Viitorul a fost întotdeauna fascinant și multe persoane au încercat, de-a lungul timpului, să îl deslușească. De la Nostradamus, care a prezis Marele Foc din Londra, în 1666, la profeția Maya care anunța sfârșitul lumii în 2012, istoria nu duce lipsă de premoniții. Unele au apărut în cărți și deși unele sunt considerate coincidențe, altele au stârnit multe semne de întrebare. Vezi care sunt cărțile cu cele mai interesante previziuni.

1. „Super Sad True Love Story”, de Gary Shteyngart

Publicat în 2010, romanul prezintă povestea de dragoste dintre Lenny Abramov și Eunice Park într-o societate distopiană din New York. Viața este dominată de tehnologie și datorii, iar ratele creditelor sunt transmise prin „apparats”, dispozitive ce seamănă foarte bine cu iPhone 4. Haosul economic domnește în această lume, iar SUA este îndatorată Chinei, astfel că dolarul nu are nicio valoare. Situația a fost foarte aproape de adevăr un an mai târziu, când China a anunțat, pe un canal internațional de televiziune, că Washington-ul trebuie să își vindece dependența de datorii.

Shteyngart a prezit și mişcarea internaţională Occupy din 2011. Deși premonițiile sale par, inițial, parodii, cele mai multe ajung să se adeverească.

2. „2001: Odiseea Spațială”, de Arthur C. Clarke

Cartea lui Clarke prezintă „newspad-ul”, un dispozitiv care oferă acces instant la ziare și alte informații din toată lumea. Acesta apare și în filmul cu același nume și seamănă foarte bine cu un iPad. Povestea lui Clarke a fost publicată în 1968 și tot atunci a fost ecranizată, iar iPad-ul a apărut 42 de ani mai târziu, în 2010. Regizorul Stanley Kubrik este considerat un vizionar și datorită acestui dispozitiv, dar poate că nu el a prevăzut viitorul, ci doar Steve Jobs s-a inspirat din filmul său.

3. „Călătoriile lui Gulliver”, de Jonathan Swift

În cartea sa, Swift te poartă într-o serie de aventuri fantastice în colțuri ascunse de pe glob, unde Lemuel Gulliver se întâlnește cu liliputanii într-o țară îndepărtată, cunoaște uriașii din Brobdingnag și vizitează tărâmul zburător Laputa. Astronomii de aici descoperă faptul că Marte are două Luni, iar acest lucru este confirmat și în realitate, după 150 de ani. În 1877, Asaph Hall este cel care le observă, dar cu adevărat surprinzător este faptul că datele legate de localizarea lor sunt foarte aproape de adevăr. Lunile au fost numite Phobos și Deimos, iar un crater de pe Deimos a fost numit Swift, după numele scriitorului care a vorbit pentru prima dată despre aceste corpuri cerești.

4. „Asta nu se poate întâmpla aici”, de Sinclair Lewis

Publicată în 1935, cartea a devenit extrem în zilele noastre, fiind considerată o oglindire a administrației actuale din SUA. Lewis scrie despre ascensiunea populistului Buzz Windrip, care își propune să îl învingă pe Franklin Delano Roosevelt în alegerile din 1936. Ziariștii au făcut de nenumărate ori referire la asemănările dintre Windrip și Trump, iar un articol din New York Times îl prezenta astfel pe președintele american: „Asemeni lui Trump, Windtrip se vinde ca un campion al Bărbaților Uitați, hotărât să aducă demnitatea și prosperitatea în America.”

5. „Looking Backward: 2000–1887”, de Edward Bellamy

Trăind într-o perioadă afecatată de tensiuni economice și sociale, la finalul secolului al XIX-lea, Edward Bellamy este supărat din cauza apariției lente a sindicatelor, a creșterii violenței asupra clasei muncitoare și ostilităților la adresa minorității privilegiate. Marcat de aceste lucruri, a scris romanul „ Looking Backward: 2000–1887”, în care și-a exprimat opiniile și a dat sfaturi pentru viitor.
Personajul principal, Julian West, cade într-un somn adânc și se trezește după un secol, în 2000. Lumea a devenit o utopie socialistă, unde toate bunurile din America sunt distribuite în mod egal. Bellamy a fost prima persoană care a introdus conceptul de card de credit, cu mult înainte să apară. Cu ajutorul acestora, oamenii își cumpără tot ce au nevoie, pentru a duce o viață confortabilă. Deși lucrurile stau altfel în realitate, nu putem uita faptul că Bellamy a inventat acest concept.