Mulți autori s-au apucat de scris fără să urmeze o școală de specialitate, dar asta pentru că aveau un talent uriaș. Nu înseamnă, însă, că arta de a scrie nu poate fi învățată. Citește 10 sfaturi de la scriitori faimoși care te vor ajuta să îți începi o carieră în literatură.

1. T. S. Eliot: „Nu scrie pentru nimeni, la început, decât pentru tine.”
2. Ernest Hemingway: „Toți scriitorii slabi sunt îndrăgostiți de epic.”
3. Kurt Vonnegut: „Nu folosi „;”. Sunt hermafrodiți travestiți care nu reprezintă absolut nimic. Nu arată decât că ai făcut o școală.”
4. Stephen King: „Dacă nu ai timp să citești, nu ai timp – sau alte instrumente – să scrii. Atât de simplu.”
5. Dorothy Parker: „Dacă ai tineri prieteni care vor să devină scriitori, al doilea mare favor pe care i-l poți face este să îi dai o copie din Elemente de Stil. Primul este, desigur, să îl împuști acum, cât este încă fericit.”
6. Mark Twain: „Înlocuiește cu ‘la naiba‘ de câte ori ești înclinat să scrii ‘foarte‘. Editorul tău le va șterge, iar scrierea va fi exact așa cum trebuie.”
7. John Steinbeck: „Dacă folosești dialogul, spune-l tare, pe măsură ce scrii. Numai așa va suna ca un discurs.”
8. Harper Lee: „Aș sfătui pe oricine vrea să facă o carieră în scris ca, înainte să își dezvolte acest talent, să dezvolte un obraz gros.”
9. Jack London: „Nu poți aștepta inspirația. Trebuie să mergi după ea cu un club.”
10. W. Somerset Maugham: „Sunt trei reguli pentru a scrie un roman. Din păcate, nimeni nu le știe.”
11. William Zinsser: „Dacă ți se pare greu să scrii, este deoarece chiar este greu. Este unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poți face.”
12. Ernest Hemingway: „Scrie beat, editează treaz.”
13. Lev Grossman: „Nu lua sfatul nimănui despre scris prea în serios.”
14. Ezra Pound: „Nu fi atent la criticile oamenilor care nu au scris niciodată ceva notabil.”
15. Hilary Mantel: „Cea mai utilă calitate pe care și-o poate cultiva un scriitor este încredea în sine – aroganța, dacă o poți controla. Scrii pentru a te impune în fața lumii și trebuie să crezi în abilitatea ta, când lumea nu va da niciun semn că este de acord cu tine.”
16. Lev Tolstoi: „Mereu scriu dimineața. Am fost plăcut surprins să aflu că și Rousseau, după ce se trezea, mergea la o plimbare, iar apoi se apuca de lucru. Dimineața, mintea este proaspătă. Cele mai multe gânduri vin dimineața, după ce te trezești, cât încă ești în pat sau în timpul plimbării.”
17. William Faulkner: „Citește, citește, citește totul – mizerii, clasici, bun sau rău, și vezi cum au făcut alții.”
18. John Steinbeck: „Renunță la ideea că vei termina vreodată. Nu te mai gândi la cele 400 de pagini și scrie doar o pagină pe zi. Ajută.”
19. Zedie Smith: „Lucrează de la un calculator care nu este conectat la Internet.”
20. Joss Whedon: „Fie trebuie să scrii sau nu ar trebui să scrii. Atât.