn a fost singura femeie care s-a aflat în Normandia, în Ziua Z, și, de asemenea, primul jurnalist care a transmis din Dachau, în momentul în care a fost eliberat de trupele americane, în aprilie 1945.
„The Face of War” a adunat cele mai importante reportaje ale lui Gellhorn din al Doilea Război Mondial, și prezintă o femeie curajoasă, cunoscută și ca cea de-a treia soție a lui Hemingway.

3. „Tommies feminin: Femeile Frontline ale primului război mondial”, de Elisabeth Shipton

Femeile au dreptul să se înroleze în Armata Britanică alături de bărbați abia din 2018, dar în Primul Război Mondial, mii de femei au îmbrăcat uniforma militară și au jucat roluri cruciale în timpul luptelor. Printre acestea s-a aflat și Flora Sandes, care a fost ofițer în Armata Regală Sârbă. A fost singura femeie britanică soldat în Primul Război, după ce a început să facă muncă voluntară pentru Ambulanța St. John. În 1914, a ajuns în Serbia și a început să lucreze pentru Crucea Roșie. Observând că este talentată, superiorii din armata sârbă au recrutat-o ca soldat și au promovat-o, ulterior, ca ofițer. A primit șapte medalii pentru curajul său, iar povestea sa este spună în cartea lui Shipton. Autoarea folosește jurnale, scrisori și memorii, pentru a descrie o imagine a femeilor ce au luptat în război.

4. „Edith Cavell: Nurse, Martyr, Heroine”, de Diana Souhami

Edith Cavell s-a născut în Norfolk și a lucrat ca guvernantă în Marea Britanie, dar și în alte țări. În 1895 a studiat să devină asistentă, iar în 1907, a transformat un spital dărâmat într-o școală de asistente. În momentul în care a început Primul Război Mondial, Edith a ajutat soldații englezi și francezi să scape de front, angajându-i în spitalul ei și organizând deplasări sigure în Olanda. În total, a ajutat 200 de bărbați înainte să fie descoperită și judecată. A fost condamnată la moarte și împușcată în octombrie 1915 în Bruxelles de către trupele germane.

5. „”Soarecele alb”, de Nancy Wake

Nancy Wake a avut o viață confortabilă înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. A locuit în Paris, unde a și lucrat în anii 30, când s-a căsătorit cu un bărbat bogat și s-a mutat în Marseilles. În momentul izbucnirii războiului, s-a alăturat rezistenței franceze și ulterior a început să lucreze la o rută de evadare pentru soldații aliaților. A fost nevoie să fugă din Franța, pentru a nu fi prinsă de Gestapo.

În Londra, Nancy s-a antrenat să devină agent secret și a fost parașutată înapoi în Franța. A fost unul dintre cei mai căutați oameni de Gestapo și una dintre cele mai decorate femei.

Numele cărții se referă la porecla pe care a primit-o datorită abilității ei de a nu fi prinsă.