Nu mai există colț de lume în care să nu se vorbească despre criza provocată de coronavirus de la finalului anului 2019. Virusul s-a răspândit, deja, pe patru continente și oricât de convins ai fi că presa exagerează, este greu să nu simți un pic de teamă. Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă o pandemie și care sunt riscurile, atunci trebuie să citești aceste cărți.

1. „Spillover: animal infections and the next human pandemic”, de David Quammen

„Spillover” reprezintă fenomenul în urma căruia un virus prezent la animalele sălbatice se transferă la oameni. Quammen vrea să afle de ce se întâmplă asta și analizează virusuri precum Ebola, Hendra și SARS. Cartea conține informații foarte utile pentru situația actuală, deoarece coronavirusul a apărut, prima dată, în rândul animalelor și abia recent a început să îmbolnăvească și oamenii.

2. „Flu: the story of the great influenza pandemic of 1918 and the search for the virus that caused it”, de Gina Kolata

În 1918, o epidemie de gripă a cuprins tot globul, ucigând 40 de milioane de oameni. Cartea scrisă de Kolata încearcă să explice cum s-a ajuns în această situație, atât din punct de vedere științific, cât și istoric, cum a început și cum putem preveni viitoare pandemii. Talentul jurnalistic al scriitoarei și ușurința cu care povestește te va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.

3. „Pandemic: Tracking Contagions, from Cholera to Ebola and Beyond”, de Sonia Shah

Cartea începe cu apariția și răspândirea holerei și continuă cu toate virusurile periculoase care au îngrozit planeta.

4. „Beating back the devil”, de Maryn McKenna

Sunt sute de cărți și articole despre oameni care au studiat pandemiile, dar nu trebuie să îi uităm nici pe cei care au stat în prima linie, în lupta cu acești patogeni. Maryn McKenna dezvăluie experiența bărbaților și femeilor care și-au riscat viețile pentru a aduna informații despre virusurile mortale. Agenția Secretă de Spionaj Epidemic încearcă să identifice și să împiedice epidemiile care pot pune în pericol populația. Cartea te va ajuta să tragi cu ochiul la activitatea unui grup mic de oameni care salvează lumea.

5. „The Next Pandemic: On the Front Lines Against Humankind”, de Ali S. Kahn

Suntem într-un punct unic din istorie: avem avantajul de a privi în urmă și a înțelege unde s-a greșit. Avem, de asemenea, o înțelegere mai bună a regulilor de igienă, cum putem preveni răspândirea germenilor și cum putem trata bolile. Cu toate acestea, globalizarea și ușurința cu care călătorim fac foarte dificilă oprirea unei epidemii. Kahn încearcă să explice cum politica, mândria și eroarea umană controbuie la apariția unor amenințări precum antrax sau gripă aviară.