Voltaire este unul dintre cei mai mari filosofi francezi, puțini reușind să îi egaleze talentul și înțelepciunea. Născut în 1694 sub numele de Francois-Marie Arouet, acesta și-a petrecut primii ani de viață în Paris și a primit o educație ezuită la Colegiul Louis-le-Grand.

După ce a terminat scoala, și-a dorit să devină scriitor, însă tatăl său dorea să îl urmeze în carieră și să devină avocat. Pentru a-i face pe plac, Voltaire s-a prefăcut că studiază dreptul și s-a apucat de scris.

Sarcasmul și înțelepciunea sa l-au făcut popular printre prieteni, dar i-au atras și neplăceri. După ce a luat în râs Guvernul, a fost închis în Bastilia timp de un an. După eliberare, a decis să adopte numele de Voltaire.

Ca mulți filosofi iluminiști, Voltaire pleda pentru libertate individuală, rațiune și punerea la îndoială a doctrinelor religioase. Dezbaterile contradictorii în care a tot intrat cu autoritățile au dus la exilarea lui din Franța. În consecință, Voltaire a călătorit în Anglia, Belgia și Prusia.

Filosoful a scris multe piese de teatru și poezii, pe lângă eseurile sale. Unele dintre operele sale au devenit extrem de populare, altele nu au stârnit prea multe reacții, dar cele mai multe i-au supărat pe oamenii din jurul său. Viața sa a urmat același tipar: era primit cu bucurie în locuri noi, numai pentru a fi alungat ulterior. În Geneva a fost, inițial, întâmpinat cu brațele deschise, dar lucrările sale i-au provocat pe intelectualii elvețieni, astfel că piesele i-au fost interzise și a fost aspru criticat.

În cele din urma, obosit să mai lupte, Voltaire s-a retras în Ferney, un orășel aflat la granița dintre Franța și Elveția. Acolo a trăit una dintre cele mai fericite și mai productive perioade din viața sa și a scris “Candid”. Voltaire a fost închis de doua ori, din cauza criticilor aduse autorităților și religiei. Filosoful avea o repulsie fata de fanatici, superstiții, idolatrie și nu înțelegea cum oamenii sunt capabili să se ucidă în numele lui Dumnezeu.

Descoperă 20 lecții de viață de la Voltaire care te vor ajuta să trăiești frumos.

1. “Căutarea adevărului și practica binelui sunt cele mai importante obiecte ale filosofiei.”

2. “Specia noastră este făcută în așa fel încât cei care merg pe cărări cunoscute aruncă cu pietre în cei care arată o cale nouă.”

3. “Viața este prea scurtă, timpul este prea prețios pentru a-l irosi pe lucruri inutile.”

4. “Cu cât ne scufundăm mai mult în ghinioanele noastre, cu atât mai mare va fi puterea lor de a ne răni.”

5. “Perfecțiunea este inamicul binelui.”

6. “Se spune că prezentul este însărcinat cu viitorul.”

7. “Într-o zi, totul va fi bine, asta este speranța noastră. Totul este bine azi, asta este iluzia noastră.”

8. “Prieten drag, vezi cât de perisabile sunt bogățiile acestei lumi; nimic nu este solid, în afara virtuții. Oamenii sunt egali. Nu nașterea, ci virtutea face diferența.”

9. “Îndoiala este o stare inconfortabilă, dar certitudinea este una ridicolă.”

10. “Nu te gândi că banii fac tot, pentru că vei ajunge să faci totul pentru bani.”

11. “Raiul este acolo unde sunt. Dumnezeu ne-a dat darul vieții. Este datorita noastră să ne oferim darul de a trăi bine.”

12. “Cel care se crede un înțelept, o, Doamne, este un mare prost.”

13. “Cel care răspunde la toate întrebările este foarte ignorant. Dacă vrei să fii plictisitor, spune tot.”

14. “Cu cât un om știe mai multe lucruri, cu atât vorbește mai puțin.”

15. “Cei care te fac să crezi absurdidăti te vor face să comiți atrocități.”

16. “Prețuiește-i pe cei care caută adevărul, dar ai grijă la cei care îl găsesc.”

17. “Nicio opinie nu merită să îți arzi cartierul. Opiniile au provocat mai multe probleme pe acest pământ decât au făcut-o ciuma sau cutremurele.”

18. “Dumnezeu este un comic care performează în fața unei audiențe prea speriate să râdă.”

19. “Gândește pentru tine și oferă-le și altora bucuria de a o face.”

20. “Orice om este creația perioadei în care trăiește și foarte putini sunt cei care se ridică deasupra ideilor timpului lor.”