Lectura nu este doar o activitate ce provoacă plăcere. Cărțile au puterea de a te schimba în profunzime, de a-ți deschide ochii, pentru a vedea nedreptarea, și chiar de a te motiva, pentru a produce o schimbare în societate. Descoperă cinci cărți care au schimbat lumea, din momentul în care au apărut.

1. „Al doilea sex”, de Simone de Beauvoir

„Nesatisfăcută, rece, priapică, nimfomană, lesbiană, care a făcut sute de avorturi, eram totul, chiar și o mamă necăsătorită”, scria Simone de Beauvoir despre reacțiile apărute după publicarea cărții „Al doilea sex”. Această răbufnire colectivă, care a inclus și apariția volumului pe lista de cărți interzise de Vatican, a apărut după ce De Beauvoir a vorbit deschis despre sexualitatea femeii, inclusiv lesbianism și purtarea hainelor bărbătești. Dar această operă înseamnă mult mai mult și adresează una dintre cele mai importante întrebări din feminism: ce înseamnă să fii femeie?

De Beauvoir respinge esențialismul biologic – o femeie este mai mult decât un uter – și analizează calitățile feminității, ajungând, astfel, la celebrul citat: „O persoană nu se naște, dar mai degrabă devine femeie”.
Femeia, susține autoarea, este Celălalt, excepția, ciudățenia, permițându-i bărbatului să devină forma ne-examinată de umanitate. Simone de Beauvoir compară opresiunea femeilor cu cea a evreilor, a negrilor, dar și a altor națiuni care au fost colonizate, concluzionând faptul că sexismul este o forță unică, pentru că femeile trăiesc și chiar ajung să își iubească agresorul.

„Al doilea sex” a fost o senzație literară, vânzându-se în 22.000 de exemplare în prima săptămână de la publicare, în Paris. Și traducerile în engleză au devenit rapid best-seller ân America. iar ideile pe care le vei găsi acolo sunt la fel de actuale și astăzi.

2. „Jungla”, de Upton Sinclair

Jurnalistul Upton Sinclair a publicat acest roman în 1906 și a descris aici condițiile dure de lucru, sărăcia lucie și exploatarea imigranților din industria cărnii din Chicago. Deși cartea a fost scrisă pentru a scoate la iveală condițiile mizere în care trăiau muncitorii, dar și corupția oamenilor aflați la putere, a scos în spațiul public un alt subiect important: igiena alimentară. Sinclair se plângea adesea că: „am țintit să ajung la inima publicului și am lovit, accidental, în stomac”. „Jungla” este considerată una dintre cele mai influente cărți din America, din ultimii 100 de ani. După ce a citit-o, președintele Theodore Roosevelt a declanșat o anchetă în industria ambalării de carne. După un an a trecut legea Inspecției Cărnii, care a reprezentat primul pas în apariția Administrației Alimentelor și Medicamentelor.

3. „Nimic nou pe frontul de vest”, de Erich Maria Remarque

„Nimic nou pe frontul de vest” este unul dintre cele mai bune romane anti-război și descrie ororile din Primul Război Mondial prin prisma unui tânăr soldat german.

Cartea a fost tradusă în peste 20 de limbi și ecranizată în 1930. Autorul a vrut să puncteze aici inutilitatea conflictului, iar opera sa a atras atât laude, cât și critici, mai ales din partea co-naționalilor. Aceștia au simțit că Remarque a denigrat efortul Germaniei din timpul războiului, astfel că fost printre cărțile arse cel mai des de naziști.

4. „Analecte”, de Confucius

Pentru a înțelege China, trebuie să înțelegi „Analectele” lui Confucius. Scrisă cu mai bin de 2,400 de ani în urmă, cartea explică structura culturală a Chinei. Spre deosebire de Biblie sau Coran, cărți care se concentrează pe spiritualitate, „Analectele” analizează umanitatea dintr-o perspectivă mai practică: loialitatea familială, virtutea morală, ierarhia socială și politica. Dacă ești chinez, celebra frază biblică: „iubește-ți dușmanii și roagă-te pentru cei care te persecută” s-ar putea să te încurce, pentru că Confucius a zis opusul: „doar un om plin de virtuți poate să îi iubească și urască pe alții”. Ura este o stare morală necesară pentru un bărbat chinez. Cartea lui Confucius a cimentat valorile morale chineze și a ajutat la formarea acestui popor, așa că sigur vei învăța multe din ea.

5. „Origina speciilor”, de Charles Darwin

Charles Darwin nu a fost primul care a susținut că speciile s-au schimbat de-a lungul timpului. Evoluționismul a existat încă din vremea Greciei Antice, dar Darwin și Alfred Russel Wallace au vorbit, simultan, despre selecția naturală și modul în care a evoluat lumea. „Originea speciilor” a pus pisicile la un loc cu porumbeii și a zdruncinat clerul. Darwin știa că asta se va întâmpla, dar asta nu l-a oprit să spună ce crede. Autorul le cere cititorilor săi să se uite la albine, porumbei și viermi, să privească în jur și să analizeze totul prin ochii lor. Demonstrează, astfel, că diversitatea lumii în care trăim ar putea fi explicată fără a recurge la o forță supranaturală, propunând că a fost rezultatul unor accidente și a unor schimbări ce a avut loc în miliarde de ani.