Trăim o perioadă în care bunurile materiale sunt esențiale pentru a ne simți împliniți, dar cinicii s-ar putea să te ajute să vezi altfel lucrurile. Pentru aceștia, scopul vieții este fericirea, iar ea nu poate fi atinsă decât prin virtute și o viață cât mai simplă. Cel mai cunoscut adept al acestui curent a fost Diogene, care dorea ca oamenii să își redobândească libertatea și demnitatea și să trăiască cinstit și cu respect de sine. Se spune că umbla pe străzile din Atena cu o lampă în mână, în plină zi, spunând „caut un om cinstit”.

Diogene a fost un filosof antic grec, ce spunea întotdeauna adevărul, oricât de greu ar fi fost, și nu se ferea să îi critice pe cei care erau dispuși să își sacrifice libertatea, pentru a dobândi plăceri temporare și securitate. O conversație dintre înțelept și Alexandru cel Mare redă cel mai bine esența credințelor sale. Surprins de regele Macedoniei în timp ce se uita la un morman de oase, Diogene a explicat: „Caut oasele tatălui tău, dar nu le pot deosebi de cele ale unui sclav”.

De altfel, se spune că Alexandru cel Mare ar fi zis, la un moment dat, „Dacă nu eram Alexandru, mi-aș fi dorit să fiu Diogene”, iar replica filosofului este una de-a dreptul memorabilă: „Dacă nu eram Diogene, și eu mi-aș fi dorit să fiu Diogene.”

De la el au rămas multe vorbe înțelepte, dar aceste lecții de viață te vor ajuta să îți dai seama mai bine care sunt lucrurile care contează și de ce ai nevoie, de fapt, pentru a fi fericit.

1. „Fundația fiecărui stat este educația tinerilor.”
2. Stai departe de lingușitor, pentru că te vor devora. „Este mai bine să stai cu ciorile, decât cu lingușitorii. Dacă ciorile te vor mâna mort, lingușitorii te vor mânca de viu.”
3. Circumstanțele nu fac un om, ci îl arată așa cum e. „Soarele strălucește și în mocirlă și nu este poluat.”
4. Un om înțelept știe că nu știe nimic. „Nu știu nimic, decât că sunt ignorant.”
5. Doar un om înțelept poate găsi un alt om înțelept. „Regii înțelepți au, de obicei, consilierii înțelepți. Și trebuie să fii un om înțelept, pentru a fi capabili să găsești unul al fel.”
6. Teama este simbolul sclaviei. Prietenii lui Diogene voiau să îl răscumpere, iar el i-a numit naivi, explicând că „leii nu sunt sclavii celor care îi hrănesc, ci mai degrabă cei care îi hrănesc sunt la mila leilor. Teama este simbolul sclaviei, în timp ce o bestie sălbatică îi face pe oameni să se teamă.”
7. Să fii măreț înseamnă să te confrunți cu opoziția minților mediocre. „Nu este vorba că sunt nebun, ci pur și simplu mintea mea este diferită de a voastră.”
8. Nu contează ce cred ceilalți despre tine. Când cineva îi spunea lui Diogene: „cei mai mult oameni râd de tine”, el răspundea că „cel mai probabil și măgarii râd de oameni, dar cum acestora nu le pasă de măgari, nici mie nu îmi pasă de oameni.”
9. Corpurile oamenilor care mănâncă mult sunt pline de boli. „Așa cum casele pline de provizii sunt pline de șoareci, și corpurile celor care mănâncă mult sunt pline de boli.”
10. Cel care se mulțumește cu puțin are cel mai mult.

11. Cel care își dă libertatea pentru siguranță nu are de nici unele. Platon i-ar fi spus, la un moment dat, lui Diogene: „Dacă l-ai fi respectat pe Dionisie, nu ai fi spălat salată acum”, iar filosoful i-a răspuns: „Dacă ai fi spălat salată, Platon, nu ar fi fost nevoie să îi arăți respect lui Dionisie.”
12. Un copil te poate învăța multe despre simplitatea vieții. Văzând un copil care bea apă din mâinile sale, Diogene și-a aruncat cana și a spus „un copil m-a învins la simplitatea vieții”.
13. Există o diferență foarte mică între un bărbat înțelept și un prost.
14. Nu lăsa pe nimeni să îți ia ce nu îți pot oferi. „Nu vreau să îți cer nimic decât să te muți pe partea celalată, pentru că nu poți să te pui în calea soarelui, nu îmi poți lua ce nu îmi poți da.”
15. Oamenii nu sunt răniți decât de ei înșiși.
16. Dacă nu practici virtutea, ci doar vorbești despre ea, nu te ajută cu nimic.
17. Un om ar trebui să se poarte în preajma superiorilor ca în preajma focului. „Nici prea aproape, pentru că îl va arde, nici prea departe, pentru că va îngheța.”
18. Cei mai mulți oameni sunt impresionați de circ, nu de virtute. „Vorbește despre virtute și vor trece în turmă. Fluieră și dandează clătinat și vei avea public.”
19. Să te controlezi este o adevărată putere. Capturat de pirați, Diogene a fost întrebat ce știe să facă, iar el a răspuns: „Pot să conduc oamenii, așa că vindeți-mă celor care vor un stăpân.”
20. Vei deveni un profesor pentru sine când vei începe să te blamezi pentru aceleași lucruri pe care îi învinovățești pe alții.