Mercedes Barcha Pardo, muza și soția scriitorului Gabriel Garcia Marquez, a murit în 15 august 2020, la vârsta de 87 de ani. Cei doi au fost căsătoriți 56 de ani, până la moartea autorului, în 2014, și au avut împreună doi copii. Mercedes îl însoțea peste tot pe Gabo, cum își alinta soțul, și a avut o influență mare asupra operei acestuia, fratele lui Marquez numind-o “mâna lui dreaptă”.

Născută în noiembrie 1932, în nordul Columbiei, Mercedes l-a cunoscut pe Garcia Marquez când avea 13 ani. Cei doi s-au îndrăgostit imediat unul de altul, iar el a cerut-o de nevastă, deși avea numai 18 ani. A fost, însă, nevoie de alți 10 ani, pentru a o convinge să îi rămână alături toată viața, timp în care și-au menținut relația vie doar prin scrisori. Întrebată, într-un interviu, despre prima lor întâlnire, Mercedes a spus: “Nu îmi mai amintesc, eram amândoi niște copii. Este unul dintre acele cazuri în care o persoană crește alături de o altă persoană de când se știe.”

Vorbind despre momentul în care a fost cerută în căsătorie, muza lui Marquez a povestit că: “Într-o zi, din senin, mi-a spus ‘Trebuie să te căsătorești cu mine’. Am fost un pic surprinsă de atitudinea lui imperativă, dar puțin speriată, am acceptat.” Mercedes Barcha și Gabriel Garcia Marquez s-au căsători în 1958.

4 dovezi că Mercedes Barcha și Gabriel Garcia Marquez au avut o poveste de dragoste nemuritoare

1. Mercedes și-a amanetat lucrurile pentru ca el să poată scrie “Un veac de singurătate” fară să fie distras de altceva. Pe atunci, Marquez era doar un jurnalist începător, care scrisese o carte ce nu făcuse prea multă vâlvă, “Furtuna frunzelor”. Scriitorul își amintește că nu aveau o situație financiară prea bună, când a terminat de scris romanul “Un veac de singurătate”. A mers cu soția sa la poștă, să trimită manuscrisul unei edituri din Buenos Aires. Acesta avea 490 de pagini, iar la oficiul poștal au fost anunțați că îi va costa 83 de pesos să îl trimiță din Mexic în Argentina.

Cei doi aveau la ei doar 45 de pesos, așa că au decis să împartă cartea în două și să trimiță doar jumătate. Când au ajuns acasă, Mercedes a luat putinele lucruri din casă care mai rămăseseră de amanetat – un calorifer, un uscător de păr și un blender, le-a vândut și a reușit să facă rost de restul de bani pentru a trimite cealaltă jumătate. Volumul este, acum, unul dintre cele mai cunoscute romane semnate de Marquez.

Gabriel Garcia Marquez avea 40 de ani, când i-a fost publicat romanul. Gerald Martin, autorul biografiei lui Marquez, îi numește pe acesta și pe soția sa “supraviețuitori ai unei catastrofe”, descriind momentul.

2. Mercedes l-a protejat pe Marquez și l-a ținut departe de problemele financiare pe care le aveau. “Când nu mai aveam bani, nu îmi spunea. Mercedes reușea să se descure, nu știu cum măcelarul și cofetarul aveau încredere în ea. Iar proprietarul apartamentului ne aștepta și câte nouă luni să plătim chiria. Deja știi câte nebunii a îndurat din cauza mea”, i-a povestit scriitorul unui prieten.

3. Criticii susțin că Mercedes a avut cea mai mare influență asupra operei lui Gabriel Garcia Marquez. Adept al realismului magic în scrierile sale, Marquez avea libertatea să își imagineze orice, în timp ce soția sa era cea care rămânea cu picioarele pe pământ și găsea soluții la orice problemă pe care o întâlneau.

4. De cate ori era întrebat despre soția sa, Marquez susținea că este “cel mai surprinzător personaj pe care l-am întâlnit vreodată”.

După apariția romanului “Un veac de singurătate”, viața celor doi s-a schimbat radical. Succesul și admirația i-au dus în jurul lumii și i-au ajutat să scape de grijile pe care le aveau înainte. După moartea lui Garcia Marquez, în 2014, Mercedes și copiii săi s-au concentrat pe păstrarea moștenirii autorului, implicându-se activ în Fundația Gabo.

“Cred că secretul constă în faptul că am continuat să înțelegem lucrurile așa cum o făceam inante de a ne căsători. Cu alte cuvinte, căsătoria, ca toată viața, este ceva extrem de greu, care trebuie luat de la început în fiecare zi, pentru tot restul vieții. Efortul este constant și epuizant de multe ori, dar merită”…așa a descris Garcia Marquez relația cu soția să, într-un interviu dat în 1982, cu câteva luni înainte de a sărbători nunta de argint.