Anul 2020 a fost, fără doar și poate, unul complicat, așa că se vor scrie multe cărți, pentru a ne ajuta să-l înțelegem. Poți începe, deja, cu aceste titluri care explică mai bine pandemia care ne afectează și drumul spre normalitate.

1. „Pandemic! COVID-19 Shakes the World”, de Slavoj Zizek

Am trăit o perioadă în care cea mai mare dovadă de dragoste a fost să stai la distanță de oamenii dragi. Tot în acele vremuri, hârtia igienică a devenit un lux. În opinia autorului, ce s-a întâmplat în pandemie a fost o nouă formă de comunism și cu siguranță această carte te va juta să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat și care vor fi efectele. Volumul este ușor de citit și conține numeroase analogii moderne (Quentin Tarantino și H. G. Wells stau alături de Hegel și Marx), iar Zizek oferă o explicație scurtă și provocatoare a crizei pe care am trăit-o.

2. „The Pandemic that Never Should Have Happened and How to Stop the Next One”, de Debora MacKenzie

Debora MacKenzie scrie despre boli și epidemii de aproape 30 de ani, iar anul acesta și-a folosit experiența pentru a explica cum a apărut COVID-19 și cum s-a transformat într-o pandemie. După ce autoarea le explică cititorilor câteva noțiuni elementare despre epidemiologie – cum se răspândesc virusurilor și cum se încheie pandemiile, se oprește la cum a apărut COVID-19 și cum s-a răspândit, subliniind pașii pe care Guvernele ar fi trebui să îi urmeze, pentru a-l opri. La final, MacKenzie face o afirmație curajoasă și optimistă: pandemia va obliga, în sfârșit, lumea să ia virusurile în serios. Este încă devreme să știm când se va încheia această situație, dar cu siguranță putem vorbi despre ce nu a mers ok și ce putea fi făcut mai bine.

3. „Scaling Food Recovery and Hunger Relief: Learnings from ReFED’s Nonprofit Food Recovery Accelerator”, de Alexander Coari

În lumea de astăzi, organizațiile care pledează pentru evitarea risipei alimentare au un rol crucial în drumul spre o societate mai bună. Cu ajutorul lor, alimente comestibile ajung la cei care au nevoie, iar de la începutul pandemiei, misiunea lor a fost cu atât mai grea. Aceste organizații s-au reorganizat și și-au eficientizat operațiunile, pentru a face față cererilor. Alexander Coari schițează opt acțiuni care ar trebui luate, pentru a ajuta aceste fundații, și oferă 20 de studii de caz și păreri de la experți mondial în domeniu, pentru ca autoritățile să ia cele mai bune decizii în cazul în care pandemia s-ar repeta.

4.„The COVID-19 Catastrophe: What’s Gone Wrong and How to Stop It Happening Again”, de Richard Horton

În opinia autorului, răspunsul global la pandemia de COVID-19 a fost cel mai mare eșec politic al generației noastre. Avertismente legate de amenințarea unei pandemii au fost făcute încă din 1980, iar în ianuarie 2020, era clar că virusul periculos a trecut de granițele Chinei. Cu toate acestea, autoritățile au ignorat riscurile. De ce? În opinia scriitorului, guvernele din întreaga lume au luat măsuri prea târziu, iar virusul a avut timp să se răspândească. Horton vine și cu soluții și propune măsuri concrete care ar trebui luate, dacă situația se mai repetă.

5. „Simulating the Potential Impacts of COVID-19 School Closures on Schooling and Learning Outcomes: A Set of Global Estimates”, de João Pedro Azevedo, Amer Hasan, Diana Goldemberg, Syedah Aroob Iqbal și Koen Geven

Foarte mulți elevi și studenți au renunțat la școală din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei. Autoritățile au testat numeroase variante, pentru a diminua efectul închiderii școlilor, iar toate aceste lucruri aveau loc în timp ce lumea trecea prin cea mai mare provocare economică. Ce efecte vor avea toate acestea asupra tinerilor și a dezvoltării lor? Acest raport prezintă rezultatele a trei simulări ce testează diferite perioade de închidere a școlilor, analizând și efectele fiecărei metode asupra învățării. La final rezultă un scenariu optimist, unul intermediar și unul pesimist. Aceste simulări ar trebui folosite pentru a diminua efectele închiderii școlilor, dar conțin și strategii pentru ca societățile să își revină.