Nu există nicio îndoială: romanele clasice ar trebui să se regăsească pe lista de lectură a oricărui adolescent, dar sunt şi unele titluri moderne care merită descoperite încă din liceu. Dincolo de valori literare, tinerii au nevoie de poveşti care să îi ajute să se pregătească pentru viaţă.

1. “Pe cand eram doar niste pusti”, de Patti Smith

Autobiografiile îi fac pe cititori să simtă că au parte de o conversaţie interesantă cu un apropiat. În plus, nu lasă loc interpretărilor şi nu te induc în eroare cu metafore şi simboluri pe care să le analizezi câteva ore. Patti Smith, un autor despre care probabil nu ai auzit în liceu, spune o poveste care ar putea fi a oricăruia dintre noi: pleacă de acasă, să îşi urmărească visul într-un oraş mare. Acţiunea romanului are loc undeva în anii 1970, dar întâmplările sunt încă actuale. În cartea lui Smith vei descoperi diferitele feţe ale New York-ului, un loc al drogurilor şi sexului, dar şi al muzicii şi poeziei. Scriitoare povesteşte cum s-a regăsit, urmându-şi pasiunea pentru scris şi cântat. Memoriile sale sunt şi o enciclopedie a artiştilor faimoşi, a scriitorilor şi cântăreţilor, deoarece cunoaşte persoane precum Andy Warhol şi William Burroughs.

În centrul cărţii vei regăsi relaţia dintre Smith şi fotograful Robert Mapplethorpe. Cuplul trece prin numeroase etape, de la prieteni, la iubiţi, colegi de cameră şi suflete pereche. Pregăteşte-te să citeşti o mărturie nefiltrată despre dragoste şi provocările ei, care te va fascina.

2. “Persepolis”, de Marjane Satrapi

Marjane Satrapi îşi povesteşte viaţa cu ajutorul benzilor desenate. Romanul său ilustrat dezvăluie experienţele sale din copilărie şi până în adolescenţă, într-un Iran marcat de revoluţie. De la Satrapi vei afla ce înseamnă să te regăseşti şi să creşti într-o lume complet diferită, dar vei descoperi şi frustrările pe care le are orice copil.

Folosirea imaginilor te ajută să vezi experienţe pe care le-ai trăit şi tu: cearta cu un profesor, furişatul în miezul nopţii, ca să te întâlneşti cu un prieten, încheierea primei relaţii şi prima inimă frântă. “Persepolis” şterge graniţele, pentru că deşi povestea lui Satrapi are loc într-o societate tulburată, este a oricărui adolescent.

3. “La biblioteca de la piscină”, de Alan Hollinghurst

Nu este un secret pentru nimeni că lista de lectură pentru vară este una destul de fixă. Cu personaje precum Catherine şi Heathcliff sau Romeo şi Julieta, îţi vine greu să crezi că mai există şi alte poveşti. Hollinghurts este, însă, un autor care merită descoperit încă din liceu. Romanul său, “La biblioteca de la piscină”, este bine scris şi evită stereotipurile. În centrul cărţii se află Will, un tânăr bogat şi popular, care îi salvează viaţă Lordului Charles Nanwitch. Cei doi ajung să lucreze împreună în momentul în care Nanwitch îi cere lui Will să îi citească jurnalele din tinereţe şi să îi scrie biografia. În această perioadă, Will află adevărul despre progresul comunităţii LGBTQ şi despre evoluţia acesteia.

“La biblioteca de la piscină” este, înainte de orice, o lecţie de istorie, dar şi o capodoperă literară, care dezvăluie adevăruri dure şi realităţi frumoase din trecut şi din prezent.

4. “Interpret de maladii”, de Jhumpa Lahiri

Cartea de poveşti scurte scrisă de Jhumpa Lahiri conţine diferite lecţii de viaţă, necesare oricărui adolescent. Autoarea pune accentul pe ce înseamnă să fii trasă în două direcţii culturale diferite, atunci când eşti indiancă şi trăieşti în Londra şi SUA. Sentimentul de înstrăinare poate deveni copleşitor într-o perioadă vulnerabilă, cum este adolescenţa. Lahiri reuşeşte să descrie cu măiestrie personaje de care nu ai cum să nu te îndrăgosteşti.

“Sexy” este una dintre poveştile pe care orice adolescent ar trebui să o citească, deoarece descrie lupta pe care o duci, pentru a te simţi confortabil în corpul tău. Nimeni nu înţelege mai bine sentimentul decât adolescenţii care încearcă să se obişnuiască cu trupul lor aflat în schimbare.

5. “Kindred”, de Octavia E. Butler

Publicat în 1979, “Kindred” nu este tocmai modern, dar abilitatea lui Butler de a combina SF-ul cu naraţiunea te va face să simţi că citeşti o carte din zilele noastre. Romanul o urmăreşte pe Dana, care se trezeşte pe o plantaţie de sclavi, în anii 1970. Ea este nevoită să supravieţuiască în lumea strămoşilor ei, pentru a putea trăi în zile mai bune, marcate de egalitate.