Epidemia de coronavirus a limitat libertatea de mișcare, dar asta nu înseamnă că ești blocat în casă. Este o perioada perfectă pentru a descoperi locuri noi, iar aceste cărți de călătorie sunt ideale. Află ce poți citi, dacă vrei să călătorești fără să te ridici de pe canapea.

1. “Veneţia”, de Jan Morris

Numeroase articole au relatat faptul că apă din canalele Veneției este mai curată că niciodată, iar lebedele plutesc liniștite. Orașul a avut întotdeauna farmecul lui, dar schimbările prin care trece acum merită amintite. Cartea lui Jan Morris, publicată în 1960, te va face să simți că ești acolo, o senzație de care chiar ai nevoie în această perioada de distanțare socială. Autorul prezintă o zonă bogată în istorie, cu o atmosferă aparte, în care chiar ai nevoie să ajungi.

2. “Ierusalim, cronici din orașul sfânt”, de Guy de Lisle

Desenatorul canadian Guy de Lisle nu este un scriitor obișnuit de călătorie, iar cărțile lui nu sunt deloc previzibile. Ilustrațiile sale simple, amuzante, prezintă în detaliu ce înseamnă să trăiești în zone dificile din lume, precum Myanmar sau Coreea de Nord. Pregătește-te să descoperi o lectură interesantă și să afli ce înseamnă să fii un străin într-un oraș ciudat. Lisle a stat un an în Ierusalim, iar în cele peste 300 de pagini vei descoperi experiențele sale.

3. “Full Tilt: Ireland to India with a Bicycle”, de Dervla Murphy

Dervla Murphy are un mod unic de a scrie despre călătorii. Acum în vârstă de 80 de ani, are un palmares de zeci de cărți de genul, purtându-și cititorii prin cele mai interesante destinații, precum Cuba, Laos, România sau Camerun. Cartea sa de debut rămâne cea mai cunoscută, deoarece povestește călătoria sa cu bicicleta din Irlanda în India. “În doar câteva saptămâni, călătoria mea a degenerat de la o escapadă norocoasă pe bicicletă, la o lupta întunecată pentru progres, prin orice mijloace”, scrie autoarea, despre experiența în care a întâlnit lupi, s-a ales cu coaste rupte și a suferit de insolație. Norocul ei a fost că a avut un pistol pe care nu a ezitat să îl folosească, așa că așteaptă-te la o aventură pe care nu o vei uita ușor.

4. “French Revolutions: Cycling the Tour de France”, de Tim Moore

Tim Moore reușește să povestească călătoriile sale într-un mod extrem de amuzant, exact ce ai nevoie, în această perioada. Dornic de aventură, a străbătut fosta Germanie de Est pe bicicletă, a fost pe Camino de Santiago pe un măgar și a traversat America într-un Ford vechi. În această carte, povestește cum a încercat să ducă la bun sfârșit Turul Franței pe bicicletă. Așteaptă-te la multe momente spumoase, care te vor scoate din starea de plictiseală în care probabil te afli.

5. “Dark Star Safari: Overland from Cairo to Cape Town”, de Paul Theroux

“Toate știrile despre Africa sunt rele, așa că am vrut să merg acolo.” Acesta a fost motivul pentru care Theroux a plecat în această călătorie memorabilă, scrisă la patruzeci de ani după ce a locuit în Africa, că tânăr profesor. În cartea să, Theroux critică turiștii, pentru curiozitatea lor legată de animalele sălbatice, dar și pe cei care erau acolo în misiuni de prim ajutor. Localnicii sunt, însă, descriși atât de frumos, încât vei vrea să mergi acolo, dar până atunci, această lectură sigur te va face să simți că trăiești în Africa.

Nu te gândi la călătoriile pe care nu le poți face, în această perioadă de distanțare socială, ci concentrează-te pe experiențele frumoase pe care le poți trăi cu ajutorul cărților.