Martin Luther King Jr s-a născut în 15 ianuarie 1929 în Atlanta, Georgia, și a fost un pastor baptist și activist pentru drepturile omurilor de la mijlocul anilor ‘50 și până la moartea sa, în 1968. Este cunoscut mai ales pentru marșurile pe care le-a organizat pentru dreptul la vot și egalitate rasială pentru americanii de culoare. În misiunea să l-a avut alături și pe John Fitzgerald Kennedy, care l-a susținut în timpul luptei împotriva discriminării rasiale.
În 1964, Luther King a primit Premiul Nobel pentru Pace, devenind, astfel, cel mai tânăr laureat. Activitatea sa nu s-a limitat, însă, la lupta pentru egalitate, ci și-a dorit și să combată sărăcia și să oprească războiul din Vietnam.
Martin Luther King Jr este un exemplu de perseverență, iar părți din discursurile sale sunt constant citate în toată lumea. Cea mai celebra afirmație a sa este, însă, “Am un vis”, rostită în timpul unui marș pentru libertate ce a avut loc în 28 august 1963. Descoperă și alte citate puternice de la unul dintre cei mai cunoscuți luptători pentru drepturile omului.

1. “Rolul educației este să îl învețe pe om să gândească intensiv și critic. Inteligență și caracter – acesta trebuie să fie rolul educației adevărate.”
2. “Măsura caracterului unui om nu se face în funcție de cum se poartă în momente de confort și liniște, ci cum se poartă în momente pline de provocări și controverse.”
3. “Orice lucru îl afectează pe un om direct îi afectează și pe ceilalți indirect. Nu pot să fiu ce ar trebui să fiu până când tu nu devii ce trebuie să devii. Aceasta este structura inter-conectată a realității.”
4. “Istoria va consemna cea mai mare tragedie a acestei perioade de tranziție sociale și nu va fi zarva făcută de oamenii răi, ci liniștea oamenilor buni.”
5. “Cea mai persistentă și urgență întrebare a vieții este: Ce faci pentru ceilalți?”
6. “Viața noastră se termină când nu mai vorbim despre lucrurile care contează.”
7. “Non-violența este o armă puternică și dreaptă. Într-adevăr, este o armă unică în istorie, care taie fără să rănească și îl validează pe cel care o poartă.”
8. “Cel mai fierbinte loc din Iad le este rezervat celor care rămân neutri în timpuri marcate de conflicte morale mari.”
9. “Înțelegerea superficială a oamenilor buni este mult mai frustrantă decât neînțelegerea absolută a oamenilor răi.”
10. “Nedreptatea dintr-un loc este o amenințare pentru dreptatea din toată lumea.”

11. “La final, nu ne vom aminti cuvintele inamicilor noștri, ci tăcerea prietenilor noștri.”
12. “Credință înseamnă să faci primul pas chiar și atunci când nu poți vedea toată scara.”
13. “Fiecare om trebuie să decidă dacă vrea să meargă în lumina altruismului creativ sau în întunericul egoismului distructiv.”
14. “Poate este adevărat că legea nu îl poate face pe un om să mă iubească, dar îl poate opri să mă linșeze și cred că asta este destul de important.”
15. “Nu este de ajuns să spui că nu trebuie să începem un război. Este necesar să iubești pacea și să te sacrifici pentru ea.”
16. “Nu mă interesează puterea de dragul puterii, ci în puterea morală, corectă și bună.”
17. “Nu uita niciodată că ce a făcut Hitler în Germania a fost legal.”
18. “Dacă un om nu a găsit un motiv pentru care merită să moară, nu este potrivit pentru viață.”
19. “Oamenii oprimați nu pot rămâne oprimați o veșnicie. Dorința de libertate se manifestă, în cele din urmă.”
20. “Pacea adevărată nu este absența tensiunii, ci prezenta dreptății.”

21. “Întunericul nu te poate scoate din întuneric, numai lumina poate face asta. Ura nu te poate scăpa de ură, numai iubirea poate face asta.”
22. “Trebuie să învățăm să trăim împreună ca frații sau să dispărem împreună ca prostii.”
23. “Vine o vreme când un om trebuie să ia o poziție care nu este nici sigură, nici politică, nici populară, ci trebuie să o ia pentru că îi spune conștiința că așa este drept.”
24. “Cei care nu caută fericirea au cele mai mari șanse să o găsească, pentru că cei care o caută uită că cea mai sigură cale spre fericire este să cauți fericirea pentru alții.”
25. “Dacă nu poți să zbori, aleargă, dacă nu poți alerga, mergi, dacă nu poți merge, taraste-te, dar orice ai face, trebuie să mergi înainte.”